Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Färöiskt lag skriver historia i Europa: "Är lite: 'Trampa inte på oss'"

Europa League-kval

Färöiska laget KÍ Klaksvík skriver historia i Europa.
Håkan Ericson, förbundskapten för Färöarna, njuter av lagets framgång. 
- Det är lite: "Trampa inte på oss". En sådan attityd, tycker jag, finns, säger Ericson till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

KÍ Klaksvík, från Färöarna, skrev i torsdags historia. KÍ besegrade det georgiska laget Dinamo Tbilisi med 6-1 i den tredje kvalomgången till gruppspelet Europa League och är nu en play off-match från att bli första lag från Färöarna att nå ett europeiskt gruppspel. Redan nu är dock också prestationen historisk, då ett lag från Färöarna aldrig tidigare nått play off-rundan i ett Europa-kval, samtidigt som 6-1-segern mot Dinamo Tbilisi är den största segern som ett färöiskt lag bärgat i Europa.

KÍ togs därmed emot med öppna armar av klubbens supportrar när laget till slut återvände till Klaksvík i torsdags, då matchen spelades i Torshavn med anledning av att KÍ:s hemmaarena inte är godkänd av Uefa. Supportrar stod och väntade på att KÍ skulle återvända och bjöd både på sång och pyroteknik. Dessutom fick KÍ även en hälsning från lokalsamhället redan innan laget återvände till Klaksvík. Detta då ett lokalt bryggeri levererade öl, en timme i bil, ner till Torshavn för att laget skulle kunna fira segern.

ANNONS

Håkan Ericson, förbundskapten för Färöarnas A-landslag, gläds med framgången.

- Det var naturligtvis en fantastisk prestation och att vara så nära gruppspel är riktigt stort, säger Ericson till Fotbollskanalen och fortsätter:

- Det var också en speciell utveckling på matchen. Det var en väldigt jämn match i en timme, men med lite övertag för Tbilisi, samtidigt som KÍ gjorde det väldigt bra försvarsmässigt, då de knappt släppte till någonting. Sedan har de också bra spelare individuellt sett som kan göra det lilla extra i matcher, precis som att de är bra på fasta situationer. De genomförde matchen väl och när de fick 1-0 hände allt på ganska kort tid, så det var riktigt starkt gjort. 

I KÍ spelar även flera landslagsspelare, däribland Patrik Johannesen, Jóannes Bjartalíð, Heini Vatnsdal, Jóannes Danielsen, Kristian Joensen, Jakup Biskopstö Andreasen och Odmar Færø, som alla var med i Håkan Ericsons senaste Nations League-trupp.

ANNONS

- Visst är det så. Man hoppas ju på att landslaget kan driva på klubblagens framgång och vice versa, att de ser att det är möjligt att göra bra resultat om landslaget också gör det bra. Nu har det varit en sådan period, säger Ericson.

Hur ser du på mottagandet de fick?
- Det är härligt, det är så det ska vara. Fotbollen är också det stora på Färöarna. Ibland skojar man om att det finns en kyrka och en fotbollsplan i varje litet samhälle. Intresset är enormt. Det är stor glädje när det går bra, men också ett stort intresse i både med- och motgång. Det finns också en stolthet om att vara med och utmana lag från större nationer, då man tror mycket på sig själva. Det är i varje fall min uppfattning efter mina nio månader här. Det är lite: "Trampa inte på oss". En sådan attityd, tycker jag, finns. 

ANNONS

Ericson tror även att KÍ har en bra chans att ta sig vidare till Europa League-gruppspelet. Detta då regerande irländska mästaren Dundalk väntar på torsdag i play off-matchen i Irland, som förbundskaptenen ser som ett överkomligt motstånd. 

- Med all respekt för det motståndet, så är det inte omöjligt. Jag kan inte speciellt mycket om Dundalk, men det är skillnad på om de hade mött Anderlecht, PSV Eindhoven eller något sådant. Det är ett lag på lite lägre nivå som gör att det är möjligt. 

Ericson gjorde även, i början av september, sina första matcher som förbundskapten för Färöarna och inledde då med att bärga två raka segrar i D-divisionen i Nations League. Först blev det seger med 3-2 mot Malta och därefter vinst med 1-0 mot Andorra.

Just nu går färöisk fotboll därmed bra.

ANNONS

- Man får väl låta det gå lite längre tid, men det är klart att någonting håller på att hända. Jag har upptäckt, under mina nio månader här, att lag börjar få "setups" med ledarstaber som börjar likna eliten, samtidigt som det börjar komma fram spelare, som inte jobbar heltid. Därmed börjar det gå mot en semiprofessionell verksamhet med förutsättningarna runt omkring, säger Ericson.

Han fortsätter:

- Jag tycker även att utblidningsnivån på tränarna och skolningen av spelarna är ganska bra. De är otroligt träningsvilliga och kan en hel del taktiskt, så jag tror att det är något stort på gång den närmaste framtiden.

- Sedan finns det även en ung generation, som har ambitioner om att spela utanför Färöarna och vill göra mycket för det. Det föder en hunger efter kunskap och en attityd att vilja offra allt fullt ut för att bli en riktigt bra fotbollsspelare. Det ena ger det andra och man sneglar lite på vad Island gjort med sin spelarexport. Om man får fram bra spelare, så kan det också bli ett bra landslag, även om man har få spelare. Island är en bra förebild för Färöarna om att allt är möjligt. Man hoppas hänga på det tåget. 

ANNONS
Publicerad 2020-09-26 kl 22:32

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto