Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Agenten har suttit i fängelse - kan göra det omöjligt att bli godkänd av SvFF

Fotbollssyndikatet

En och en halv månad har gått sedan Kalla faktas Fotbollssyndikatet sändes.
Nu kan Fotbollskanalen berätta att Nochi Hamasor har suttit i fängelse – något som kan göra det omöjligt för honom att bli godkänd när förbundet återinför ett register över godkända förmedlare.
- Nya uppgifter för mig och vi ser allvarligt på detta, säger Håkan Sjöstrand.

44:15
Nästa

Avbryt
Försök igen

I spelaren ses hela "Fotbollssyndikatet".

Sedan i april har Fotbollskanalen i samarbete med Kalla fakta granskat fotbollen. Granskningen har hittills resulterat i bland annat flera artiklar om Sirius tvist med Soccer Soldier och om Kalla fakta-reportaget Fotbollssyndikatet som sändes den 2 oktober och som visade ett hemligt agentnätverk som i smyg vill styra svensk fotboll.

I programmet framkom det att vissa agenter använder sig av bland annat hot och matchfixning i ett försök att tjäna snabba pengar inom fotbollen.

Granskningen fortsätter och nu kan Fotbollskanalen berätta nya saker om agenterna i nätverket, och det rör sig bland annat om en fängelsedom och ett åtal där stämningen inte fungerar på grund av att polisen inte får tag på den åtalade agenten.

ANNONS

"Abbe"
I Kalla fakta-reportaget den 2 oktober kunde vi berätta att en agent, som vi där kallade för "Abbe", är dömd för hot mot tjänsteman, och dessutom åtalad för grov penningtvätt. Han låg i somras, tillsammans med Vlado Lemic och hans svenska kontaktperson som båda också ingår i syndikatet, bakom en övergång från Gif Sundsvall till italienska Palermo.

- Vi visste inte att de här personerna var inblandade. Jag har funderat mycket på det här, efter att jag sett bilder på Stefan med andra personer, sa Sundsvalls sportchef Urban Hagblom.

"Abbe" misstänks för grovt penningtvättsbrott då han i september förra året stoppades i en lyxbil med 350 000 kronor i kontanter och en skyddsväst.

För två veckor sedan gjorde Metro en uppföljning om "Abbe" och då sa åklagare Jens Nilsson att de här 350 000 kronorna rör sig om svarta pengar.

ANNONS

- Han och hans kompisar har kommit med olika historier som jag inte tror på. Först var pengarna avsedda för att köpa en bil och sedan en klocka. Han hade även på sig en klocka värd flera hundra tusen kronor. Han påstod att det var en kompis klocka, sa Nilsson.

Tre narkotikahundar markerade på en behållare under motorhuven i lyxbilen, men ingen narkotika hittades. Däremot hittades hasch i agentens bostad. Han var under en kort period häktad misstänkt för grovt penningtvättsbrott. Medan brottsutredningen pågick var agenten inblandad i flera affärer med stjärnspelare.

- Han ringde mig och sa att jag skulle kolla i en tidning, för där var han på bild med någon spelare som skrev kontrakt, säger Jens Nilsson.

Tingsrätten skickade stämningen om det grova penningtvättsbrottet till agentens hemadress, en adress han även har sitt agentbolag skrivet på. I början av september ringde han tingsrätten och meddelade att han skulle skicka in delgivningskvittot inom några dagar. Men ingenting hände och flera försök har gjorts för att delge agenten stämningen i hans hem, enligt dokument från tingsrätten.

ANNONS

Så stämningen fungerar inte, och det är nu oklart var han befinner sig.

- Jag har inga kommentarer, säger advokat Thomas Olsson, som företräder agenten, till Metro.

"Micke"
I Kalla fakta-reportaget berättade vi om en annan agent som vi kallade för "Micke" och där framkom det att han i juni kallades som vittne i en rättegång kring en stor utpressnings- och penningtvättshärva. Där beskrevs han som en stamkund i en exklusiv klockaffär och butikspersonal kallar honom för en ”klockagent åt fotbollsspelare”.

"Micke" samarbetar tätt ihop med den bosniske agenten Vlado Lemic och båda har gjort flera affärer tillsammans med AIK, bland annat Alexander Isaks rekordövergång till Dortmund.

Vlado Lemics metoder är ytterst omdiskuterade, vilket flera medier runt om i Europa har rapporterat om, bland annat i Holland där han till exempel är bannlyst av storklubben PSV Eindhoven.

ANNONS

Nu kan Fotbollskanalen berätta att AIK fortsätter att göra affärer med de kontroversiella agenterna.

Lemic och hans svenske kontaktperson "Micke" låg nämligen bakom AIK:s värvning av Enoch Kofi Adu som blev officiell den 25 oktober. Men ingen av dem syntes vid övergången.

- Den som vi gjorde affären med var Yussif Chibsah, säger sportchefen Björn Wesström till Fotbollskanalen.

Misstänkta matchfixaren
I vår granskning berättade vi även om den misstänkte matchfixaren (en tidigare AIK-spelare) som erbjöd AIK-målvakten Kenny Stamatoupolous ett par miljoner för att lägga sig mot IFK Göteborg.

Den misstänkte matchfixaren var agent och även han inblandad i Alexander Isaks rekordövergång till Dortmund.

Nyheten om den misstänkte matchfixaren fick stor spridning i engelsk media eftersom det här är en internationell toppspelare.

ANNONS

- Han jobbar för Vlado Lemic. Jag träffade honom i samband med Isak-dealen. Han hade ju ett stort syfte där, det kan ni fråga Isak själva. Han (agenten) var en drivande faktor i att få honom (Isak) till den agentstaben som han tillhör i dag. Det är inget som är hemligt, sa agenten Nochi Hamasor som driver bolaget Nordicon Sport där den misstänkte matchfixaren var ett av ansiktena utåt.

När Kalla fakta-reportaget sändes berättade dock Nochi Hamasor att han avslutat samarbetet med den misstänkte matchfixaren, efter att uppgifterna om mutförsöket gällande IFK Göteborg-AIK kom ut.

- Jag ringde honom och frågade "vad fan är det som händer?" Då säger han att det inte är något, att han inte har gjort något. Då tänkte jag shit jag tar bort honom från min hemsida. Det är det säkra före det osäkra, sa Hamasor då.

ANNONS

- Journalister ringde mig, han är på min hemsida, han måste bort fortare än kvickt. Det ser lite misstänksamt ut. Självklart för min del. Att han går bort där. Sen vet inte jag vad som har hänt, om han har blivit dömd eller om den här matchfixningen har ägt rum. Jag har noll koll på den. Jag har inte bott i Sverige på många många år, det får ni inte glömma.

SVT har också gjort en uppföljning och där intervjuade man en kriminell källa som var anonym. Källan berättar att flera AIK-spelare kontaktades av den misstänkte matchfixaren inför mötet mellan AIK och IFK Göteborg i våras.

- Det komplicerar det hela och det är nya omständigheter som kan påverka utredningen, helt klart. Alternativt att det kan bli en eller flera utredningar om det skulle visa sig stämma, sa kriminalkommisarien Fredrik Gårdare till Fotbollskanalen efter SVT:s publicering.

ANNONS

Tidigare har åklagaren som leder förundersökningen gällande IFK Göteborg-AIK, Hans-Jörgen Hanström, öppnat för att ett besked kring ett eventuellt åtal i ärendet kan komma inom några veckor. Men nyligen gav Fredrik Gårdare, som leder polisens aktionsgrupp mot kriminella i idrottsmiljö, en ny uppdatering om läget.

- Det kommer att ta ett tag till. Vi har nya omständigheter i ärendet så det vi sagt tidigare stämmer inte nu utan det kommer att ta betydligt längre tid. Och dessutom kommer det här i dag (SVT:s uppgifter) som också möjligtvis kan påverka längden.

Nochi Hamasor 
Kalla fakta och Fotbollskanalanen berättade också om Nochi Hamasor, som även han involverad i Alexander Isaks övergång till Dortmund där han var på plats när kontraktet skrevs, och den misstänkte matchfixaren var agent i Hamasors bolag Nordicon Sports.

ANNONS

Hamasor är agent för Kingsley Sarfo och Pawel Cibicki och i somras var han med när Sarfo lämnade Sirius för Malmö FF och när Cibicki lämnade MFF för engelska Leeds.

Dessutom är han agent för en del andra spelare. På bolaget Nordicon Sports hemsida kan man se när han är på Cypern tillsammans med sin spelare Amel Mujanic (som tillhör Malmö FF) under en samling för svenska U17-landslaget.

Nochi Hamasor har flera gånger berättat att han är bästa kompis med Zlatan Ibrahimovic och att han har stora planer för framtiden.

- Jag ska eventuellt bli president för det irakiska förbundet samt bilda deras nya liga, säger Hamasor.

Nu kan Fotbollskanalen berätta att Skatteverket har fått upp ögonen för Hamasor - och enligt Justitiedepartementet i Monaco har agenten suttit i fängelse i Monaco.

Så här skriver Justitiedepartementet i Monaco i ett mejl till TV4 och Fotbollskanalen:

ANNONS

"Nochi Hamasor åtalades för att ha köpt en Rolex-klocka för 6300 euro (drygt 62 000 svenska kronor) i en smyckesaffär i Monaco med ett American Express-kort som bar hans namn men som var kopplat till en annan American Express-kunds bankdetaljer".

I oktober 2010 föll domen.

"Han dömdes för brottet av domstol, till sju månaders fängelse", skriver Justitiedepartementet i Monaco.

Vidare skriver Justitiedepartementet:

"Nochi Hamasor avtjänade sitt straff i fängelse i Monaco, efter att ha arresterats i Danmark och sedan utlämnats till Monaco".

Huvudpersonen är i dag ytterst fåordig om sitt fängelsestraff.

 - Jag har inga kommentarer till det här, säger Hamasor till Fotbollskanalen.

Hur ser du på att du som agent har suttit i fängelse?
- Jag har inga kommentarer till det du ringer mig om. Jag vet inte varför du ringer mig. Skicka ett skriftligt mejl till mig så får mina jurister höra av sig till dig.

ANNONS

Du vill inte säga någonting om det?
- Absolut ingenting. Det finns ingenting att säga.

Kan du bekräfta om det stämmer?
- Jag har inga kommentarer till det, du får ta det skriftligt. Jag litar inte på er Fotbollskanal efter allt som har hänt tidigare, säger Hamasor.

Domen kan nu få konsekvenser för hur Hamasor ska kunna representera spelare i framtiden.

Svenska fotbollsförbundet har beslutat att man ska skärpa reglerna kring förmedlarna. Ett förslag från förbundet är just nu ute på remiss hos klubbarna och SvFF hoppas att det nya systemet ska vara på plats till sommarfönstret 2018.
Förslaget går ut på att samtliga agenter ska registrera sig hos och bli godkända av Svenska Fotbollförbundet, som då kan samla alla på en lista. Dessutom ska man ge agenterna möjligheten att genomföra ett frivilligt test för att bli en slags "SvFF-certifierad" agent, vilket ska fungera som en sorts kvalitetsstämpel gentemot klubbar och spelare.

ANNONS

Tanken är att en person som är dömd för ett brott får avslag på sin ansökan om att bli registrerad som förmedlare hos SvFF.

- Det är den absoluta huvudregeln. Sen måste man alltid kunna ha en ventil och se: hur långt tillbaka ligger en eventuell brottslighet? Vad handlar det om - är det en hastighetsöverträdelse för flera år sedan kontra allvarligt ekonomisk brottslighet i närtid? Det måste man ju alltid kunna göra en sådan avvägning. Men den absoluta huvudregeln är att är man dömd för våld-, sexual- eller ekonomisk brottslighet, då ska man inte vara förmedlare på den svenska marknaden, har förbundets chefjurist Anders Hübinette tidigare berättat för Fotbollskanalen.

I januari tillsatte polisen en speciell aktionsgrupp mot kriminella inom idrottsmiljön. Den gruppen leds av kriminalkommissarie Fredrik Gårdare och jobbar bland annat med matchfixningsärenden men även med agentbranschen och spelaraffärer. 

ANNONS

Gårdare är kritisk till hur fotbollsbranschen fungerar och bristen på insyn i den, och han menar att det har varit väldigt enkelt för kriminella personer att komma in i fotbollen.

Vad är problemet med att kriminella är aktiva inom fotbollen?
- Det kan vara att styra vissa spelare och spelarförsäljningar, det kan handla om att styra hela klubbar, det kan handla om att påverka fotbollen på annat sätt. Men framför allt är det ju människorna inom fotbollen som blir utsatta som upplever detta som väldigt jobbigt, säger Gårdare till Fotbollskanalen.

Strax efter fängelsedomen i Monaco utvandrade Nochi Hamasor från Sverige till Irak där han fortfarande är skriven.

Efter det har Hamasor haft flera olika företag i Danmark, Tyskland och på Cypern. I de länderna har han stått skriven i Sverige.

ANNONS

I dagsläget finns två bolag kvar, båda på Cypern, och där är han fortfarande skriven i Sverige.

I en intervju med Skåne Sport den 31 augusti berättade Nochi Hamasor att hans cypriotiska bolag Nordicon Sports skulle ha en bas i Malmö och att målsättningen var att bli ledande i Sverige och en stor aktör i Europa.

- Jag är Malmöagent. Därför ska vi självklart ha vårt svenska kontor här. I år har jag gjort Allsvenskans största deal med Kingsley Sarfo, sa han då.

- Tidigare var vi med som en av aktörerna i Alexander Isak-affären, Nabil Bahoui är en av våra spelare och nu har vi gjort något bra för Pawel Cibicki och MFF. Det sticker säkert en del i ögonen att jag kommit upp mig och jag kan höra snacket om att vad är det där för en idiot från Ramels väg? Han är säkert kriminell.

ANNONS

Katarina Björk är rikssamordnare på Skatteverket. Hon var bland annat inblandad i Skatteverkets uppföljning av det globala avslöjandet kring de så kallade Panama-dokumenten.

Hon menar att det finns en risk att Nochi Hamasor inte betalar skatt i Sverige och att man öppnar för att titta närmare på honom:

- Någonting är det ju. Tyskland, Danmark och Cypern, säger hon.

- Det talar ju för att det här, att man ställer sig frågan ska han verkligen inte vara obegränsat skatteskyldig i Sverige? Så kan man ju se det. Det kanske finns anledning att titta och att ställa sig den frågan. Han är nolltaxerad och hävdar att han har utvandrat.

- Om vi i ett annat sammanhang hade tittat på den här informationen med företag på Cypern, i Danmark, Tyskland och som uppger sig vara utvandrad så skulle jag säga så här: ja det är klart att här ser vi ju en risk för att den här personen inte betalar skatt - men hur vi går vidare kommer vi inte kommentera.

ANNONS

- Den här personen är nolltaxerad och hävdar att han är utvandrad. Det är det första vi skulle kolla på. 

Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand om Fotbollskanalens uppgifter:

- Det är flera nya uppgifter för mig. Vi ser så klart allvarligt på all typ av kriminalitet. Vi jobbar hårt för att få bort sådant här och ska bland annat presentera nya krav för agenter. Det är även bra att polisen aktionsgrupp jobbar hårt med detta, säger Sjöstrand.

Publicerad 2017-11-21 kl 13:48

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto