Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Experten om "Mark Minus" tuffa start - och Nederländernas svaghet: "Det oroar"

Sverige (dam)

CHESTER. Nederländerna har blandat och gett senaste året.
Nu pekas defensiven ut som en svaghet inför premiären mot Sverige.
- Mittbackarna är stora och starka, men de är ganska långsamma, säger De Telegraaf-journalisten Lars van Soest till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Sverige spelar under lördagskvällen mot Nederländerna på Bramall Lane i Sheffield i EM-premiären. Blågult har mött Nederländerna vid två tillfällen i stora mästerskap - under EM 2017 och VM 2019 - och förlorat båda gångerna. Blågult kommer samtidigt från ett OS-silver, medan Nederländerna i fjol gjorde en stor förändring och bytte förbundskapten, då Sarina Wiegman, som tog landslaget till EM-guld 2017 och VM-final 2019, lämnade för England, medan engelsmannen Mark Parsons kom in.

Parsons Nederländerna har sedan dess blandat och gett, då landslaget ännu inte är helt klart för spel i VM i Australien och Nya Zeeland 2023 efter två kryss mot Tjeckien i kvalspelet. Samtidigt föll "Leeuwinnen" nyligen mot värdnationen England med 5-1 i en av tre genrepsmatcher inför sommarens Europamästerskap.

ANNONS

Lars van Soest, journalist på den nederländska tidningen De Telegraaf, menar att det inte finns allt för stora förväntningar på det nederländska landslaget inför EM-premiären.  

- Nederländerna borde kunna ta sig vidare till kvartsfinal. Enligt mig är frågan om de slutar etta eller tvåa, samtidigt som en förlust mot Sverige kan visa sig vara avgörande för Nederländernas chanser i den här turneringen, säger journalisten och fortsätter:

- Om de slutar tvåa är den mest troliga motståndaren Frankrike i den första utslagsmatchen, och om så är fallet kan de regerande mästarna snart vara på ett flyg hem. Nederländerna förlorade mot Frankrike med 3-1 tidigare i år och verkade vara kraftlösa i den matchen.

Journalisten tycker samtidigt att förbundskaptenen Mark Parsons fått en lite tuff start på sin post, och att landslaget inte sett så bra ut under engelsmannens ledning mot varken lite lättare eller tuffare motstånd det senaste året. 

ANNONS

- Inte särskilt imponerande, speciellt matchen mot England var en besvikelse och oroande. Laget var inte ett lag. Hälften av spelarna pressade, och den andra hälften sprang tillbaka. Det borde samtidigt vara lätt att fixa, och England var även längre fram i sina förberedelser inför EM. Men det var konstigt att Parsons inte ingrep under matchen, och efteråt tog han på sig skulden för det, så han hade sett problemet, säger van Soest.

Parsons hamnade dessutom i rampljuset i början av sin tid som förbundskapten, då han kombinerade sitt landslagsuppdrag med att vara chefstränare i den amerikanska klubben Portland Thorns, som han ledde mellan 2015 och 2021, vilket gjorde att han vid ett tillfälle missade ett par dagar av en landslagssamling efter flygstrul.

Med anledning av det gick den nederländska tidningen Voetbal International ut och kallade förbundskaptenen för "Mark Minus" med hänvisning till att förbundet, i jakten efter en ersättare till förra förbundskaptenen Sarina Wiegman, ville ha en "Sarina Plus".

ANNONS

- Hans start var lite konstig, då han fortfarande tränade Portland Thorns. Han missade också ett par dagar på ett träningsläger på grund av problem med ett flyg från USA till Europa. Wiegman sa då: "Du kan inte göra så mer. Damfotbollen i Nederländerna har växt så mycket. Jag tror att du riskerar era chanser att gå till VM".

Van Soest menar samtidigt att det inte finns så många supportrar som tror på EM-guld.

- Inte riktigt. Vi har såklart fortfarande världsklasspelare, som Vivianne Miedema, Lieke Martens, Danielle van de Donk och Jill Roord, precis som att Sherida Spitse är ett hot med sina fasta situationer. Samtidigt har inte försvaret varit på topp senaste tiden, säger journalisten och fortsätter:

- Nederländerna har haft problem mot mediokra motståndare och imponerade heller inte nyligen mot Frankrike och England. Det oroar supportrar, även om laget under VM i Frankrike visade att det är ett "mästerskapslag" och visade hur man fajtas, vilket också kan resultera i en finalplats, vilket vi sett. Det verkar samtidigt som att stämningen i laget växer.

ANNONS

Van Soest pekar vidare ut Nederländernas defensiv som den tydligaste svagheten.

- Försvaret. Mittbackarna är stora och starka, men de är ganska långsamma. Dominique Janssen spelar som vänsterback, men hon är högerfotad och tycker inte riktigt om att spela på den positionen, även om hon försöker anamma den nu.

När det kommer till landslagets styrka är det i sin tur självklart offensiven.

- Göra mål. Nederländerna kan göra mål hur som helt, var som helst, när som helst. Det är ingen överraskning, och som du vet finns Miedema (Vivianne), Martens (Lieke), van de Donk (Danielle), Roord (Jill) och Lineth Beerensteyn.

Nederländernas startelva, enligt Lars van Soest: Sari van Veenendaal - Lynn Wilms, Stefanie van der Gragt, Aniek Nouwen, Dominique Janssen - Jackie Groenen, Sherida Spitse - Jill Roord, Danielle van de Donk, Lieke Martens - Vivianne Miedema.

ANNONS

Sveriges möte med Nederländerna börjar klockan 21.00 under lördagskvällen och sänds på TV4 och streamat på cmore.se. Studiostart är klockan 20.00. 

FAKTA

Sverige-Nederländerna genom åren

1900-talet
23 juli 1979: Nederländerna-Sverige 1-1 (träningsmatch)
25 april 1981: Nederländerna-Sverige 2-1 (träningsmatch)
26 september 1981: Sverige-Nederländerna 7-0 (träningsmatch)
11 juni 1985: Sverige-Nederländerna 2-0 (EM-kval)
18 oktober 1986: Nederländerna-Sverige 2-0 (EM-kval)
30 september 1987: Sverige-Nederländerna 0-0 (EM-kval)
1 oktober 1988: Nederländerna-Sverige 1-0 (EM-kval)
9 oktober 1991: Sverige-Nederländerna 3-1 (träningsmatch)
22 april 1992: Nederländerna-Sverige 2-1 (träningsmatch)
16 mars 1995: Nederländerna-Sverige 1-2 (träningsmatch)
10 mars 1997: Nederländerna-Sverige 0-4 (träningsmatch)
11 juni 1997: Nederländerna-Sverige 0-0 (träningsmatch)
19 mars 1998: Nederländerna-Sverige 0-1 (träningsmatch)

2000-talet:
29 april 2000: Sverige-Nederländerna 1-1 (EM-kval)
17 maj 2000: Nederländerna-Sverige 3-0 (EM-kval)
3 maj 2005: Sverige-Nederländerna 2-0 (träningsmatch)
15 september 2012: Sverige-Nederländerna 2-1 (träningsmatch)
30 maj 2015: Sverige-Nederländerna 2-1 (träningsmatch)
9 mars 2016: Nederländerna-Sverige 1-1 (OS-kval)
6 mars 2017: Sverige-Nederländerna 0-1 (Algarve cup)
29 juli 2017: Nederländerna-Sverige 2-0 (EM-kvartsfinal)
3 juli 2019: Nederländerna-Sverige 1-0 efter förlängning (VM-semifinal)

- Sverige har vunnit nio, kryssat sex och förlorat sju matcher mot Nederländerna under ordinarie tid.
- Under 2000-talet har Sverige vunnit tre, kryssat tre och förlorat tre matcher mot Nederländerna under ordinarie tid.
- Sverige har mött Nederländerna två gånger i mästerskap, och förlorat vid båda tillfällena.

Källa: Svenska Fotbollförbundet. 

Publicerad 2022-07-09 kl 12:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto