Fiasko för BK Häcken - utslaget av Klaksvik efter straffdrama

Champions League-kval

GÖTEBORG. BK Häcken föll i CL-returen mot färöiska Klaksvik efter straffdrama.
Nu fortsätter Häckens Europakval i stället i Europa League.

BK Häcken gjorde bara en förändring i startelvan sedan mötet med IF Elfsborg. Filip Trpcevski tog plats som central anfallare mot Klaksvik och ut ur elvan gick Momodou Sonko. I potten låg ett avancemang till Champions Leagues näst sista kvalomgång, men också ett säkrat gruppspel i åtminstone Europa Conference League.

Det var som väntat hemmalaget som hade det mesta av bollinnehavet, men gästerna från Färöarna var långt ifrån oävet i kontringsspelet.

Det var också färingarna som skulle komma att chocka hemmalaget. Efter en kontring fick Arni Frederiksberg bollen på rätt plats vid rätt tillfälle - och kunde dunka in 0-1 i den 17:e matchminuten.

Bortalagets ledning stod sig dock inte länge och i den 24:e minuten kom BK Häckens replik. Utanför straffområdet drog Tobias Sana till med vänsterfoten - och via stolpen var 1-1 ett faktum.

Resten av halvleken förblev chansfattig och 1-1 stod sig till halvtidsvilan.

- Det är vi som äger bollinnehavet, men de ställer om bra och är inte ofarliga. Vi måste vinna andrabollarna och hålla i bollen lite längre, för de vill bara gå bakom oss, sa Häckens målskytt Tobias Sana i Aftonbladets sändning.

Tre minuter in i den andra halvleken hittade ett inlägg från Mikkel Rygaard rätt på Amor Layouni, som distinkt nickade dit 2-1.

Men Klaksvik hade inte gett upp hoppet om Europagruppspel. På en frispark i den 53:e minuten laddade Arni Frederiksberg återigen bössan, och bollen slank in mellan Peter Abrahamsson och stolpen. Ett till synes inte helt otagbart mål för Häcken-målvakten.

Gästerna gick även för ledningsmålet och i den 67:e minuten touchade Luc Kassi ett inlägg - som gick i stolpen.

Stor dramatik utspelade sig på Bravida arena och på tilläggstid nickade Klaksvik i ribban efter ett frisparksinlägg. Men när domaren blåste av andra halvlek var resultatet 2-2 - och förlängningsdrama väntade.

På tilläggstid av den första förlängningskvarten sköt Momodou Sonko från nära håll - och på returen höll sig Ibrahim Sadiq framme och kunde stöta in det förlösande 3-2-målet.

Om dramat var slut där? Icke. I den 109:e minuten slog Peter Abrahamsson snöpligt in en hörnboll i eget mål - och ställningen var återigen utjämnad. Nu alltså till 3-3.

Några fler mål blev det inte, och dubbelmötet gick till straffläggning. Väl där drog Klaksvik det längsta strået och vann straffläggningen med 4-3, vilket gör att Häcken är utslaget ur CL-kvalet.

- Det blev en tung dag på jobbet. Vi har egentligen bra kontroll på matchen och släpper till 3-3-målet och då blir det lite öppet i sista delen av matchen och det är många slitna ben där ute efter att ha spelat med tio man senast mot Elfsborg. En eloge till Klaksvik som slog Ferencvaros med 3-0 borta och i dag ser man varför, säger Häcken-tränaren Per Mathias Högmo till Sportbladet efter matchen.

Högmo förklarar vad han sade till spelarna inför förlängningen:

- Det handlar om att hålla huvudet kallt och att hålla i boll och fortsätta försöka hitta ytorna som behövs. Vi skapar ganska stora målchanser på det.

Nu kastas Häcken in i Europa Leagues tredje kvalomgång, där man ställs mot förloraren mellan Galatasaray och Zalgiris. Dubbelmötet står 2-2 från det första mötet och returen spelas under onsdagskvällen.