FEM SPANINGAR: "Det gamla Europa-Malmö var tillbaka"

Europa League-kval

MALMÖ. Malmö FF besegrade turkiska Sivasspor med 3-1 i den första playoff-matchen till Europa League.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Se höjdpunkterna från Malmö FF-Sivasspor i spelaren ovan.

Det gamla Europa-Malmö var tillbaka
Malmö FF hade inte stått att känna igen under sommarens Europakval. Men i kväll liknade prestationen det man vant sig att se från Malmö under tidigare års Europaspel. De himmelsblå tog initiativet från start och tryckte direkt tillbaka den turkiska backlinjen. Inte minst visade lagkaptenen Anders Christiansen en glöd man inte alltid sett hos honom den här sidan av skadeuppehållet. "AC" banade väg för de andra MFF-spelarna, som hittade balansen mellan aggressivitet och kyla som är så nödvändig i dessa sammanhang.

Christiansen är tillbaka

MFF tog välförtjänt ledningen efter 18 minuter, när den otroligt formstarke Moustafa Zeidan avslutade vackert i det bortre hörnet med "fel" fot. Ett dittills uddlöst Sivasspor hittade en kvittering i den 30:e minuten när Leke James tilläts att hoppa högst och nicka in 1-1. Men kvällen skulle handla om Anders Christiansen. Strax efter kvitteringen fick MFF ett frisparksläge till vänster om straffområdet, och "AC" krutade in ett nytt ledningsmål via målvaktens handskar. Ett välbehövligt besked från den stundtals kritiserade och ifrågasatte mittfältsgeneralen.

3-1 är inte på något sätt säkert
MFF fortsatte att ösa på i den andra halvleken och nästa mål kom i den 68:e minuten, när Niklas Moisander grävde in bollen efter lite kalabalik på en hörna. MFF hade lägen till ett ytterligare mål, liksom Sivasspor var nära en reducering ett par gånger, men det slutade 3-1. Ett bra resultat förstås för MFF som är klar favorit till att gå vidare. Resultatet är dock inte på något sätt säkert, sett till att Sivasspor visade glimtar av den individuella spetsen framåt. Men som kollektiv lämnar de i övrigt mycket att önska.

Gradel var ur balans
Den tidigare Bournemouthstjärnan Max-Alain Gradel är numera den stora profilen i Sivasspor. Ivorianen motsvarade dock inte förväntningarna i kväll, särskilt efter en första halvlek där 34-åringen var iskall. Snarare visade han upp ett kroppsspråk som är det sämsta som skådats på Malmö Stadion i år. Gradel var stundtals helt ur balans, bytte kant efter att Felix Beijmo stängt ner honom, och snackade till sig en varning efter 50 minuter. Gradel spelade upp sig mot slutet, men lyckligtvis för MFF kunde inte Sivasspelarna förvalta någon av Gradels framspelningar.