Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Tisdagstankar v36

Gusten Dahlin

Vi hann knappt säga krislag innan José Mourinho reste sig upp, borstade av förra veckans uppercuts och svarade med hållen nolla och tre poäng borta mot erkänt hemmastarka Burnley. Den kritiserade duon Romelu Lukaku (missade rejält mor Spurs) och Alexis Sánchez (har långt ifrån motsvarat förväntningarna sen han kom i januari) hittade varandra i vad som kanske är den ordentliga starten på ett tvåmannasamarbete som Manchester United inte sett, men sannerligen saknat, sedan Wayne Rooney och Cristiano Ronaldos dagar. Men låt oss inte överdriva här, till den nivån är det en bra bit kvar.

XXX

Watford tog fjärde raka segern i söndags och även fast fotbollen som vände på underläget mot Tottenham till seger 2-1 inte var den vackraste så går det inte att ifrågasätta de tolv poäng som Elton Johns favoritgulrödfula ankunge skrapat ihop på säsongens fyra inledande matcher.

Visst återstår det att se hur långt Watfords fina säsongsinledning kan bära, men jag tycker att spanske tränaren Javier Gracia förtjänar ordentligt med cred för laget han karvat fram ur kaoset som var runt Vicarage Road i fjol.

Ni kanske minns? Watfords dåvarande tränare Marco Silva hade efter en strålande start på säsongen fått flertalet ögon på sig från klubbar högre upp i näringskedjan och situationen blev smått parodisk när både klubb och tränare inför öppna ridåer bråkade om huruvida Silva skulle få gå till Everton eller inte och vad det i sådana fall skulle kosta Liverpoollaget. Parallellt med detta blev i princip varenda spelare i Watford antingen utvisad eller skadad och Marco Silva tvingades överge skeppet i mitten av januari. In kom Javi Gracia och spanjoren har sedan dess fört en relativ anonym tillvaro i takt med att Watfords vår inte stack ut åt något håll. De fina resultaten uteblev, men en rad klubbar underpresterade å det grövsta och kontraktet var aldrig riktigt hotat.

ANNONS

Men Gracia har tidigare i sin tränarkarriär imponerat med relativt små medel. Han tog under två säsonger (14/15 och 15/16) Malaga till en nionde- respektive åttondeplats i La Liga innan han flyttade till Rubin Kazan i Ryssland – där resultaten kanske inte direkt knockade en hel fotbollsvärld, men heller inte stängde några dörrar. Min känsla kring Gracia, nästan uteslutet baserat på hur han fått Watfords spelare att se ut och uppträda, är i alla fall att det är en tränare som inte lägger sig på ned och dör bara för att motståndarna ser oslagbara ut på pappret. Han har ingjutit en tro i gruppen på att det här kan bära hur långt som helst och det ska bli jäkligt roligt att se vart det tar vägen.

XX

Champions League är lottat och klart och vi fick (som alltid) ett par riktiga pärlor till grupper och en eller två sömntabletter att ta i måttlig dos. Jag ser inga andra utfall än gruppsegrar för Bayern München, Real Madrid, Manchester City och Atlético Madrid samtidigt som någon utav Liverpool, PSG och Napoli ska falla rejält hårt redan i gruppspelsfasen. Och jag tror faktiskt fjolårsfinalisten Liverpool kan bli de som drar det kortaste strået.

ANNONS

Grupp A

Atlético Madrid

Borussia Dortmund

Monaco

Club Brügge

 

Grupp B

Barcelona

Tottenham

Inter

PSV Eindhoven

 

Grupp C

PSG

Napoli

Liverpool

Röda Stjärnan

 

Grupp D

Galatasaray

Porto

Schalke 04

Lokomotiv Moskva

 

Grupp E

Bayern München

Benfica

Ajax

AEK Athen

 

Grupp F

Manchester City

Shakhtar Donetsk

Lyon

Hoffenheim

 

Grupp G

Real Madrid

Roma

CSKA Moskva

Viktoria Plzen

 

Grupp H

Juventus

Manchester United

Valencia

Young Boys

XXX

Väldigt kul, men framför allt oerhört imponerande av Malmö FF att ta sig samman efter det tunga uttåget mot Vidi och sedan tappet till 2-2 hemma mot Midtjylland och lösa ett avancemang. Det är väl redan konstaterat av en hel expertkår flera gånger om, men det går ju inte att inte hylla Markus Rosenberg som trots sin ansenliga ålder fortfarande håller absolut högsta klass vad gäller spelare i en svensk klubb. Hans insats både som spelare och lagkapten i torsdags var en av de starkare i himmelsblått och jag är säker på att de tre europeiska gruppspel som Malmö FF nu tagit sig till sedan Rosenberg kom hem hade varit ett om det inte varit för honom.

ANNONS

Max.

Jag gillar verkligen också vad han sa om lottningen och det han lärt sig från de tidigare svintuffa CL-grupperna. Det är säkert jättekul att möta de största elefanterna den första gången även fast man får spö, men sen kommer man ihåg varför man spelar fotboll, nämligen för att vinna. Således tror jag Besiktas, Genk och Sarpsborg föll Malmökaptenen alldeles utmärkt i smaken. Detta känns långt ifrån hopplöst.

XXX

Fotbollslabbet hade premiär i fredags! Väldigt roligt att återigen grotta ned sig i Ola Lidmark Erikssons briljant framtagna fakta, kalkyler, siffror och förklaringsmodeller över den internationella fotbollen och i säsongspremiären jämför vi den svenska VM-insatsen från i somras med den så älskade, hyllade och rosade diton från 1994.

Dessutom frågar vi oss vilka stora spelare som börjar bli till åren som sjunger på sista refrängen och givetvis hamnar det fysiska fenomenet Cristiano Ronaldo återigen i fokus. Ola förklarar dessutom varför Juventus gjorde helt rätt som erbjöd den 33-åriga portugisen ett fyraårskontrakt. Backe häpnar!

ANNONS

XX

Oerhört trist med ljumskskadan på Emil Forsberg. Känslan är att både han och landslaget hade mått väldigt bra av en stark Foppa-insats direkt efter ett VM där Sundsvallssonen var en av få som kritiserades. Det råder inga tvivel om att Forsberg är vår bästa offensiva spelare och stora stjärna, men det behöver också börja synas betydligt oftare än vad det gjort hittills post Zlatan.

Elvan mot Österrike känns ganska hopplös att försöka pricka då jag inte varit på vare sig några träningar eller listat ut om Janne vill ha en rutinerad stomme i denna träningsmatch som de mindre beprövade förmågorna kan luta sig emot, eller om det blir en rakt igenom reservbetonad uppställning.

Mot Turkiet på måndag är jag hur som helst tämligen säker på att vi, givet inga ytterligare skador såklart, får se följande lag slåss om de första Nations League-poängen:

ANNONS

Olsen

Lustig  VNL  Granen  Ludde

Claesson Ekdal Larsson Sema

IKT   Berg

XXX

Peace!

Publicerad 2018-09-04 17:53

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto