Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

EM-RAPPORTEN: "Nagelsmann lever ett lyxliv"

EM 2024 (herr)

MÜNCHEN. Dag sex av EM är här.
Nedan finns Martin von Knorrings sjätte EM-rapport från Tyskland.

4:19
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

Se höjdpunkterna från Tyskland-Ungern i spelaren ovan.

FIN MORGONSTUND
Jag tågar genom Tyskland under det här mästerskapet, och även om tågen i sig på många sätt är ett haveri vad gäller förseningar och så vidare är det väldigt härligt att stöta på supportrar till alla möjliga landslag på stationer och perronger. När jag lämnade Leipzig under onsdagsmorgonen var många skotska och tyska fans på väg mot deras matcher i Köln respektive Stuttgart. En fin scen, att se fans kliva på olika tåg och sprida ut sig över landet - med massa förväntningar inför det som väntade. Däremot lider jag med supportrarna som är här sett till hur organisationen runt turneringen varit hittills. Tågen är alltså allt annat än pålitliga och vad gäller saker som insläpp och funktionärer runt arenorna handlar det mest om att ha tur. För det är rörigt och många i personalen har noll koll på saker.

Annons

BRA ATT 1-0-MÅLET GODKÄNDES
Tyskland vann mot Ungern med 2-0 och fortsätter att se ruggigt stabilt ut. I första halvlek nätade man efter en omdiskuterad situation där Willi Orban föll i duell med Ilkay Gündogan. Domaren friade och jag uppskattar det. Det hade kanske inte gått att klaga på om han valt den andra vägen och gett Ungern en frispark, men jag tycker det är befriande att ribban läggs på en hög nivå. I det här fallet känner jag att Orban åtminstone delvis behöver ta ansvar för sin balans, när knuffen inte är särskilt kraftfull. Sen ska det så klart tilläggas att jag säkert hade varit förbannad om jag var en supporter till Ungern, men de här situationerna kan vara komplexa och med små marginaler hamnade domaren på rätt sida den här gången.

NAGELSMANNS LYXLIV
Inför turneringen tippade jag (se hela tipset här) att Tyskland ska ta sig hela vägen till finalen, och efter de två första gruppspelsomgångarna känner jag mig så klart än mer bekväm med den spådomen. Det som imponerar mest på mig är hur komplett det här laget och den här truppen känns. För förbundskaptenen Julian Nagelsmann lever ett karriärmässigt lyxliv just nu. Han har många väldigt fina offensiva spelare som ser heta ut (Jamal Musiala, Ilkay Gündogan, Kai Havertz, Florian Wirtz) och då känns det nästan fuskigt att även ha möjligheten att kunna göra byten för att avlasta vissa av dem - och få in spelare som Niclas Füllkrug och Leroy Sané. Bakåt ser det dessutom väldigt stabilt och kompakt ut. Toni Kroos är otrolig. Ja, det är mycket som talar för att hemmanationen går långt.

Annons

MEN, trots en kross av Skottland och den här kontrollerade segern mot Ungern, finns det så klart en stor sak som gör att man inte ska sväva i väg allt för mycket i tankarna runt just Tyskland. Man måste komma ihåg vilka lag de har mött. Jag känner fortsatt att Ungern, även om de i stunder ser bra ut och absolut hade kunnat göra mål på Tyskland, blev något överhajpat innan premiären. Och då tänker jag ur ett mästerskapsperspektiv. Ja, Ungern är ett bra landslag som tagit stora steg. Men det är en annan sak att faktiskt få saker och ting att klaffa i ett EM.  

VÄGRADE PORTUGISERNA PASSA RONALDO?
Ja, den frågan har tränarprofilen och förre storspelaren Stuart Pearce väckt efter Portugals EM-premiär mot Tjeckien under tisdagen. Till talkSPORT säger Pearce: "Det här kanske låter löjligt men kanske litar de inte tillräckligt på Ronaldo för att fortsätta leverera bollar till honom. Det har var tillfällen då han visade sig men inte fick bollen. Jag tänker att om det här var tio år sedan så hade han fått bollen och då hade de vetat att han skulle näta". Jag har svårt att se att det ligger något i det. Ja, Ronaldo lämnade 2-1-segern mållös och Portugal hade svårt att nå fram till honom längst fram i planen. Men det tror jag grundar sig främst i att man överlag hade bekymmer med att såra ett kompakt Tjeckien och inte att spelare springer runt och tänker att det inte är värt något att ge Ronaldo bollen. Är det något 39-åringen fortsatt är bra på så är det att leverera mål när han får möjlighet att gå på avslut.

Annons

DAGENS TIPS
Gå in på TV4 Play och titta på Hasse Backes inhopp i studion, mellan Kroatien-Albanien och Tyskland-Ungern, om ni inte har sett det redan. Jag håller inte med honom om allt han sa, men det var ruggigt stark och underhållande tv. Backe var i högform och sa precis vad han tycker och tänker om en rad olika ämnen. Han sprang in i studion, sågade England och bjöd på väldigt härlig energi och fotbollsglädje.

Publicerad 2024-06-19 kl 20:44

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto