POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
FIFA
1v

Fifas besked: Inför hårdare straff mot rasism

Foto: Bildbyrån.

Flera rasismskandaler präglade förra säsongen.
Nu inför Fifa hårdare straff mot rasism i ett uppdaterat regelverk. 

Den förra internationella säsongen bjöd som alltid på ett antal minnesvärda ögonblick, men också en hel del negativa händelser. I England pågick under vintern en stor debatt om rasism sedan Manchester City-stjärnan Raheem Sterling blev utsatt och sedan vädrade ämnet på Instagram och i medier och tog ställning mot det. Engelska spelare fick samtidigt också höra apljud under EM-kvalmötet med Montenegro tidigare i år och Juventus-talangen Moise Kean är en av flera spelare som blivit utsatta i Italien. 

Nu väljer Fifa att stärka sina straff mot rasism och diskriminering överlag. Detta genom att, till den 15 juli, för första gången på 15 år uppdatera sin "disciplinary code", som är det regelverk som gäller för alla matcher och tävlingar som arrangeras av organisationen. 

Fifa skriver bland annat, i ett pressmeddelande på sin hemsida, att individer som fällts för rasistiska påhopp tidigare har stängts av i fem matcher, men att straffet nu höjs till tio matcher.

Dessutom har Fifa skärpt straffet för lag eller landslag vars åskådare uttrycker rasistiska påhopp från läktarplats. Vid en första överträdelse kan ett lag straffas med minst 20 000 schweiziska franc i böter och även minskat antal supportrar under kommande match eller matcher. 

Sedan tidigare står det även klart att domaren numera även, vid diskriminering från läktarplats, har tillåtelse att avbryta en match efter att ha tillämpat ett "trestegsförfarande", vilket skulle innebär att det lag vars supportrar som uttryckt sig diskriminerande förlorar matchen.

Fifa meddelar också i skrivelsen att man nu även ser diskriminering av sexuell läggning som något som inte är tillåtet.

Publicerad 2019-07-11 kl 19:18
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå