City körde över United i derbyt - Lindelöf och Elanga kritiseras

Manchester United föll tungt i bortaderbyt mot Manchester City (1-4).
Då får både Anthony Elanga och Victor Nilsson Lindelöf kritik i brittisk press.

Cristiano Ronaldo saknades i Manchester Uniteds derbytrupp mot Manchester City med en höftskada. Då fick den svenske anfallstalangen Anthony Elanga chansen från start. Dessutom startade Victor Nilsson Lindelöf i mittförsvaret.

Det var dock City som fick en riktig drömstart på derbyt när Kevin De Bruyne gav hemmalaget ledningen med 1-0 redan i den femte minuten. Belgaren mötte ett lågt vänsterinspel från Bernardo Silva i straffområdet och satte bollen i nät på ett tillslag.

"För enkelt. Uniteds försvar är ett fiasko där", skriver The Independent-journalisten Miguel Delaney.

United kom sedan tillbaka och kvitterade till 1-1 i den 22:a minuten när Jadon Sancho vek in från vänster och hittade det bortre hörnet. Sancho, som tillhörde Citys ungdomslag mellan 2015 och 2017, firade återhållsamt mot sin förra klubb.

Likaläget stod sig dock bara i sex minuter. Efter en trippelchans för City höll sig nämligen De Bruyne framme i straffområdet och slog in 2-1 med sitt andra mål i matchen. Målet föranleddes av en misslyckad lyftning från Elanga som fastnade på en motståndare nära Uniteds straffområde.

I förarbetet till målet blev Lindelöf grundlurad av Phil Foden, som lyfte bollen över svenskens huvud i Uniteds straffområde.

"Jag har inte sett en försvarare så vilse sedan (Johan) Cruijff gjorde sin första vändning", skriver ESPN-journalisten Mark Ogden.

Samuel Luckhurst på Manchester Evening News ställde sig kritisk till Uniteds agerande i samband med målet.

"United återigen förvirrat i defensiven. Naiv passning av Elanga, Lindelöf och Wan-Bissaka är inte tillräckligt aggressiva och Maguire hänger inte med", skriver Luckhurst.

I den 64:e minuten blev Elanga utbytt efter en slätstruken insats. Fyra minuter senare ökade Riyad Mahrez på till 3-1 för City efter en vänsterhörna. Avslutet styrde på Harry Maguire och ställde David De Gea i bortamålet. På stopptid fastställde sedan Mahrez slutresultatet till 4-1 när han blev fri med De Gea.

Manchester City toppar nu Premier League-tabellen sex poäng före Liverpool, som dock har en match mindre spelad. United ligger femma och är en poäng efter fyran Arsenal, som dessutom har spelat tre matcher färre än United.

Manchester City: Ederson - Walker, Stones, Laporte, Cancelo - De Bruyne, Rodri, Grealish - Mahrez, Bernardo Silva, Foden.

Manchester United: De Gea - Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire, Telles - McTominay, Fred - Sancho, Bruno Fernandes, Pogba - Elanga.

Publicerad 2022-03-06 kl 19:23