Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Tisdagstankar v42

Gusten Dahlin

Lite sena tisdagstankar den här gången, då en fullsmetad andra dag av veckan avslutades på ett öde Friends Arena. De stora intrycken från Sverige-Slovakien lyste med sin frånvaro men några snabba reflektioner var att Kristoffer Olsson förvisso låg bakom Sveriges mål men kanske inte visade så mycket som man hoppades på, att Guidetti via sitt mål (det första på två år) köpte sig ännu en kvalcykel utan diskussion och att Kristoffer Peterssons första landslagsminuter blev en smärre mardröm. Bolltapp, baklängesmål på det och sen knappt en bolltouch att revanschera sig med var nog inte vad succémannen från Heracles såg framför sig när Janne ringde för två veckor sen.

Sen kändes faktiskt publiksiffran på knappt 10 000 skarvad. Drygt sju? Åtta max?

En annan sak jag bar med mig hem i Stockholmsnatten var att det alltid är lika fascinerande att se några av de absolut bästa spelarna live och på nära håll. Man inser ytterligare några procent av deras storhet. Den här gången var det Napolis Marek Hamsik som jag kunde studera i långa sekvenser utan att en bildproducent ville annat och när man verkligen följer en sådan kvalitetsspelare ser man vilken oerhörd precision, känsla och klass det är på allt från positionering till förstatouch till speluppfattning till tillslag. Han var häftig att se, Hamsik, men den utflippade frisyren bör verkligen snart ha gjort sitt. Den anstår inte en 31-åring.

ANNONS

Annars är den här landslagsrundans stora rubrik givetvis Tyskland två förluster. Jag tyckte min vän och kollega Adam Nilsson alldeles utmärkt förklarade läget efter Hollandsmatchen och efter gårdagens förlust borta mot de regerande världsmästarna Frankrike var hans text om Löws första kapitulering inför ett medialt tryck ännu mer relevant.

Snart sätter Tyskland punkt för ett på alla sätt bedrövligt landslagsår och det blir sannerligen intressant att följa vilka spelare som följer med en för första gången starkt ifrågasatt Joachim Löw in i nästa kval. Om han ens har kvar jobbet, vill säga.

XXX

Blickar vi framåt i veckan och mot helgen är det svårt att inte fastna vid söndagens Milanoderby. Varken Inter eller Milan fick den start på säsongen man önskade, men efter några raka segrar och inte minst flertalet mål från respektive argentinsk bomber längst fram, Mauro Icardi och Gonzalo Higuain, har de båda randiga lagen tagit upp jakten mot toppen.

ANNONS

Jag förväntar mig ett lika sprakande spektakel som det varit de senaste säsongerna och jag råder verkligen alla som aldrig riktigt fastnat för italiensk ligafotboll att kolla. Ett kvällsderby på ett fullsatt San Siro… det blir inte mycket bättre än så.

Och på tal om hur mycket bättre något kan bli – Kevin De Bruyne väntas göra comeback i Manchester City till helgen och belgaren lär välkomnas tillbaka med öppna armar av Pep Guardiola. Under fjolårssäsongen var De Bruyne långa perioder fullständigt dominant från sin centrala position relativt djupt på mittfältet och det var häpnadsväckande få ljusblå mål som inte spelfördelaren låg bakom på ett eller annat sätt. Han har också saknats under inledningen av säsongen där Manchester City inte sett så överlägsna ut som man gjorde ifjol och där storsegrarna varit lätträknade. Till de förhandstippade huvudutmanarna Liverpool har Chelsea sållat sig och dessutom visat sig vara väldigt mycket på riktigt, Tottenham biter sig kvar i toppen i väntan på sin nya arena och Arsenal ångar på med sex raka segrar, så vill de regerande mästarna behålla bucklan i Manchester behövs garanterat bästa laget.

ANNONS

XXX

Läser “rapporter” om att Neymar vantrivs i PSG och vill återvända till Barcelona. Brassen har de senaste matcherna (Lyon och Röda Stjärnan) sett otroligt harmonisk ut och bjudit på spektakulära och fenomenala insatser, så det är i alla fall ingenting som synts genom mina tv-skärmar.

PSG har dessutom i princip redan avgjort ligan och efter Napolis seger över Liverpool finns ingen större anledning till Champions League-panik. Att Neymar i detta läge ens skulle få lämna Paris ser jag som helt uteslutet och det Barca han lämnade är långt ifrån det Barca som går att återvända till.

Jag skrev bara för någon vecka sedan om ett lag som köpt på sig både en och två spelare “för mycket” för sitt eget bästa och jag vill inte ens tänka på vilken rockad ett Neymar-intåg hade inneburit för den katalanska truppen. Lyxproblem brukar det heta, en tränare och sportchefs mardröm hade jag kallat det.

ANNONS

En Barcelona-comeback är således helt utesluten i min värld, men jag ser det som långt ifrån otänkbart att det här är den sista säsongen Neymar gör i den franska huvudstaden. Jag ser det heller inte som otroligt att han återvänder till La Liga eftersom jag länge sett framför mig att Real Madrid tar ett sabbatsår post Ronaldo och i sommar bränner det pengaberg man samlat på sig de senaste tre åren och spränger allt vad två miljarder heter för Neymars underskrift.

Man har plockat Barcelona-symboler förut (Figo) och den Florentino Perez jag lärt mig uppskatta genom åren har väl då aldrig bangat för en känslig transfer?

Skulle det hända.., ja, då jäklar snackar vi återkomst till Spanien!

 

 

Publicerad 2018-10-17 20:28

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto