Birmancevic och Kiese Thelin sänkte Sivasspor - Malmö FF klart för Europa League-gruppspel

Europa League-kval

Malmö FF vann returmatchen på bortaplan mot Sivasspor efter två sena mål från Veljko Birmancevic och Isaac Kiese Thelin.
Efter 5-1 sammanlagt i playoff-mötet är Skånelaget klart för Europa Leagues gruppspel.
- Jag är riktigt glad, säger Birmancevic till Fotbollskanalen.

Se MFF:s mål mot Sivasspor i spelaren ovan. BILDER FRÅN MFF PLAY PREMIUM.

Malmö FF,  med en 3-1-ledning från det första mötet, fick klara sig utan den ordinarie målvakten Johan Dahlin som åkte på en lättare hjärnskakning i den senaste matchen mot Mjällby. Ismael Diawara ersatte så som han gjort många gånger det senaste året. Sivasspor gjorde fyra förändringar sedan matchen i Malmö, men den tidigare Djurgårdenspelaren Fredrik Ulvestad fick åter förtroendet på mittfältet.

MFF hade en boll i mål redan i den tredje minuten, men Isaac Kiese Thelins mål dömdes bort efter att bollen studsat upp på armen. Anfallaren fick även nästa läge i den 19:e minuten efter ett inlägg från Erdal Rakip och fick se sin nick räddas av Şaşal Vural. ​Hemmalaget matade inlägg mot MFF:s fyrbackslinje under matchinledningen. Dock var det sällan en Sivasspelare som mötte inspelen, och det dröjde till den 43:e minuten innan Ulvestad sköt lagets första skott på mål. En händelsefattig och ryckig halvlek slutade 0-0.

I den 58:e skapade Sivasspor en farlighet när ett inlägg studsade på Dennis Hadzikadunic framför målet, men ingen hemmaspelare snappade upp bollen som studsade ut till inspark. Tio minuter senare fick Mustapha Yatabaré ett bättre läge på en Max Gradel-frispark. Nicken träffade dock inte målet.

Någon minut senare cykelsparkade Leke James från straffpunkten men Diawara stod rätt och plockade skottet. Sparken tog dock i huvudet på Lasse Nielsen, som blev liggande länge men kunde spela vidare. I den 77:e minuten stängdes sedan dubbelmötet.

Rakip iscensatte ett anfall, drogs i tröjan men lyckades ändå frispela Veljko Birmancevic. Vänsteryttern bröt in i straffområdet och avslutade via målvakten i mål.

Målet tog luften ut Sivasspor som i det läget behövde göra tre mål för att ordna en förlängning. De var aldrig nära, och i den 90:e minuten spelade inhopparen Hugo Larsson fram Kiese Thelin som placerade in 2-0-målet. Tack vare den effektiviteten och en väldigt väl genomförd försvarsinsats säkrade MFF avancemanget till Europa Leagues gruppspel.

- Jag är riktigt glad precis som hela laget. Vi kämpade i 90 minuter och mot slutet utnyttjade vi de två chanserna till mål. Vi var förberedda på att utnyttja motståndarens misstag och de två lägena förvaltade vi. Vi uppfyllde målet, och på ett individuellt plan är jag också lycklig eftersom jag gjorde mål, säger Veljko Birmancevic till Fotbollskanalen.

Därmed har också ordnat ett nytt pengaregn över klubben.

Enligt Uefaranken, som skriver på fotbollskane.se och fotbollsthlm.se, får MFF 22,5 miljoner från "tioårspotten" och 29,7 miljoner från marknadspoolen, utöver basbeloppet för deltagande i gruppspelet. Därmed skulle avancemang till gruppspelet säkra minst 90,7 miljoner från Uefa.

Lottningen till gruppspelet sker i morgon fredag.

Startelvor

Sivasspor: Şaşal Vural - Yeşilyurt, Goutasm Appindangoye, Ciftci (K) - Ulvestad, Keita, Charisis (69') - Yatabaré (74'), James, Gradel.

Byten: Arslan (69'), N'Jie (74'), Angielski (80')

Malmö FF: Diawara - Beijmo, Nielsen, Hadzikadunic, Moisander - Berget, Zeidan (utbytt 82'), Rakip, Christiansen (K) - Birmancevic - Kiese Thelin.

Byten: Larsson (82')

Gula kort: Rakip (13'), Birmancevic (22'), Keita (29') Yeşilyurt (44'), Beijmo (55'), James (60')

Publicerad 2022-08-25 kl 20:54