Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Nytt miljonregn över MFF: "Jätteviktigt för oss"

Europa League

Djurgården har säkrat 31 miljoner från Uefa.
Men Malmö FF:s Europa League-triumf smäller högre ekonomiskt - nu är runt 90 miljoner hemma.
- Jätteviktigt för oss, säger MFF:s vd Niclas Carlnén till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Se MFF:s mål mot Sivasspor i spelaren ovan. BILDER FRÅN MFF PLAY PREMIUM.

Malmö FF är klart för Europa League efter en sammanlagd 5-1-seger mot Sivasspor i playoff. Djurgården slog ut Apoel i tisdags och är redan klart för ECL-gruppspel.

Nu har de två svenska klubbarna säkrat stora summor pengar.

Malmö får 3,63 miljoner euro (38,6 miljoner svenska kronor) i prispengar från Uefa för gruppspelet mot Europa League.

För Djurgården är det potten på 31,3 miljoner för deltagande i gruppspelet i Europa Conference League som gäller. AIK som åkte ut i playoff får nöja sig med 750 000 euro (omkring åtta miljoner kronor).

I själva gruppspelsfasen går det sedan att spela till sig ännu mer pengar, utöver det faktum att man får publikintäkter från tre hemmamatcher. Varje seger i Europa League ger 630 000 euro (6,7 miljoner) och varje kryss 210 000 euro (2,2 miljoner). I Europa Conference League delar Uefa ut 500 000 euro (5,3 miljoner) för en seger och 166 000 euro (1,8 miljoner) för ett kryss.

ANNONS

Utöver det tillkommer ersättning från den så kallade marknadspoolen (pengar utdelat utifrån värdet på klubbarnas tv-marknad) och "tioårspotten" (pengar utdelat utifrån klubbarnas resultat i Europa de senaste tio åren). Och det är från de här två kategorierna MFF kan hämta hem betydligt större pengar än sina allsvenska konkurrenter.

Uefaranken, som skriver hos fotbollskane.se och fotbollsthlm.se, uppskattar att MFF får 22,5 miljoner från "tioårspotten" och 29,7 miljoner från marknadspoolen för spel i Europa Leagues gruppspel. Ett avancemang har säkrat minst 90,7 miljoner från Uefa, enligt experten.

- Treårsplanen bygger på att vi vid några tillfällen går till Europagruppspel, och det är klart att Europa League både sportsligt och ekonomiskt är ett strå vassare än Conference League. Både i vår långsiktiga plan och kortsiktiga för året är det jätteviktigt för oss att gå till Europa League, sa Malmö FF:s vd Niclas Carlnén inför returen mot Sivasspor. 

ANNONS

Omkullkastar det era ekonomiska planer att det blev den turneringen istället för Champions League?  
- Absolut inte. Vi räknar aldrig med Champions League ekonomiskt. Vi har Conference League som bas och så är det bra om vi något år kan ta oss till Europa League. Kan vi sedan krydda det med Champions League som senast så är det helt fantastiskt. Men ekonomiskt finns inte det med i planen.  

Om ett scenario där det hade blivit uttåg mot Sivasspor och spel i ECL sa Carlnén:

- Då följer det planen som vi har lagt. Redan nu när vi vet att vi går till ett gruppspel så följer vi de målen som vi har satt upp, vi är supernöjda med det.

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson sa följande inför returen mot Apoel:

- Klubben kommer överleva en förlust här också. Men det finns två vägar att gå för att bättre på ekonomin: antingen säljer man spelare eller så har man sportsliga framgångar och tar sig till ett gruppspel i Europa.

ANNONS

- Det här är stora pengar för oss. 

Sedan du kom tillbaka så har ni stabiliserat klubben, vunnit SM-guld och sålt spelare för stora pengar. Är Europa-gruppspel nästa steg för klubben?
- Absolut. Det tror jag alla inser. Det är nästa steg för oss att kunna vara med och lyckas ute i Europa. Pengarna finns i gruppspelen. Det är en viktig del för klubben, sa Andersson.

- Den här matchen har en extrem betydelse.

Publicerad 2022-08-25 kl 20:56

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto