Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Svenska landslagsstjärnorna kritiserar Manchester United: "Blir bara ledsen"

Sverige (herr)

GÖTEBORG. Manchester United har fått hård kritik över hanteringen av sitt damlag.
Nu riktar flera svenska landslagsstjärnor kritik mot den engelska storklubben - och ägaren Sir Jim Ratcliffe.
- Jag är inte förvånad över att det är just United, säger Matilda Vinberg.
- Man slutar aldrig bli förvånad, säger Julia Zigiotti Olme.

Foto: Bildbyrån.

Sir Jim Ratcliffe till vänster och Matilda Vinberg till höger.

Manchester United har haft problem på flera fronter de senaste åren. Under vintern stod det klart att miljardären Sir Jim Ratcliffe köper in sig i klubben och med det tar över det sportsliga ansvaret.

I en intervju med Bloomberg i juni fick Sir Jim Ratcliffe frågor om satsningen på Uniteds damlag.

- Vi har inte riktigt gått in på den typen av detaljer med damlaget än. Vi är mer mest fokuserade på hur vi ska handskas med förstalagets problem, sa Ratcliffe till Bloomberg och syftade på herrlaget.

Uttalandet har väckt reaktioner runtom i både England och övriga fotbollsvärlden. Så även bland de svenska landslagsspelarna.

Annons

- Det är en otroligt dålig kommentar. Man blir bara ledsen. Att det fortfarande kommenteras på det sättet. Att "the first team" är herrarna - och inte både herrar och damer. Jag har inga ord. Jag tycker bara att det är tråkigt, säger Matilda Vinberg.

- Att en ny ägare kommer in och säger så mitt i kaoset. Jag är inte förvånad över att det är just i United. Det känns som att de har haft problem länge kring många grejer.

Matilda Vinberg, som till vardags spelar i WSL-konkurrenten Tottenham, berättar att hon inte är förvånad över att flera spelare har valt att lämna Manchester United i närtid.

- Det är jag inte. Jag är inte alls förvånad. Inte ett dugg.

Hon tycker samtidigt att det är tråkigt att det sker i en klubb som Manchester United.

- Det är en sån stor klubb. Det är en av de största klubbarna man känner till i England. Det är otroligt tråkigt att det ska vara så. De är till och med större än Tottenham, och Tottenham har det bättre. De verkar ha det jobbigt där borta.

Annons

Manchester United har samtidigt meddelat att damlaget kommer att flyttas ut i baracker på träningsanläggningen Carrington. Detta då herrarna ska låna damernas omklädningsrum medan deras egna renoveras.

- Man blir förvånad när man jämför med den klubben man befinner sig i. I Tottenham är det inget sånt. Vi har exakt samma förutsättningar egentligen som herrarna har. Vi har anläggningen precis bredvid och det har inte varit någon talan om att vi skulle bli utflyttade på något sätt. Utan tvärtom, man har löst problemet, säger Vinberg och fortsätter:

- Man blir förvånad över att det fortfarande sker. Speciellt i England som jag tycker är ett av länderna som ska vara och har varit framåt i utvecklingen när det gäller de här frågorna både på och utanför planen. Man blir chockad. Det är tråkigt.

Landslagskamraten Hanna Benison, som nyligen lämnat England och Everton för Juventus, ger sin syn på Manchester Uniteds agerande.

Annons

- Det är tråkigt att höra. Man vet inte exakt hur situationen har varit där men man blir ju inte jätteförvånad. Det är tråkigt att höra att det är så där. Sen skulle jag inte säga att jag har upplevt samma i Everton. Det är klart att det är skillnad mellan herr och dam och förutsättningarna, men jag skulle inte säga att de nedvärderade oss eller så, säger Bennison och fortsätter:

- Det är säkert väldigt olika i klubbarna. Sen har damfotbollen generellt verkligen växt och blivit bättre och tagit steg i England, men så klart kan det säkert vara olika i de olika klubbarna.

Julia Zigiotti Olme, som har spelat i engelska Brighton sedan 2022, fyller i: 

- Det är aldrig kul att höra. Det är tråkigt att man ska behöva stå här om och om igen och säga samma saker. Man slutar aldrig bli förvånad. Det är jättetråkigt att det ska behöva vara på det sättet, säger Zigiotti Olme.

Annons

Hur har du upplevt professionalismen i Brighton?
- Den tycker jag har varit jättebra. Vi har ett gemensamt ställe med herrarna, men vi har ett eget hus med allt vi behöver. Där tycker jag att det har fungerat jättebra. 

Jonna Andersson spelar i Hammarby sedan sommaren 2022. Dessförinnan tillhörde hon den engelska storklubben Chelsea i fyra år. Inte heller hon är särskilt förbluffad över rapporterna från England och Manchester United.

- Det är väl inte förvånande, tyvärr, men det är tråkigt att det sker. Man hade hoppats att det kunde bli en bättre lösning. Man vet att det hittills har varit så och tyvärr har det uppenbarligen inte skett en förändring. Det är otroligt tråkigt. Troligtvis är det något de lyfter och förhoppningsvis kan göra något åt framöver, säger Andersson.

Hur upplevde du professionalismen under dina år i Chelsea?

Annons
- Det var inget som jag kände var konstigt eller annorlunda så. Sen var jag inte med om något sånt att vi eller de (herrlaget) behövde flytta ut. Men det var inget som jag märkt

Publicerad 2024-07-10 kl 13:26

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto