Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Premier League-bevakningen presenteras av

Sovklockor och sociala medier-expert - Ökvist berättar om hur United blivit ett topplag: "Mer än bara en klubb"

Sverige (dam)

ALBUFEIRA. För snart två år sedan grundades Manchester Uniteds damlag.
Sedan dess har laget gått upp i den högsta ligan - och ligger nu fyra.
Vänsterbacken Lotta Ökvist berättar för Fotbollskanalen om att hon dagligen påminns om innebörden att spela för storklubben.
- Uniteds värdeord som klubb är att alltid jobba hårt, säger hon.

Foto: Bildbyrån.

Den 28 maj 2018 bildades Manchester Uniteds damlag och första säsongen vann laget Championship och tog därmed klivet upp i den engelska högstaligan.

Där har laget snart gjort sin första säsong - och det har gått väldigt bra.

Med sju matcher kvar ligger Manchester United fyra och har bara storklubbarna Manchester City, Chelsea och Arsenal framför sig.

Ett av nyförvärven är Lotta Ökvist som inför säsongen valde att lämna Hammarby och skrev på för Manchester United.

- Eftersom det är första året i den högsta ligan så hade folk ingen aning om hur vi skulle stå oss. Så det har gått förvånansvärt bra med tanke på att vi var nykomlingar, säger hon till Fotbollskanalen.

Annons

Imponerade att efter så kort tid ligga fyra i den engelska högstaliga, och en sak som sticker ut är att man har spelat väldigt jämt med topptrion.

1-0-förluster mot Chelsea, Arsenal och Manchester City och sedan en 2-0-seger över rivalen City i cupen.

En stor anledning till den fina säsongen är den före detta försvararen Casey Stoney, som lämnade jobbet som assisterande förbundskapten till Phil Neville och tog över Manchester United. Som en före detta försvarsspelare är hon som tränare väldigt noggrann med defensiven, och disciplin och fysik är två andra viktiga saker.

- Vi har en tydlig struktur i vårt försvarsspel, vilket speglar sig i att tränaren var försvarsspelare och hennes syn på fotboll. Så vi har klarat av att stänga de här topplagen väldigt bra och har klarat av att matcha alla tre, säger hon.

Annons

- Jag har lärt mig mycket av henne. Hon kan mycket fotboll. Som spelare var hon en väldigt fysisk försvarare och det märks på sättet hon är som tränare. Det kanske har varit en av anledningarna till varför jag inte har fått spela så mycket, säger Ökvist.

Vill hon att ni ska vara lika fysiska och tuffa som hon själv var som spelare?
- Ja det tror jag, och hon nämner det på varje matchsamling och träning. Hon trycker på att man ska jobba hårt, och det är väl Uniteds värdeord som klubb, att alltid jobba hårt oavsett vad. Hon var väl inte den mest talangfulla spelaren men som har tränat sig till det. Så det är mycket fokus på det, säger hon.

Lotta Ökvist har bara gjort tre ligamatcher, men känner att hon utvecklas och tycker att det har varit en lärorik tid.

- Det har varit bra. Det har varit tufft med speltid, så det har varit en utmaning, men generellt så har det varit bra, säger hon.

Annons

Att det inte har blivit så mycket speltid - hur mycket tålamod har du med det?
- Jag hade ett snack med tränaren för två veckor sedan. Då började mitt tålamod gå ner lite. Då fick jag spela matchen nu senast, så det var väl ett bra snack, haha.

- Men man måste ju få spela. Jag har spelat några matcher med U21-laget bara för att få matchtid. Det var väl det här med speltiden som man var rädd för när man tog steget att flytta utomlands. Men eftersom jag ändå kom rakt från en säsong så har jag inte varit så stressad. Sedan spelade jag några cupmatcher i höstas. Men nu fick jag spela senast så jag hoppas att det blir mer och mer.

Vad sa tränaren när du kom och var besviken?
- Hon förstod det. Hon tycker att våra andra ytterbackar har gjort det bra och att det är tuff konkurrens. Sedan fick jag med mig saker som jag ska utveckla och ta chansen när jag får den. Hon trycker mycket på fysiken. Så det är inte så mycket att göra mer än att äta och träna.
Annons

- Jag har alltid sett mig som en fysisk spelare, men här är det nästa nivå. Det är mycket större, starkare och snabbare spelare i England. Sedan gäller det att komma in matchtempot också och mäta sig i de situationerna och duellerna.

Hur har det varit att anpassa sig till nivån?
- Det har varit tufft. Man spelar väldigt hårt. Men det går bättre och bättre.

Hur har du utvecklats?
- Jag tycker att jag har utvecklats mycket. I början är det ju tufft att flytta till ett annat land, allt är nytt, som spelsystem. Så det tog ett tag, men jag känner att efter jul så har det gått mycket bättre på träningarna. Man vågar ta för sig mer och spela mer fysiskt. Nu har man känt av stämningen i truppen. Jag spelar med många väldigt bra spelare och tränaren är också bra. Så jag känner absolut att jag har tagit steg, säger hon.
Annons

En positiv sak med att vara Manchester United är att det finns bra resurser. Spelarna får bland annat hjälp med kost och sömn.

- Det är väldigt bra. Vi har även en person som bara jobbar med sociala medier och som man får hjälp av med det. Vad man ska tänka på, och så vidare. Sedan har vi sovklockor. Det finns hjälp med kost också. Vi har alla förutsättningar.

Berätta mer om sovklockor?
- Vi hade en period där vi fick sova med klockor för att se hur vi sover. För att få hjälp med hur man ska göra. Som att lägga bort telefoner och så. Det var jättebra. Just jag sover väldigt bra så jag behövde inte så mycket hjälp, men det är många i laget som har haft problem med det. Eftersom det är den bästa återhämtningen vi kan få så är det en grej vi kan jobba på.

- En annan sak som vi har kört mycket är yoga. Just när vi har kommit tillbaka från landslagssamlingar eller om vi har tre matcher på en vecka, då kör vi yoga.
Annons

Hur märks det att ni är Manchester United?
- Mest på pressen utifrån. Det är ju mer än bara en klubb utan det är ju ett varumärke och det nämner man ofta, att om ni spelar med den här tröjan på er så tar man ofta på märket. Då är det att man ska jobba hårt och göra allt. Och att man ska sköta sig.

Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson har berättat att deras lag Tacon som ska bli Real Madrid tränar på Valdebebas, samma anläggning som herrlaget.

Men så är det inte i Manchester United. Damerna tränar inte på Carrington, som herrarna, utan på Leighs rugby league-ground. Där delar laget, enligt engelsk media, gym med allmänheten. Det är bara när spelarna ska göra medicinsk undersökning som de gör det på Carrington.

- Vi märker inte av så mycket från herrlaget. Vi har vårt eget, säger Ökvist.
Annons

Lotta Ökvist trivs i staden Manchester och säger att det är mycket regn men att det väger upp med att det finns så mycket att göra, som att gå på bra restauranger och fik.

Nu är vänsterbacken på plats i Portugal med det svenska landslaget och i lördagens match mot Danmark gjorde hon debut.

- Det är jättestort för mig att vara med här. Det är mitt första landslagsläger och det är något som man alltid har strävat efter. Det är jättekul. Man har alltid drömt om att dra på sig A-landslagströjan, säger hon.

På söndagen spelar Sverige sin sista match i Algarve cup och då står Portugal för motståndet. Sedan återvänder Lotta Ökvist till England för avslutningen på ligan. Även om det har varit en tuff men lärorik säsong så ser hon sig själv i Manchester United även nästa säsong.

- Ja, jag ser mig själv där nästa säsong också. Absolut, säger hon.
Annons
Publicerad 2020-03-10 kl 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto