Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Kollektivavtalsmarkeringen i damallsvenskan: "Vi är ett lag i den här fajten"

Damallsvenskan

STOCKHOLM. Inget kollektivavtal på plats.
Då har spelarna i samtliga damallsvenska drabbningar slutit upp och markerat mot Elitfotboll Dam.
- Vi står enade i frågan och visar solidaritet mot varandra, säger Vittsjökaptenen Sandra Adolfsson efter matchen.  

Foto: Bildbyrån.

Damallsvenskan står fortsatt utan kollektivavtal och förhandlingarna har strandat. Spelarföreningen står fast vid att man har rätt att representera spelarna, samtidigt som Arbetsgivaralliansen – som representerar klubbarna i stället vill förhandla med Unionen.  

Och när damallsvenskan under helgen drog i gång gjorde spelade samtliga spelare utan något som helst skyddsnät, förutom det som är uttalat mellan spelare och klubb. Då visade spelarna att man står enade i frågan och inför avspark markerade man genom att sluta upp vid mittcirkeln och hålla om varandra.  

- Vi står enade i denna fråga och vårt mål är att få EFD till förhandlingsbordet. Vi visar solidaritet mot varandra och att vi går ihop tillsammans och stöttar varandra, säger Sandra Adolfsson.  

Annons

Jonna Andersson, som är en av tre spelare från Hammarby som sköter kontakten med Spelarföreningen är inne på samma spår.  

- Vi vill visa att det är klart att vi vill att förhandlingarna ska påbörjas. Vi vill visa att vi står enade, vi är motståndare men i den fajten är vi ett lag. Ett statement som vi ändå vill visa för att stå enade i att vi vill att en förhandling ska påbörjas. Det är det vi kräver, säger hon.  

Samtidigt är hon tydlig med att hon inte ser en otrygghet i Hammarby och att man klubben varit tydlig med att spelarna inte ska känna att det här påverkar dem negativt.  

- De har varit väldigt tydliga med att vi ska känna oss trygga, och det gör vi. Sedan finns det inget avtal och inget är påskrivet, då kan man aldrig känna sig hundra procent säker eftersom det är som det är. Men jag känner mig trygg.  

Annons

För Vittsjöspelarna finns inte klubbens ekonomiska trygghet på samma sätt – och Adolfsson menar att det inte känns helt hundra att spela utan kollektivavtal.  

- Det är så klart väldigt ovisst och man känns otrygg i det. Vi vet inte vart klubben står egentligen om det väl skulle komma till kritan. Vi kan bara önska eller tänka att klubben står bakom oss vilket vi hoppas. Det handlar om att vi ska känna oss trygga, det måste kunna lösas, säger hon.  

Förhoppningen menar spelarna är att visa att man står enade för att få i gång en konversation. Första steget var att visa att man står enade för att få i gång snacket.  

- Vi får se vad som sker framöver, men det är ohållbart att fortsätta säsongen utan kollektivavtal, avslutar Jonna Andersson.  

Publicerad 2023-03-27 kl 13:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto