Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EUROPA

CL-klubbens ägare: "Uefa öppensinnade till internationell liga"

Foto: SCANPIX

Det nya Champions League-formatet kan förändra hela Fotbollseuropa. Nu menar Legia Warswazas ägare att Uefa är öppensinnade till en ny internationell liga med mellanstora klubbar.
- Det här är riktiningen som europeisk fotboll går i, säger Dariusz Miodurski till skotska The Sun.

I slutet av augusti beslutade Uefa att förändra Champions League-strukturen från 2018 till 2021. Beslutet innebär att de fyra bäst rankade ligorna kommer få fyra direktplatser till CL och även att storklubbarna ska få en större procentandel av intäkterna från turneringens tv- och sponsoravtal.

England, Spanien, Italien och Tysklands representanter kommer alltså få 16 av de 32 direktplatserna och därmed blir det färre platser att slåss om för mindre ligor som allsvenskan.

Danska BT har tidigare under hösten rapporterat om samtal om en internationell liga bestående av klubbar från mellanstora länder som Holland, Belgien, Danmark, Skottland, Norge och Sverige i ett försök att skapa konkurrenskraftiga klubbar i en tid då Europas största klubbar blir mäktigare och mäktigare.

Nu tycker Legia Warszawas ägare Dariusz Miodurski sig se att Uefa börjar bli mer positiva till en sådan liga. Och själv tror han att det är det enda sättet för europeiska klubbar bakom toppskiktet att hänga med någorlunda i utvecklingen.

- Det här är riktiningen som europeisk fotboll går i. De bästa klubbarna från mindre ligor kommer att gå med i en internationell liga, så du kommer ha topp fem-ligorna och den internationella ligan som eliten. Och jag hoppas att Legia ska vara en del av det, säger Miodurski till skotska The Sun.

- Det måste finnas ett verktyg så att dörren inte stängs för alltid. Klubbar som förbättrar sig och får bättre styre måste ha en chans att komma ikapp, det är kritiskt. Jag känner ett mer öppensinnat Uefa i frågan av affärsmässiga anledningar, för utan förändring kommer vi att lämnas bakom.

Miodurski menar att det är omöjligt för klubbar från mellanstora eller mindre ligor att tävla med Europas toppklubbar utan att gå ifrån det nuvarande systemet.

- Vi har svårt att hantera det stigande trycket som har startats av tv-pengarna som har kommit in i Premier League. Toppklubbarna vill tjäna lika mycket pengar som Premier League-klubbarna gör. Och alla andra, som är 95 procent av europeisk fotboll, försöker bara att stanna kvar i spelet, säger han.

Publicerad 2016-12-27 kl 21:18
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons