FEM SPANINGAR: "Helt rätt spelare klev fram i MFF:s playoff-avgörande"

Europa League-kval

Malmö FF slog turkiska Sivasspor med 2-0 på bortaplan och är vidare till Europa Leagues gruppspel efter det sammanlagda resultatet 5-1.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Se MFF:s mål mot Sivasspor i spelaren ovan. BILDER FRÅN MFF PLAY PREMIUM.

Superrutinerat MFF frustrerade Sivasspor
Utöver Isaac Kiese Thelins tidiga mål som dömdes bort för hands var den första halvleken befriad från målchanser. Kiese Thelin hade utöver det skottet en nick från en snäv vinkel medan Sivasspor saknade kvalitet i den sista tredjedelen. MFF spelade väldigt rutinerat, drog ner på tempot och vann många frisparkar - till hemmaspelarnas uppenbara frustration. När domaren Srdjan Jovanovic blåste för halvtid blev han uppvaktad av flera Sivasspelare som ventilerade sin besvikelse. Känslan då var att Malmö borde gjort mer med bollen i ägo, mot en motståndare som lämnade stora luckor centralt i planen.

Helt rätt spelare klev fram i MFF
Det lilla trycket som Sivasspor skapade i slutet av andra halvlek upprepades inte efter pausen. En bicykleta från Leke James skrämde men gick rakt på målvakten Ismael Diawara. I den 76:e minuten stängde sedan MFF dubbelmötet. Erdal Rakip spelade vackert fram Veljko Birmancevic som via målvakten satte sitt fjärde mål i sommarens kvalmatcher. Målet tog luften ur hemmalaget och inhopparen Hugo Larsson kunde noteras för sin första assist i Europasammanhang, sedan han spelat fram till Kiese Thelins 2-0-mål i den 90:e minuten. Det var helt rätt spelare som klev fram för MFF i detta avgörande möte. Kiese Thelin, som inte övertygat i kvalspelet och bara nätat mot Dudelange tidigare, och Birmancevic som går från klarhet till klarhet efter några tyngre månader.

Fantastisk försvarsinsats bäddade för avancemang
2-0-segern bär dock ett kollektivt signum snarare än något individuellt. Grunden till framgången i returmatchen lades i ett extremt välorganiserat försvarsspel som gjorde att Sivasspor aldrig var i närheten av att hämta in de två målen som krävdes. Utöver backlinjen med Beijmo-Nielsen-Hadzikadunic-Moisander slet även spelare som Kiese Thelin på egen planhalva, och högerkantens Jo Inge Berget hjälpte mer än gärna till att agera understöd mot dribblern Max Gradel.

Diawara kastades in igen
Det blev även Diawara-dags igen. Den 27-årige reservmålvakten fick göra sitt 14:e framträdande på drygt ett år i MFF-tröjan - det blott nionde från start - sedan Johan Dahlin inte återhämtat sig från sviterna av hjärnskakningen han fick mot Mjällby i söndags. Diawara hade inte mycket att göra men visade ett stort lugn under de få gånger han behövde ingripa. Den maliske landslagsmannen är MFF:s egna superinhoppare.

Ett bra läge att gå vidare - redan före lottningen
Europa League kittlar inte som Champions League, men på ett sportsligt plan ska det mycket till om MFF inte ska ha goda chanser att ta sig vidare från gruppspelet. De senaste årens framgångar har gjort att laget är seedat i pott två av fyra inför fredagens lottning. Den första potten vimlar av storklubbar men också lag från medelstora ligor, och i den tredje är det egentligen bara Real Betis samt Bundesligalagen Union Berlin och Freiburg som väcker viss fruktan. Det kan bli en riktigt rolig Europa League-höst i Malmö igen.

Publicerad 2022-08-25 kl 21:55