Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Krafth om framtiden i Newcastle och krossade CL-drömmen: "Surt"

Sverige (herr)

STOCKHOLM. Emil Krafth är tillbaka efter mer än ett års frånvaro.
Nu hoppas han få förlängt avtal med Newcastle.
- Men jag har inte hört någonting, säger backen till Fotbollskanalen.

6:22
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån/TT.

I spelaren ovan ser du en intervju med Emil Krafth.

Sommaren 2022 ådrog sig Emil Krafth en knäskada. Men nu är Newcastle-backen tillbaka. Han har gjort ett kort framträdande i Premier League och framför allt har han spelat en hel ligacup-match mot Manchester United, som slutade i en 3-0-seger. Framstegen har lett till att 29-åringen också är tillbaka i landslaget till den pågående EM-kvalsamlingen, vilken innehåller matcher mot Azerbajdzjan och Estland.

Den blågula comebacken ger mycket till Krafth.

- Det känns väldigt skoj att träffa grabbarna och ledarstaben. Det är väldigt kul och det har gått några månader sedan senast, men alla är sig ganska lika, säger smålänningen och förklarar sin status:

Annons

- Jag har spelat två U21-matcher och nu senast en match med A-laget. Sedan har jag tränat fullt med laget sedan i början av september, så jag känner mig i bra fysisk form.

Redan till förra samlingen, i oktober, var Krafth aktuell för att ta en plats i landslagstruppen. Åtminstone enligt honom själv.

- Jag framförde till Janne inför förra samlingen att jag var aktuell. Sen tror jag att de (tränarstaben) hade velat att jag spelat någon mer match.

Han medger att vägen tillbaka till planen har varit tuff i perioder.

 - Det är klart att det har varit jobbigt. Man har haft toppar och dalar. Vissa tider har varit jobbigare än andra, och jag skulle säga att den första månaden efter operationen var jobbigast, då jag inte kunde göra så mycket. De första fem månaderna var jag också i gymmet, och då var det svårt att finna glädje.

Annons

- När grabbarna gick ut och tränade var jag i gymmet, så jag kunde inte titta eller få motivation av träningarna. Det var när jag kunde komma ut på planen, springa och köra lite med boll som jag såg ljuset i tunneln. Då började det kännas lite lättare.

Hur var det att bli skadad efter att ha gjort starka matcher?
 - Skador kommer aldrig med en bra tajming, och det var framför allt inte en bra tajming för mig. Säsongen innan hade jag spelat mycket, och det var min bästa tid i min karriär, halvåret innan jag blev skadad. Det är aldrig kul när en skada kommer, men när det hade gått så bra innan var det extra otur.

Hur påverkad är du av din skada nu?
 - Nu är jag inte påverkad det minsta lilla. Det känns väldigt bra, och jag tänker inte alls på mitt knä när jag tränar eller spelar match. Just nu för tillfället känns det jättebra.

Annons

Skadan gjorde att Newcastle valde att inte ta med Krafth i sin Champions League-trupp, efter att ha säkrat en topp fyra-placering i ligan.

 - Det är klart att det är surt, då jag under hela min karriär drömt om att få spela i Champions League. Samtidigt förstår jag klubben. När de tog ut truppen var jag inte i matchform, så jag förstår beslutet och respekterar valet, men jag hade gärna sett mig själv i truppen. Om vi tar oss vidare får vi även ändra trupp, så möjligheten finns kvar.

Är det extra surt med tanke på alla skador i truppen?
 - Så är det. Jag vet inte hur många skador vi har nu, men just nu är truppen väldigt tunn och då hade det funnits möjlighet att vara med och spela, men det går inte att ändra något nu.

Mot Manchester United, i tävlingscomebacken, fick Krafth spela mittback.

Annons

- Det var lite nervöst och en viss anspänning att spela en tävlingsmatch men jag såg ändå väldigt mycket fram emot det. Det var på en lite ovan roll också. Men jag tyckte att det gick bra och vi vann matchen, vilket var det viktigaste.

Förbundskaptenen Janne Andersson har sagt att 29-åringen är ett alternativ både som mittback och högerback i Blågult. Men det är på kanten som huvudpersonen själv ser sig hålla till först och främst.

- Jag anser mig själv vara högerback fortfarande. Jag spelade mittback i en fembackslinje under förra tränaren och då blir man lite mer av en högerback. Man glider ut lite som en högerback. Det är jag lite mer bekväm med, att spela i en fembackslinje. I en fyrbackslinje hamnar du mer centralt.

Krafth sitter på ett utgående kontrakt med Newcastle. Det innehåller dock en option om en förlängning med ett år, och det är upp till klubben att bestämma om den optionen ska aktiveras eller inte. Men svensken säger sig inte ha kommit långt i sina tankar om framtiden.

Annons

 - Jag har inte reflekterat över det så mycket, då mitt fokus har varit på att komma tillbaka och spela fotboll. Sedan får man ta det som det kommer.

Har du inte förhört dig alls med Newcastle eller din agent?
 - Det är klart att man snackar lite, men inte speciellt. Det är inget jag fokuserar på. Jag vill bara komma tillbaka och spela fotboll. Det som händer, det händer och då får man ta det då. Vi trivs väldigt bra i Newcastle.

Kommer du prata med andra klubbar i januari?
 - Det är en bra fråga, jag har inte funderat över det än. Det är lite beroende på vad klubben vill och signalerar, men de har inte signalerat något hittills. Vi får se.

Vad vill du?
 - Jag och familjen trivs väldigt bra i Newcastle, så vi kan tänka oss att stanna. Vi stannar jättegärna.

Tidigare har brittiska medier, däribland lokaltidningen Northern Echo, uppgett att Krafth ser ut att lämna Newcastle framöver och att en försäljning i januari är aktuell för Premier League-klubben.

Annons
Publicerad 2023-11-14 kl 11:51

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto