TV: Sverige mot kvartsfinal i EM - Schelin historisk

Sverige (dam)

Kryss i premiären mot Tyskland.
I kväll följde Sverige upp poängen med att besegra Ryssland i EM.
- Skönt som tusan!, säger Lotta Schelin i TV4:s sändning efter matchen.

I måndags spelade Sverige 0-0 mot mardrömsmotståndaren Tyskland i EM-premiären, och i dag väntade Ryssland i den andra gruppspelsmatchen.

Inför matchen gjorde förbundskapten Pia Sundhage två förändringar i startelvan från Tyskland-matchen, då Magdalena Eriksson gick in på vänsterbacksplatsen istället för Jonna Andersson, samtidigt som Stina Blackstenius gick in på topp istället för Fridolina Rolfö.

Redan i första minuten fick Sverige en chans att ta ledningen när ett inspel nådde fram till Olivia Schough vid den bortre stolpen, men svenskan lyckades inte få till något avslut.

Det var Sverige för hela slanten under matchinledningen, och i den tionde minuten prickade Kosovare Asllani ribban med ett tungt skott från distans.

Målet skulle också komma. I den 22:a minuten kom Rysslands målvakt ut hel fel på en höjdboll, bollen gick mot Lotta Schelin som höll sig kall och nickade in 1-0-målet, Sveriges första i turneringen.

I halvtid gjorde Sverige ett byte - Olivia Schough gick ut mot Fridolina Rolfö, som tog en plats i anfallet medan Lotta Schelin flyttades ner till vänsterkanten.

Rolfö fick en jättechans att öka Sveriges ledning direkt i den andra halvleken när hon kom fri med den ryska målvakten, men Shcherbak kunde avstyra.

I den 51:a minuten skulle Sverige öka på till 2-0. Stina Blackstenius stod för en fin aktion och tog sig in i straffområdet, petade bollen förbi den utrusande ryska målvakten och in i mål via en ryska som försökte rensa.

Sverige hade fler chanser att göra mål, men 2-0 stod sig matchen ut.

- 2-0, skönt som tusan! Det känns bra, nu har vi fyra poäng. Vi känner att vi har kontroll över matchen även om vi blir lite trötta emellanåt, säger Lotta Schelin i TV4:s sändning efter matchen.

Det var ett tag sedan du gjorde mål. Som anfallare måste det ha varit rätt skönt att få sätta dit den?
- Ja, absolut. Det hymlar jag inte med. Men jag hade varit lika glad ändå om vi hade vunnit med 2-0 och jag inte fått göra mål.

Målet gör också att Schelin nu är historisk som den svensk som gjort flest mål i EM-slutspel någonsin då hon nu är uppe i sju mål, framför Zlatan Ibrahimovic och Hanna Ljungberg på sex.

- Jag är glad, men det viktigaste var att vi tog tre poäng. Det där är något jag kommer vara stolt över senare.

Segern gör att Sverige nu toppar gruppen på fyra poäng och har ett bra läge att ta sig till kvartsfinal inför den sista omgången. Tyskland har dock chansen att gå förbi om man vinner kvällens möte med Italien med större siffror än Sverige slog Ryssland med.

I nästa gruppspelsmatch väntar Italien för Sverige. Den matchen spelas på tisdag nästa vecka.

Sverige: Lindahl - Samuelsson, Fischer, Sembrant, Eriksson - Asllani, Seger, Dahlkvist, Schough - Blackstenius, Schelin.

Ryssland: Shcherbak - Ziyastinova, Makarenko, Kozhnikova, Solodkaya - Sochneva, Cholocyaga, Morozava, Smirnova, Tjernomyrdina - Danilova.