POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
7v

Publikskandal i AIK:s CL-kvalmatch - Norling fick lugna supportrar efter kaotiska scener

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se målen från matchen i Sporten i spelaren.

SOLNA. Förlängningsläge i AIK:s Champions League-kvalmatch mot Maribor.
Då inträffade en publikskandal.
Flera supportrar sprang mot Maribors läktare och försökte storma sektionen.
- Det kan stå oss dyrt, säger Rikard Norling på en presskonferens.

Dubbelmötet mellan AIK och Maribor slutade 3-3 efter 180 spelade minuter. Det krävdes förlängning för att skilja lagen åt.

När den ytterligare halvleken skulle dra igång inträffade dock en publikskandal. Flera maskerade män sprang utmed ena långsidan från AIK:s håll i försök att ta sig upp på Maribors läktarsektion. Kravallpolis behövdes tillkallas för att försöka lugna stämningen vid Maribors sektion.

Dessutom klev AIK-tränaren Rikard Norling in i händelsernas centrum. Norling sprang bort till långsidan och såg ut att be supportrarna att upphöra med sitt försök att ta sig in på Maribors läktarsektion. Han hade en farhåga att matchen kunde brytas med tanke på det inträffade.

- Jag gick bort för att det var killar från vår klack som tog sig bort till deras. Jag kände direkt att det här blir fel, det här får inte ske. Jag tog mig dit för att få tillbaka dem så fort som möjligt, jag var rädd att matchen skulle brytas helt enkelt, säger Norling efter matchen.

- Det viktigaste var att snegla mot domaren om han skulle bryta eller inte och sedan att de kom tillbaka upp på läktaren och försöka få de man kände igen där uppe att få grepp om de som var i händerna på sina känslor och tappade det.

Tränaren tycker också att föreningen bör ta lärdom av sådana här händelser.

- Vi är en klubb tillsammans, det spelar ingen roll om man är på plan eller på läktaren och vi får inte göra sådana saker, det är bara så. Det kan stå oss dyrt. Precis som vi att inte får tappa huvudet på plan för att vi är arga och ta en dum utvisning. Vi måste tänka på det, det är inte okej. Det är en lärdom för oss. Hur förbannad du än är på läktaren och hur provocerad du än blir så måste vi tänka på vad som är bäst för vår klubb. Vi behöver ta ett steg till där.  

Vad som förorskade händelsen är ännu inte bekräftat. Bilder har dock cirkulerat där vad som ser ut vara en Maribor-supporter tar en AIK-flagga före händelseförloppet.

AIK:s Henok Goitom:

- Första funderingen var bara hur vi skulle få igång matchen så snabbt som möjligt, för vi ville inte ha någon längre paus just där och då utan få igång matchen. Det kändes som att det gick ganska snabbt på att lösa situationen sedan var det bara att lösa situationen och fokusera på matchen.

Blir du besviken när något sånt händer?
- Klart man inte vill att saker och ting ska hända runt fotbollsarenan, nu vet jag inte vad anledningen var till att det skedde.

Det sägs att det var en flagga som stals.
- Det är samma sak som om vi fotbollsspelare skulle göra mål och fira framför motståndarna, då provocerar vi någonting och får gult kort för det också. Man ska nog inte provocera från första början för då kan det också eskalera. Men jag tror att alla har en del i det här.

Du tänker på deras kvitteringsmål?
- Ja, bland annat och sedan att de tog flaggan. De provocerar fram saker som kanske inte behövs.

Matchen kunde efter tumultet återupptas. Maribor slog ut AIK efter förlängning.

Publicerad 2019-07-31 kl 21:05
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå