POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
DAMALLSVENSKAN
3d

Missat mål för två år sedan – Hammarby tar ny sats mot publikrekord: ”Det finns underlag för det”

Foto: Bildbyrån

2018 spelade Hammarby inför 4 000 personer i derbyt mot Djurgården.
Nu hoppas Bajen slå rekord för en seriematch på damsidan i Sverige.
- Vi tar sikte på publikrekordet som Linköping har från 2008, säger biljettansvarig Josefine Gasslander till Fotbollskanalen.

Hammarby hade förra säsongen ett gott publiksnitt i elitettan och hade i den avgörande matchen mot Uppsala hela 3 100 personer. Matchen slutade med förslut, vilket gör att Hammarby spelar kvar i landets näst högsta serie den kommande säsongen.

Nu väljer klubben att flytta derbymatchen mot AIK från Hammarby IP till Tele 2 arena, för att försöka slå rekordet för den högsta siffran på en seriematch i damfotboll i Sverige.

- Vi tar sikte på publikrekordet som Linköping har från 2008 (9 413 åskådare). Så det blir första målet. Sedan hoppas vi kunna kliva över långt mer än så. Men vår första målsättning är att slå det publikrekordet men med ambitioner med högre publik än det, säger Josefine Gasslander, biljettansvarig i Hammarby, till Fotbollskanalen.

Är det realistiskt mål?
- Det tycker jag absolut, om man ser vad som händer runt om i Europa med en hel del publikmatcher. Med den publikmängd vi har i Hammarby, när man pratar om både herrar och damer, så finns det underlag för det. Sedan pratas det väldigt mycket damfotboll runt om i Europa så tycker jag att det absolut gör det.

För bara två år sedan försökte Hammarby slå rekordet med en match på Tele 2 arena, när laget tog emot Djurgården i maj 2018. Men den gången var man inte nära rekordet, då laget kom ungefär halvvägs i publikväg (4 197). Den här gången hoppas klubben att det blir annorlunda.

- Det första som vi gör skillnaden från förra försöket är att vi startar väldigt mycket tidigare. Det är del ett att vi går ut och kommunicerar det redan nu, så att vi skapar möjligheter för oss att del kunna prata med våra partners så att de aktiverar sig och att Stockholms fotbollförbund och Elitfotboll dam det blir på ett helt annat sätt att skapa möjligheter att vara med. Och som jag sa innan, haussen kring fotboll på damsidan har blivit mycket större än vad det var för två år sedan. Till det har vi har lärt oss att vi behöver få med våra Hammarbyare, och där har vi redan startat en dialog med våra supportergrupperingar. De få en väldigt viktig roll i det här, så även där har vi startat tidigt för att samarbeta och driva mot samma mål, säger Gasslander.

Hur har dialogen varit med supportergrupperna?
- Positivt, absolut. Det var bara positivt och de är taggade att haka på. Jag tror också att det här med att vi har dragit igång så tidigt tror jag att alla ser då möjligheterna blir stora. Så vi kan göra bra saker.

Förutom att Bajen dragit igång tidigare den här gången, har klubben även sett över prissättningen för biljetter till matchen.

- Vi har tagit fasta på fotbolls-EM i Sverige för ett par år sedan (2013). Där lyckades man väldigt bra. Där hade man som priser där man som familj kan gå både barn och vuxna till ett rimligt pris. Det tror vi också ska vara övervägande att folk väljer att ta med sig familjen och släkt och vänner och kommer dit, säger Gasslander.

Gasslander menar också att Hammarby har en något lägre prissättning på biljetterna den här gången jämfört med för två år sedan.

- Det vi framförallt gör är att om man är under 18 är det samma pris oavsett kategori, så man kan ha den bästa platsen men det kostar bara 50 kronor. Det möjliggör för barnfamiljer av den typen som vi behöver locka, säger hon.

Förra året hade Hammarby ett snitt på 1 355 personer på hemmamatcherna, vilket var överlägset mest i elitettan. Snittet var nästan 1 000 personer högre än tvåan Brommapojkarna och snittet var nästan lika högt som året innan (1 383), trots att laget spelade i en division under.

- Det är våra fantastiska supportrar som har dragit ett extra stort lass även kopplat till våra damer vi har valt att haka på. Så det är våra supportrar som har bestämt sig att börja gå, vilket är jäkligt häftigt. När våra supportrar bestämmer sig blir det slagkraftigt, säger Gasslander.

Publicerad 2020-02-13 kl 19:33
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå