Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Klubbar vill se radikala förändringar i Champions League: "Korrekt att de framfört det"

Det nya Champions League-formatet är på tapeten.
Och då vill ett par klubbar se att kartan ritas om.
- Det är korrekt att vissa av klubbarna framfört att man gärna ser upp- och nedflyttning, säger Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen.

Champions League kan göras om med radikala förändringar till år 2024. Uppgifter har cirkulerat om att storklubbar, som Bayern München och Juventus, i ECA (representerar de europeiska klubblagen) en förhoppning om att toppklubbar kan garanteras en plats i turneringen samtidigt som en typ av upp- och nedflyttningssystem ska införas. Ekstra Bladet har också publicerat en bild på ett upplägg som ser väldigt mycket ut som det som ECA önskar. Att tilläggas med upp- och nedflyttningssytemet är också att en tredje klubblagsturnering troligtvis kommer att införas 2021, en typ av ”Europa League 2”, där de klubbarna som spelar i lägre rankade länder får spela. SvFF:s ordförande, tillika första vice president i Uefa:s exekutivkommitté, Karl-Erik Nilsson menar att förslagen och idéerna är i ett första skede.

ANNONS

- Det som händer är att det är en process, med involvering och diskussion, fram mot principbeslut. Det har varit två möten hittills, ett med ECA och ett med European Leagues. På fredag i Budapest kommer de 55 nationsförbunden att för första gången titta på och resonera kring formatet som gäller från 2024 och framåt. Den här involveringsprocessen och arbetat framåt har precis startat, säger han till Fotbollskanalen.

Det verkar vara så att de allra största klubbarna vill ha upp- och nedflyttning samt fasta platser, om man ser till de uppgifterna som cirkulerat i medierna. Är det ett förslag som ligger på bordet?
- Det är precis sådana resonemang som påbörjas nu. Vi som nationsförbund får första informationen nu på fredag, så det är alldeles för tidigt att säga någonting om. Men det är korrekt att vissa av klubbarna framfört att man gärna ser upp- och nedflyttning. Men huruvida det blir så är alldeles för tidigt att säga för processen är precis i sin linda. Det finns de som är för det och det finns väldigt många som tycker det är fel. För tillfället är det verkligen en öppen diskussion som har påbörjats. Vi får se vart det tar vägen i de delarna. Det handlar helt enkelt om att försöka utveckla de här fantastiska klubbturneringarna och göra dem ännu bättre. Men vad som är den exakta medicinen för det kommer visa sig under det närmaste året.

ANNONS

Två som uttryckt viss kritik mot de radikala förslagen som cirkulerat är Sef:s, Svensk elitfotboll, generalsekreterare Mats Enquist och European Leagues, representerar de europeiska ligorna, ordförande Lars-Christer Olsson.

- Det var en ganska rejäl demonstration att man inte längre bara ger upp till de största klubbarna i Europa, utan att nu är det dags att prata med alla ligor och alla klubbar. Vi var över 300 klubbar här och frustrationen är ganska stor över att det här har gjorts upp i lite för slutna kretsar tidigare, sa Enquist till Fotbollskanalen för drygt en vecka sedan efter ett möte med European Leagues.

- Frågar du ECA vill de säkert ha det så. Det pågår en del diskussioner och ECA har en del förslag på hur de vill ha det. Det pågår en process under Uefa:s ledning där man ska samla in uppgifter från som så kallade stakeholders. Det var därför ett möte mellan styrelsen i ECA och Uefa:s exekutivkommitté ägde rum. Vi kommer att ha motsvarande möte mellan styrelsen i European Leagues och Uefa:s exekutivkommitté. De kommer säkert att ha ett motsvarande möte med spelarföreningen. Den processen har precis börjat, sa Lars-Christer Olsson till Fotbollskanalen tidigare i våras.

ANNONS

De är två av många som riktat kritik mot idéerna och förändringar som ECA verkar vilja få igenom. Karl-Erik Nilsson ser dock delvis positivt på att det är en öppen debatt eftersom det tidigare, när Champions League gjordes om, skedde alldeles för mycket bakom stängda dörrar.

- Diskussionerna har ju precis börjat och en första information för alla ligorna var i veckan och nationsförbunden har inte fått någon information än. Det som är viktigt att säga är att när förändringen gjordes för den period vi befinner oss i nu så fick Uefa väldigt stark kritik för att man gjorde upp det här i slutna rum utan någon involvering utan ligor, klubbar eller nationsförbund. Det här är helt enkelt ett sätt att göra en helt annorlunda, och mycket mer öppen, process där de är delaktiga - både för oss som nationsförbund, men även för ligor och klubbar. Därför finns det säkert mycket synpunkter och tankar just nu och det ska så småningom trattas ner. Både ligor och klubbar kommer att ha möten, men också nationsförbund, där man framför sina synpunkter och idéer. Sedan får man se vilket förslag det blir. Det här är en process som kommer att pågå minst under hela det här året och den har precis börjat.

ANNONS

I slutändan är det Uefa:s exekutivkommitté, där Karl-Erik Nilsson har en post, som ska ta beslutet, även om det är en bra bit fram till dess.

- Det här är ett sätt att göra en betydligt mycket bättre process än vad det var tidigare och då blir det också mer diskussion, men det är också det man vill ha.

Publicerad 2019-05-14 kl 15:59

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto