Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Rosengård och Piteå med gemensam markering - inledde damallsvenskan utan kollektivavtal

Damallsvenskan

Damallsvenskan är i gång och damelitspelarna står fortfarande utan kollektivavtal.
Då gick FC Rosengård och Piteå IF ut i en gemensam markering.
Efter avspark bildade man en ring för att visa att man står tillsammans.

3:11
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

Se TV4 Sporten med Piteås kvitteringsmål i spelaren ovan.

Under fredagskvällen sparkade den damallsvenska säsongen 2023 i gång på Malmö IP när den regerande mästaren FC Rosengård tog emot Piteå IF.

Men det är inte en vanlig seriepremiär.

Månaderna inför har präglats av en stor konflikt mellan Elitfotboll Dam (EFD) och Spelarföreningen Fotboll i Sverige (SFS). Parterna tecknade inför säsongen 2013 ett kollektivavtal med damelitspelare (damallsvenskan och elitettan) med ett års löptid, och därefter har en överenskommelse mellan parterna levt, men i höstas sades avtalet upp och sedan den 13 december 2022 står damelitspelarna utan kollektivavtal.

Bakgrunden till konflikten är att EFD och elitklubbarna representeras av Arbetsgivaralliansen medan spelarna representeras av Spelarföreningen. Men Arbetsgivaralliansen vill inte förhandla med Spelarföreningen utan vill i stället förhandla och skriva avtal med fackförbundet Unionen. Då spelarna vill att Spelarföreningen ska representera dem har förhandlingarna därigenom strandat.

Annons

Förra fredagen, med en vecka kvar till kvällens premiär, gick spelarna ut genom spelarföreningen att man är beredda att ta konflikten till domstol.

"Spelarföreningen gör ett bra jobb för spelarna men i kollektivavtalsrelaterade sammanhang är de inte en part som kan ta del av hela det paket som förhandlats fram i och med det nya huvudavtalet som Arbetsgivaralliansens medlemmar omfattas av", skrev man i ett pressmeddelande som fortsatte:

"AA:s position innebär i praktiken att man begår förhandlingsvägran i strid med MBL (lagen om medbestämmande i arbetslivet, reds. anm). Detta ligger inte i linje med den svenska modellen och om det krävs är Spelarföreningen beredd att ta ärendet vidare till domstol".

Tidigare har en eventuell strejk varit på tapeten, men någon sådan blev inte av.

När Rosengård och Piteå sparkade i gång säsongen tog man i stället till andra medel. När matchen sparkades i gång samlades spelarna i en ring på mittplanen, båda lagen tillsammans, i stället för att dra i gång spelet. Markeringen var ett sätt för spelarna att visa att man står tillsammans.

Annons

Det återstår vidare att se om parterna kan få de stagnerade förhandlingarna i rörelse igen. Men tills vidare spelar spelarna i damallsvenskan och elitettan utan kollektivavtal, vilket bland annat innebär att de för närvarande går miste om bland annat försäkringar och pengar till pensionen. Du kan läsa mer ingående om vad det betyder exakt här.

Publicerad 2023-03-24 kl 18:36

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto