Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

SvFF-basens reaktion på Kalla fakta: ”Blir bestört, förbannad och djupt berörd”

Allsvenskan

Kalla fakta har granskat ett hemligt agentnätverk i Sverige.
När Svenska Fotbollförbundets Håkan Sjöstrand får se delar av programmet reagerar han kraftigt.
- Jag blir bestört och förbannad, säger generalsekreteraren till Kalla fakta.

Foto: Kalla fakta/Getty Images

Under måndagen sänds Kalla faktas granskning, som man gjort i samarbete med Fotbollskanalen, om ett hemligt agentnätverk som vill styra svensk fotboll. I programmet framkommer det att nätverket genom bland annat hot och matchfixning försöker tjäna snabba pengar. Polisen vittnar om hur aktörer i Sverige med hjälp av pengar och lyxprylar lockar till sig spelare för att skaffa sig konkurrensfördelar.

Kalla fakta lät nyligen Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand se delar av materialet från granskningen. Efter att ha sett Marie Strand, som driver akademin Soccersoldier som Kingsley Sarfo tillhört, berätta om hur Nochi Hamasor tog över Sarfo som klient inför spelarens övergång till Malmö FF och därefter hotet som hon upplevde att Hamasor framförde för att få pengar av henne säger Sjöstrand:

Annons

- Man blir ju bestört när man ser att någonting som i grunden ska vara så positivt, och så… Det är ju ny information det här, det är ju första gången jag ser det här. Men man blir bestört och förbannad när man ser det här, ja, givet att det här stämmer.

Uppgifterna som presenteras i Kalla fakta, om metoderna som agentnätverket använder sig av för att nå framgång på marknaden, gör Håkan Sjöstrand berörd. Han är tydlig med att agenternas tillvägagångssätt är oönskade i svensk fotboll.

- Vi vill ju inte ha med det här att göra, de här individerna använder ju fotbollen i de här syftena. Vi vill ju göra allt för att få bort det här. Och det är jag helt övertygad om att alla vill, när jag pratar med klubbar och andra individer. För i grunden, om vi ser på fotbollen som helhet är den ju uppbyggd på av den ideella rörelsen. Att det finns de som använder fotbollen i de här syftena gör ju fotbollen, ur det perspektivet, till mer ett brottsoffer. Men vi måste naturligtvis göra allt vi kan för att skydda fotbollen i det här. Det här är absolut helt oacceptabelt.

Annons

SvFF:s generalsekreterare utvecklar:

- Jag har ju själv jobbat i butik en gång i tiden och hade hand om en frukt- och grönsaksdisk. Då fick jag lära mig ganska tidigt att om du har en dålig banan så se till att ta bort den, för annars blir alla bananer i disken dåliga. Och i det här är det otroligt viktigt att de individer som använder fotbollen i fel syfte, att vi så att säga… ibland måste man skära bort saker och göra det ordentligt. Sen är inte det enkelt, det är en resa. Vi behöver hjälp av myndigheter och i synnerhet polisen med just att få bort den här typen av individer från fotbollen, för vi vill inte veta av dem. 

Kan du berätta och beskriva om dina känslor efter allt du har hört?
- I grund och botten har ju fotbollen liksom format mig som människa. Jag vågar påstå att den har betytt otroligt mycket för mig i mitt liv. Och att det då förekommer såna här som försöker förstöra det alla har byggt upp… Vi kan ta IFK Göteborg-AIK-matchen: två av våra starkaste varumärken, det är stort engagemang, passionerade supportrar. Så kommer det in ett antal individer och försöker liksom kidnappa och förstöra. Nej, man blir bestört. Men också uppriktigt förbannad, helt enkelt. Vi får aldrig ge oss. Vi ska göra allt vi kan, och räcker inte det, då måste vi göra ännu mer helt enkelt. Vi måste göra allt vi kan för att få bort det här.

Annons

- Att vi överhuvudtaget behöver sitta här och prata om det här, det göra mig både ledsen och förbannad… Det är klart, jag blir djupt berörd när jag får ta del av det här, säger Håkan Sjöstrand.

Den 1 april 2015 slopades agentlicensen, efter beslut av Fifa. Systemet med licensen, som agenter tilldelades efter att ha klarat ett speciellt prov och dessutom betalat en avgift, hade då funnits sedan 1995. Numera kan vem som helst agera förmedlare, som agenter benämns som i dag, i en förhandling.

Reglerna för vad agenter får och inte får göra är helt enkelt långt ifrån hårda. Men Fifa beslutade också att det är upp till varje enskilt nationsförbund att sätta upp ett regelverk gällande agenter, vilket alltså ger Svenska Fotbollförbundet möjligheten att skärpa reglerna om de vill. Under de två första åren har SvFF valt att lägga sig på en miniminivå i frågan och de har alltså kopierat Fifas riktlinjer.

Annons

SvFF:s chefsjurist Anders Hübinette har nu svårt att få fram ett svar på vad som blev bättre för spelarna efter att licenskravet togs bort.

- Ja, det handlar ju om att kunna ha så att säga en… att… man kan jobba med förmedlare så att säga som sedan klubbar och spelare kan gå in och registrera. Man öppnade ju upp marknaden då på ett annat sätt och tog bort det här licenskravet, säger Hübinette till Kalla fakta. 

Kan du konkretisera vad som har blivit bättre för spelarna? 
- Vad som har blivit bättre med spelarna kring? 

Efter att licensen för agenter togs bort? Kan du peka på någonting som har blivit bättre för spelarna?
- Ja, det som möjligtvis blev bättre för spelarna var att man kunde ju då så att säga anlita den som man själv hade förtroende för naturligtvis, även om inte den var licensierad då enligt det gamla systemet.

Annons

När man hör dig nu, det känns inte som det finns så många saker att peka på när det gäller vad som har blivit bättre.
- Nej, men som sagt, det finns alltid anledning att titta på om det här regelverket är så ändamålsenligt och bra för spelare och klubbar som möjligt. Och där har vi nu sett de här oroande signalerna, och då går vi vidare med det.

Ja, för förbundsstyrelsen har nu beslutat att man ska skärpa reglerna. Ett förslag från förbundet är just nu ute på remiss hos klubbarna och SvFF hoppas att det nya systemet ska vara på plats till sommarfönstret 2018.

Förslaget går ut på att samtliga agenter ska registrera sig hos och bli godkända av Svenska Fotbollförbundet, som då kan samla alla på en lista. Dessutom ska man ge agenterna möjligheten att genomföra ett frivilligt test för att bli en slags "SvFF-certifierad" agent, vilket ska fungera som en sorts kvalitetsstämpel gentemot klubbar och spelare.

Annons

- Det kommer att bli lättare för spelare och klubbar att göra rätt, till exempel genom att den förmedlare som ska verka på den svenska marknaden ska först, enligt förslaget, ha registrerat sig hos oss på förbundet. Sen kommer vi dessutom erbjuda en uppgraderad nivå med särskilda certifierade förmedlare som ska vara utbildade hos oss. Då blir det enklare för spelare och klubbar att se vilka förmedlare på marknaden som är seriösa och som vi har kontroll över, säger Anders Hübinette.

Tanken är att en person som är dömd för ett brott får avslag på sin ansökan om att bli registrerad som förmedlare hos SvFF.

- Det är den absoluta huvudregeln. Sen måste man alltid kunna ha en ventil och se: hur långt tillbaka ligger en eventuell brottslighet? Vad handlar det om - är det en hastighetsöverträdelse för flera år sedan kontra allvarligt ekonomisk brottslighet i närtid? Det måste man ju alltid kunna göra en sådan avvägning. Men den absoluta huvudregeln är att är man dömd för våld-, sexual- eller ekonomisk brottslighet, då ska man inte vara förmedlare på den svenska marknaden.

Annons

Något som försvårar för SvFF kring frågan är att man inte har rätt att begära ut utdrag ur en agents belastningsregister.

- När det gäller just det här med att ta ut belastningsregisterutdrag så finns det ju vissa juridiska betänkligheter där det är så att jobbar man i förskola till exempel så finns det ett uttryckligt lagstöd för förskolan att begära ett sånt utdrag. Det lagstödet har ju inte vi, som ett fotbollsförbund. Om det är en förmedlare som väljer att ta ut ett belastningregisterutdrag för att visa för oss så är det en annan sak. Men vi har svårt att kräva det av en förmedlare, spelare eller klubb.

Så en agent kan även i framtiden vara dömd för grova brott?
- Får vi indikationer på att det är på det viset då kommer ju vi gräva vidare i det via de källor vi kan kolla med. Så är det.

Hübinette förstår att de nya reglerna inte automatiskt kommer att lösa alla problem.

Annons

- Det är ett av flera verktyg. Men vi måste ha hjälp av övriga samhället, inte minst polis och rättsväsendet.

En som är kritisk till hur agentbranschen fungerar i dag, efter att licenskravet togs bort, är rutinerade agenten Patrick Mörk.

- Det blir ju ett väldigt brus av alla som vill jobba och som vill företräda spelare. Ja, helt enkelt ett kaos eftersom det är svårt för spelare och föräldrar att veta vilka man bör jobba med. Det blir också givetvis svårt för klubbarna, eftersom det är så många som föreslår spelare. Det är helt enkelt rörigare och det är många, många fler aktörer än tidigare, säger Mörk till Kalla fakta.

Varför slopades licensen?
- Det är en bra fråga. Fifa är ju inte bara kända för kloka beslut och det här tror jag var ett av de mindre kloka besluten. För mig är det helt ofattbart att man tog bort licensen.

Annons

Här hittar du ALLT från Kalla fakta-granskningen.

Se Kalla fakta - Fotbollssyndikatet i spelaren ovan.

TIPSA OSS

Vet du mer? Tipsa oss!

Mejla: andreas.sundberg@tv4.se

Fakta

Om Kalla fakta - Fotbollssyndikatet

Under de senaste månaderna har Fotbollskanalens reporter Andréas Sundberg och Kalla faktas Fredrik Quistbergh granskat svensk fotboll och personer inom ett hemligt agentnätverk. I smyg försöker de styra den svenska marknaden.

I Kalla faktas program ”Fotbollssyndikatet” beskrivs hur nätverket genom bland annat hot och matchfixning försöker tjäna snabba pengar. Polisen vittnar om hur aktörer i Sverige med hjälp av pengar och lyxprylar lockar till sig spelare för att skaffa sig konkurrensfördelar.

Mitt i allt finns agenten och den tidigare AIK-spelaren som misstänks ha erbjudit AIK-målvakten Kenny Stamatopoulos en stor summa pengar i ett försök att rigga vårens möte mellan IFK Göteborg och AIK, som sköts upp just på grund av matchfixningsförsöket. Vid tidpunkten då erbjudandet till Stamatoulous ska ha framförts jobbade mannen för agentbolaget Nordicon Sports Management, enligt företagets egen hemsida.

Nordicon Sports drivs av Nochi Hamasor, god vän till Zlatan Ibrahimovic. Han, precis som den tidigare AIK-spelaren, var involverad i Alexander Isaks hemlighetsfulla flytt från AIK till Borussia Dortmund. Hamasor har flera kopplingar till agenterna som arbetar med Isak och gjorde Dortmund-övergången till verklighet, de omstridda bröderna Vladica och Zoran Lemic. 

Men nätverket består också av personer som verkar i det dolda, personer med goda kontakter på fotbollsmarknaden men som utåt håller en låg profil.

Kalla fakta - Fotbollssyndikatet sändes i TV4 måndagen 2 oktober, klockan 20.00. Se hela programmet här.

Publicerad 2017-10-02 kl 11:53
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto