POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ELITETTAN
5v

Lidköpings match har väckt ilska: "Det här kom från ingenstans"

Foto: Bildbyrån.

Lidköpings damlag mötte i helgen klubbens P15-lag.
Det har väckt ilska bland flera konkurrenter i elitettan.
Hans-Fredrik Johansson, som är med i LFK:s sportgrupp, ser inga konstigheter.
- Jag har ingen åsikt om vad de andra föreningarna tycker, men vi hade jättetrevligt, säger han till Fotbollskanalen. 

Folkhälsomyndigheten och regeringen gav nyligen besked om att det från och med den 14 juni åter är tillåtet att spela träningsmatcher och tävlingsmatcher i fotboll. I lördags spelade dock elitettan-laget Lidköping en match inom klubben, då föreningens damlag ställdes mot föreningens P15-lag. På pojklagets hemsida stod det bland annat att "dagens match var en fröjd" och på damlagets Instagram-konto skrevs det också om matchen. 

När Fotbollskanalen i söndags pratade med ett antal olika konkurrerande klubbar, till Lidköping i elitettan, var flera klubbledare kritiska till att matchen ägt rum.

- Om det är så att Lidköping har spelat så bryter man ju mot reglerna och det är katastrof. Det är fusk. I sådana fall tycker jag att poängavdrag är rimligt. Man kan ju inte tumma på hälsorisken. Vi får ju olika förutsättningar när vi ska tävla nu. Det är trist. Jag känner att vi storklubbar har det tuffare, tänk om vi skulle ha spelat en match och brutit mot reglerna. Vi kommer inte undan med det. Men nu är det ingen som bryr sig, sa bland annat Hammarbys sportchef Johan Lager till Fotbollskanalen.

Däremot anser inte Stefan Alvén, sportchef på intresseorganisationen Elitfotboll Dam, att Lidköping har gjort något felaktigt i att spela matchen. 

- Jag fick tag i Lidköpings sportchef och enligt honom var det under en träning som de spelade, det var även någon från F19-laget som dömde och det var alltså inte riktiga domare. Så som han beskrev det lät det som match på träning och det tror jag alla lag i elitettan håller på med i någon omfattning, det är väl inom gränsen för vad som kan anses vara tillåtet, sa EFD-sportchefen i söndags till Fotbollskanalen. 

Hans-Fredrik Johansson, som är en del av Lidköpings sportgrupp, berättar nu att han inte ser några konstigheter i att matchen spelades i lördags. 

- Vi hade något matchliknande på träningen, en jättetrevlig tillställning med vårt P15-lag. Vi satte damernas målvakter i båda lagen och hade en före detta F19-spelare som dömde och sedan körde vi fyra perioder gånger 20 minuter och hade jättetrevligt. Jag vet inte hur man kan få ihop det här till en match. Det här är något vi gjorde inom vår förening. Det var jättetrevligt och alla var glada och vi är taggade inför premiären. Här är det bara glada miner, säger han till Fotbollskanalen. 

Johansson menar vidare att andra föreningar spelat liknande internmatcher senaste tiden. Han inte ser någon skillnad på mötet mellan föreningens damlag och P15-lag gentemot andra internmatcher, som han uppmärksammat, runt omkring i Sverige. 

- Det är precis som med alla andra föreningar. Jag gick ut på nätet och tittade lite i går efter detta. När jag slog på internmatch hittade jag runt 50 uppslag. Det var alltifrån IFK Göteborg till Degerfors, Halmstad, Landskrona Bois, ÖSK…

Han fortsätter:

- Jag har ingen åsikt om vad de andra föreningarna tycker, men vi hade jättetrevligt. Det var en riktigt mysig dag. Det är två lag som springer på varandra ibland på träningsanläggningen, då P15 ofta spelar match, där damerna tränar. Det var riktigt bra. 

Du ser inte någon skillnad på den internmatchen som ni spelat gentemot internmatcher som andra lag har spelat?
- Jag har inget intresse av att uttala mig om vad de andra föreningarna har gjort och inte har gjort. Vi hade det jättemysigt. Vi har varit riktigt, riktigt noggranna med våra corona-regler i LFK. Styrelsen gick tidigt ut och sa att vi ska vara extra försiktiga, även om vi får spela i distriktet med våra ungdomslag. Vi har följt alla riktlinjer till punkt och pricka och vi hittar ingenting någonstans om hur vi lägger upp träningen i vår egen förening. Det finns ingenting någonstans. Vi tycker att vi har skött oss exemplariskt och fick dessutom en jättetrevlig träning nere på fotbollsplanen. Vi är bara glada, det är premiär om en vecka och det ska bli underbart.

Brommapojkarnas sportchef Staffan Jacobsson och AIK:s sportchef Anne Mäkinen sa i söndags att de gärna hade sett sina damlag spela mot pojklag i föreningarna, men att de uppfattat rådande regler som att det i dagsläget inte är okej. 

Johansson kan inte uttala sig om hur andra föreningar har tolkat reglerna, men menar att Lidköping har tolkat reglerna som att det är okej att spela en sådan internmatch, som ägde rum i lördags mellan damlaget och P15-laget. 

- Jag har ingen aning om hur de har tolkat reglerna. Det här kom ju från ingenstans, det är ingen som har höjt på något ögonbryn här överhuvudtaget i vårt närområde. Vi tycker bara att det här är trevligt. Vi har spelat fotboll fyra gånger 20 minuter med grabbarna i vår förening, det är väl underbart. 

På söndag bortaspelar Lidköping mot IFK Kalmar på Gröndals IP i elitettan. Smålandsklubben kontaktade Lidköping efter att det kom ut att laget spelat match mot föreningens P15-lag i helgen. IFK Kalmar såg, precis som Lidköping, inga konstigheter i det, menar Johansson. 

- De skrev att de tycker att det ska bli jättetrevligt att möta oss nästa helg och att de inte ser några konstigheter i att vi hade det här träningsupplägget. De skrev också att de inte har något emot det och att de också gärna hade gjort det om de hade haft ett pojklag i föreningen. Vi kunde även intervjua dem, om vi ville, för att få deras åsikt om ämnet. 

Var det skönt att höra det från Kalmars sida?
- Ja, men så är det. Till 99,9 procent är det ett härligt kamratgäng i elitettan. Vi träffas ju regelbundet på alla nätverksträffar och det är en härlig stämning mellan föreningarna. Kalmar är en jättefin förening, likaså Kvarnsveden, Morön och Mallbacken också. Det är en underbar serie med fantastiska föreningar. Jag skakar lite på mig. Vi hade trevligt i LFK och man kan ha åsikter om det, men nu skakar vi av oss det. Nu ska det bli kul att spela fotboll nästa helg och det ska bli jättekul att åka till Kalmar. 

Publicerad 2020-06-08 kl 13:53
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto