Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Eidevall om Arsenal-jobbet: "Stolt - vi ska vinna ligan"

England

Jonas Eidevall har gjort sin första presskonferens efter att ha presenterats som ny Arsenal-tränare.
Målsättningen i den nya klubben är glasklar.
- Vi ska vinna titlar, säger Eidevall.

Foto: Bildbyrån

Det slog ner som en bomb när Rosengård gick ut med att huvudtränaren Jonas Eidevall lämnar för att ta över den engelska storklubben Arsenal. Han tog över huvudansvaret i Rosengård 2018 och lämnar nu klubben med tre SM-guld i bagaget.

- Jag känner en stor tacksamhet till FC Rosengård, en klubb som gett mig väldigt mycket. Jag har också gett mycket av mig själv under mina år i klubben. Jag skulle vilja rikta ett tack till alla kollegor, fans och framför allt alla spelare som jag fått äran att jobba med under dessa år, säger Eidevall i en kommentar på föreningens hemsida.

Nu går flyttlasset till norra London och Arsenal. En historiskt framgångsrik klubb med andra förutsättningar än Rosengård och damallsvenskan. Ett steg framåt i karriären för Eidevall.

Annons

- Jag blev väldigt stolt och nyfiken när jag hörde om intresset. Jag ville veta mer om uppdraget i Arsenal, berättar Jonas Eidevall för Fotbollskanalen.

Fanns det någon tvekan från dig, eller var det givet att ta uppdraget?
- Nej inte direkt, men det är ju såklart en noggrann process från deras och min sida när man ska välja en ny tränare eller ett nytt uppdrag. Jag måste försäkra mig om att det är en klubb som har rätt ambitioner och som rör sig i rätt riktning. Men jag ska flytta med min familj, fru och två små barn så det är klart att saker måste fungera på bästa möjliga sätt för dem också. Så det är en massa olika faktorer som måste vägas in när man fattar ett beslut om huruvida det är rätt jobb, säger han.

Arsenal slutade trea i Women’s Super League förra säsongen bakom Manchester City och segrande Chelsea. Just Chelsea har vunnit den engelska ligan de två senaste åren och var dessutom i final i Champions League. Men målsättningen för Eidevall är klar.

Annons

- Ambitionsnivån är hög. Det är en klubb som gör en satsning på sitt damlag som historiskt sätt är det mest framgångsrika damlaget i England. Men Chelsea har vunnit nu de senaste åren, så det man har gjort nu, förutom att titta på spelare som man kan ta in, så har man också förstärkt organisationen runt laget. Framför allt i det medicinska teamet som jag verkligen tror kommer ge oss en mycket bättre grundbas till att jobba med spelarna. Man har också investerat i faciliteter och planerar också att nästa säsong spela flera matcher på Emirates Stadium (herrlagets hemmaarena) som också kommer att öka intresset runt damlaget på ett bra sätt. Så det är ett spännande år och säsong som vi har framför oss, säger 38-åringen.

Svensken beskrivs som en tränare som vill spela en "positiv" fotboll som kommer att tilltala Arsenal-supportrarna. En fotboll som ska ta tillbaka Arsenal till den absoluta toppen.

Annons

- Det är små saker vi måste ändra som jag tror kommer göra stor skillnad. Vårt sätt att hantera hög press, men också att vara mer intensiva i vår egen press. Allt kokar ner till små detaljer som vi måste jobba med. Men jag tror absolut att vi kan vinna ligan redan nästa år, säger Eidevall.

Eidevall kommer inte att ta med sig några andra från ledarstaben i Rosengård. Men han är inte ensam svensk i Arsenal. På herrsidan finns Andreas Georgson som assisterande tränare till Mikel Arteta i herrlaget.

- Jag känner ju Andreas privat så jag ringde honom. Men han visste faktiskt inte att det gällde just detta jobb. Men jag ser såklart fram emot att träffa honom på träningsanläggningen, det kommer bli jättekul. Och smått fantastiskt att vi är två stycken fotbollstränare från Malmö som har kunnat ta oss till en så stor och fantastisk klubb som Arsenal.

Annons

Fick du några tips?
- Det var mest praktiska grejer. Hur det är att bo och leva i London och att flytta dit med sin familj, säger han.

Rosengård är en toppklubb i Sverige som spelar kontinuerligt i Europa men Arsenal är ett steg upp. Men Eidevall tror att hans erfarenhet från pressen att vinna i Rosengård kommer gynna honom i sin nya klubb.

- Spelarna i Rosengård har varit fantastiska och jag tycker att deras stjärnstatus har varit på en internationell nivå. Pressen där är också att vinna titlar. Men skillnaden i Arsenal är att jag ska verka i en ny kultur, det är lite andra nationaliteter som jag ska hantera som tränare. Det är en klubb som har en global skara av fans som brinner och lever med klubben. Så jag, spelarna och ledarna vill göra de stolta med vårt sätt att spela fotboll, säger han.

Annons

Men innan det bär av till London har Eidevall två matcher kvar i damallsvenskan. Hans kontrakt med Rosengård går ut 12 juli och fullt fokus är att bibehålla serieledningen.

- Jag läste någonstans att största risken med att bestiga Mount Everest är på vägen ner. För då är det lätt att slappna av. Så jag ska försöka undvika att göra det. Jag har alltid krav på spelarna att vara här och nu, vi ska ha en så hög kravställning som möjligt och det gäller mig också. Sen kan jag lämna, avslutar han.

Publicerad 2021-06-29 kl 11:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto