Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Här är agentnätverket som i smyg vill styra svensk fotboll

Bundesliga

Med hjälp av hot och matchfixning försöker de tjäna snabba pengar.
Kalla fakta kan avslöja ett hemligt agentnätverk som vill ta kontroll över den svenska marknaden.
- Fotbollen har varit ett julbord för de här personerna, säger polisen Fredrik Gårdare till Kalla fakta.

Foto: Getty Images

Till vänster: Vladica Lemic.

Kalla fakta har, tillsammans med Fotbollskanalen, granskat ett hemligt agentnätverk som vill styra svensk fotboll. I avsnittet ”Fotbollssyndikatet, som sänds i TV4 under måndagskvällen, framkommer det att agenterna använder sig av bland annat hot och matchfixning i ett försök att tjäna snabba pengar inom fotbollsbranschen.

Nätverkets store stjärnagent är bosniern Vladica ”Vlado” Lemic. Han representerar Real Madrids mittfältare Luka Modric och har gjort affärer med spelare som Samuel Eto’o, Arjen Robben och Klaas-Jan Huntelaar. Vladica saknar agentlicens och jobbar tätt med sin bror Zoran Lemic, som har en licens. Bröderna Lemics metoder har beskrivits som ”maffialiknande” av medier runt om i Europa, bland annat i Holland där Vladica till exempel är bannlyst av storklubben PSV Eindhoven.

Annons

En annan person som är involverad är ”Micke”, som egentligen heter något annat. Han är högt uppsatt inom nätverket och har en nära relation till Vladica Lemic. I samband med en rättegång kring en stor utpressnings- och penningtvättshärva i en tingsrätt i Sverige i juni tidigare i år beskrevs ”Micke”, som kallades till rättegången som vittne, som en stamkund i en exklusiv klockaffär och butikspersonal kallar honom för en ”klockagent åt fotbollsspelare”. Enligt åtalet hade ”Micke” sålt klockor för 100 000-tals kronor till flera av de åtalade personerna i ärendet. Personerna som ”Micke” ska ha sålt klockor till är sedan tidigare tungt kriminellt belastade personer.

Vladica Lemic är den agent som jobbade med Alexander Isak och genomförde försäljningen av anfallaren från AIK till Borussia Dortmund i januari, även om det är Lemics samarbetspartner Dejan Mitrovic som formellt sett fick pengar från AIK för övergången och representerade den allsvenska klubben i affären.

Annons

- Lemic är en del av ett nätverk som även Dejan är en del av, säger AIK:s sportchef Björn Wesström till Kalla fakta.

Delaktig i Alexander Isak-affären var även den tidigare AIK-spelaren som misstänks för ha försökt rigga IFK Göteborg-AIK och nu jobbar som agent. ”Misstänkte matchfixaren” var den som först bekräftade nyheten att Isak skrivit på för Dortmund, innan klubbarna offentliggjort övergången. Fram till att misstankar om matchfixning riktades mot honom var han presenterad som ”Agent” med text och bild på agentbolaget Nordicon Sports Managements hemsida. Därefter togs texten och bilden bort från hemsidan.

Men enligt Nochi Hamasor, som driver Nordicon Sports Management, jobbar den tidigare AIK-spelaren för Vladica Lemic och inte Nordicon Sports Management. Hamasor menar att han tog bort agenten från Nordicon Sports hemsida för att hans eget namn inte skulle skadas genom kopplingar till den misstänkte matchfixaren.

Annons

- Han jobbar inte för mig, han jobbar för Vlado Lemic. Tanken var att han skulle börja scouta för mig, säger Hamasor till Kalla fakta.

Av Hamasor pekas den misstänkte matchfixaren ut som en nyckel i Alexander Isak-affären.

- Jag träffade honom i samband med Isak-dealen. Han hade ju ett stort syfte där, det kan ni fråga Isak själva. Han (agenten) var en drivande faktor i att få honom (Isak) till den agentstaben som han tillhör i dag. Det är inget som är hemligt.

OBS! Artikeln fortsätter under skärmdumparna.



Skärmdumpar från den numera gömda "spelarsidan" på nordiconsports.com.

Hamasor var själv inblandad i Isaks övergång till Dortmund. På hans agentbolags hemsida finns en bild på Hamasor tillsammans med Alexander Isak och Dortmunds sportchef Michael Zorc, från när Isak skrev på för Bundesliga-jätten. Tidigare var många spelare kopplade till nätverket listade på Nordicon Sports Managements hemsida, under fliken ”Spelare” och med beskrivningen: ”Utvalda spelare som är anslutna till Nordicon Sports Management”. 

Annons

Spelarna det gäller är Dortmunds Alexander Isak, AIK:s Amin Affane, Malmö FF:s Carlos Strandberg, Grasshoppers Nabil Bahoui, Leeds Pawel Cibicki, Dalkurds Richard Yarsuvat, AIK:s Rickson Mansiamina, Mainz Robin Quaison och Feyenoords Sam Larsson. Anledningen till att spelarna numera inte finns kvar på agentbolagets hemsida är, enligt Nochi Hamasor, att han bröt sitt samarbete med Vlado Lemic efter att han genomfört Kingsley Sarfos övergång till Malmö FF.

- Där blev min separation med Lemic och dem. Då kom vi isär. Då tog jag bort allt från hemsidan, säger Hamasor till Kalla fakta.

Agentnätverket består av många personer. Bland annat ”Abbe” som är känd hos polisen. Han är dömd för hot mot tjänsteman. Dessutom är han åtalad för penningtvätt, men domen i det fallet har inte fallit än. Även ”Mattias” är med i nätverket. Han är dömd grovt bokföringsbrott och har för närvarande näringsförbud. ”Ali” är en annan person i nätverket och han har utgett sig för att vara agent till spelare i både det svenska herrlandslaget och U21-landslaget. ”Abbe”, ”Mattias” och ”Ali” heter egentligen något annat.

Annons

OBS! Artikeln fortsätter under faktarutan.

Fakta

Agentnätverket

Vladica ”Vlado” Lemic
Bosnisk stjärnagent som bland annat representerar Real Madrids mittfältare Luka Modric och har gjort affärer med spelare som Samuel Eto’o, Arjen Robben och Klaas-Jan Huntelaar. Saknar agentlicens och jobbar tätt med sin bror Zoran (se nedan), som har en licens och är den av bröderna som ofta står skriven på officiella dokument. ”Vlado” och Zoran vill jobba i det tysta och låter sig aldrig intervjuas av media. Lemic är bannlyst av holländska PSV Eindhoven och befinner sig i bråk med Ajax. Har utretts av Fifa för misstänkta oegentligheter i en affär med Hamburg gällande Milan Badelj, men något övertramp kunde aldrig bevisas. Vladica uppges vara nära vän till Chelseas ägare Roman Abramovitj, rysk oljemagnat. Tidningar runt om i Europa, bland annat i Holland, har beskrivit att han använder sig av ”maffiametoder”. Vladica Lemic är skriven i Belgien men verkar en del på den svenska marknaden. AIK:s sportchef Björn Wesström sa, i en intervju med Aftonbladet i november förra året, följande om Lemic: ”Det som utmärker honom är kontaktnätet och att han är en genuint trevlig, kunnig fotbollsmänniska”. Lemic fångades på bild i Dortmund tillsammans med Alexander Isaks mamma och bror i samband med Isaks kontraktsskrivning med Borussia.

Zoran Lemic
Bror till Vladica Lemic och den av bröderna som har agentlicens. Håller en liknande låg profil som sin bror och skrev följande i ett sms till den serbiska tidningen Kurir efter Luka Modric flytt till Real Madrid, enligt Expressen: ”Vår princip är att inte uttala oss i tidningar eller tv-kanaler. Vi ger inte intervjuer. Så är det och så kommer det alltid att vara. Tack för visad förståelse”. Zoran är den som Kingsley Sarfo skrev ett agentavtal med efter att MFF-spelaren lämnat sin tidigare agent Niklas Strand och kort innan Nochi Hamasor blev Sarfos agent. 

Dejan Mitrovic
En samarbetspartner till Vladica Lemic. ”Lemic är en del av ett nätverk som även Dejan är en del av”, säger AIK:s sportchef Björn Wesström till Kalla fakta. Mitrovic är den agent som officiellt sett representerade AIK i försäljningen av Alexander Isak till Borussia Dortmund. Dejan Mitrovic har i alla fall tidigare, varit Nemanja Matics agent. Matic som i januari 2014 lämnade Benfica för just Chelsea som Lemic har goda ingångar i genom ägaren Roman Abramovitj.  

Nochi Hamasor
Driver agentbolaget Nordicon Sports Management, som tidigare hade den ”misstänkte matchfixaren” (se nedan) uppsatt som agent på sin hemsida. Nochi är god vän till Zlatan Ibrahimovic, vilket han gärna framhåller i olika sammanhang. Han uppger också på sitt företags hemsida att hans spelare sponsras med Vitamin Well- och A-Z-produkter av just Zlatan. Hamasor var delaktig i Alexander Isaks rekordövergång från AIK till Borussia Dortmund och han har spelare som Kingsley Sarfo, Nabil Bahoui och Pawel Cibicki i sitt stall. Enligt Marie Strand, som driver akademin Sarfo tillhört, har Hamasor pressat henne på mer pengar än vad spelaren har rätt till för hans övergång från Sirius till Malmö FF. I samband med Kalla faktas granskning har Hamasor även skickat ett sms till Fotbollskanalens reporter Andréas Sundberg och frågat om han är homosexuell, samt kallat Sundberg för ”luffare”. Hamasor hävdar att han bröt sitt samarbete med Vlado Lemic efter att han genomfört Kingsley Sarfos övergång till Malmö FF.

”Misstänkte matchfixaren”/"Agenten"
Spelade tidigare för AIK. Misstänks ha försökt muta AIK:s målvakt Kenny Stamatopoulos för att kunna rigga vårens uppskjutna möte mellan IFK Göteborg och AIK. Brottsrubriceringen i det ärendet är grovt givande av muta. Mannen jobbar som agent, driver ett privat aktiebolag för att kunna verka som sportagent på konsultbasis och var fram till att matchfixningsmisstankarna riktades mot honom presenterad som agent med namn och bild på bolaget Nordicon Sports Managements hemsida. Den misstänkte matchfixaren har av Nochi Hamasor pekats ut som drivande bakom att Alexander Isak valde att jobba med Vladica Lemic och därmed också i förlängningen som en nyckel i supertalangens övergång till Borussia Dortmund.

”Micke”
Högt uppsatt inom nätverket och har en nära relation till Vlado Lemic. ”Micke” fanns på plats under Gothia Cup när Kalla fakta besökte turneringen i somras. Har goda kontakter med sportchefer och talangscouter ute i Europa. Var på plats i Italien, med ”Abbe” (se nedan), när Stefan Silvas övergång från Gif Sundsvall till Palermo slutfördes.
I juni tidigare i år hölls en rättegång i en tingsrätt i Sverige. Den rörde en stor utpressnings- och penningtvättshärva. ”Micke” var själv inte åtalad eller misstänkt i härvan men hade enligt åtalet sålt klockor för 100 000-tals kronor till flera av de åtalade personerna och kallades därför som vittne. Personerna som ”Micke” ska ha sålt klockor till är sedan tidigare tungt kriminellt belastade personer. Micke beskrivs som stamkund i en exklusiv klockaffär. Butikspersonal kallar honom för en ”klockagent åt fotbollsspelare”. Själv har han sagt följande i förhör, enligt Aftonbladet: ”Jag har hjälpt många eller har varit mentor för många fotbollsspelare i många år. Och eftersom jag känner folk som jobbar på XXX (klockaffär) och folk vet att jag får bra rabatt därifrån så händer det att många vill ha hjälp med klockor till ett rabatterat pris så det är därför som många kontaktar mig”.

”Micke” heter egentligen något annat. 

”Abbe”
Den som gjorde Stefan Silvas övergång från Gif Sundsvall till Palermo. Var på plats i Italien med ”Micke” när affären slutfördes. ”Abbe” är känd hos polisen. Han är dömd för hot mot tjänsteman. Dessutom är han åtalad för penningtvätt, men dom i målet har inte fallit än.

”Abbe” heter egentligen något annat. 

”Mattias”
Figurerar tillsammans med en landslagsspelare och U21-landslagsspelare som officiellt tillhör Lemic-bröderna. Jobbar tätt tillsammans med ”Micke” och ”Ali”. Dömd för grovt bokföringsbrott och har för närvarande näringsförbud.

”Mattias” heter egentligen något annat. 

”Ali”
Utgett sig för att vara agent åt spelare i både herrlandslaget och U21-landslaget. Officiellt tillhör dessa spelare Lemic-bröderna. Jobbar tätt tillsammans med ”Micke” och ”Mattias”.

”Ali” heter egentligen något annat. 

”Anders”
Var tidigare täckmantel för ”Micke” och nätverket innan 2015 då man var tvungen att ha agentlicens för att göra affärer. Samarbetet har fortsatt därefter.

"Anders" heter egentligen något annat.

I januari tidigare i år tillsatte polisen en speciell aktionsgrupp mot kriminella inom idrottsmiljön. Den gruppen leds av kriminalkommissarie Fredrik Gårdare och jobbar bland annat med matchfixningsärenden men även med agentbranschen och spelaraffärer. Han vill inte kommentera några namn i nätverket som Kalla fakta granskat och hänvisar till sekretesskäl. 

- Över huvud taget kan vi inte lämna ut någon information om enskilda personer, säger Fredrik Gårdare till Kalla fakta.

OBS! Artikeln fortsätter under skärmdumpen.

Kriminalkommissarien är kritisk till hur fotbollsbranschen fungerar och bristen på insyn i den.

- Fotbollen har varit ett lätt byte och den har en kultur av att mycket är konfidentiellt och hemligt. Att man inte lämnar ut uppgifter. Att det helt enkelt inte är någon insyn i vissa affärer. Det är ju också en liten grogrund för att det kan gå åt fel håll.

Gårdare menar att Svenska Fotbollförbundet reagerat sent på den uppkomna situationen. Han tycker att det är viktigt att förbundet pratar mycket om läget, bygger upp ett försvar och även går till anfall.

- Fotbollen är ett smörgåsbord, ett julbord helt enkelt. Det är inte bara julbordet i sig utan även godisbordet bredvid. Det har varit väldigt enkelt att komma in i fotbollen. Så därför hoppas vi nu, och vi ser ju också att fotbollen börjar diskutera det här, att fotbollen gör det betydligt svårare helt enkelt. Det är väldigt mycket pengar inblandade.

- Anfall handlar om det som generalsekreteraren (Håkan Sjöstrand, Svenska Fotbollförbundet) sa på presskonferensen efter att IFK Göteborg-AIK skjutits upp, om att man skulle jaga bort de här från fotbollen. Han var väldigt, väldigt tydlig där och det överraskar väldigt positivt, säger Fredrik Gårdare.

Kan du berätta hur de här agenterna jobbar?
- De jobbar väldigt mycket med manipulation genom att vara väldigt trevliga och ta kontakt, visa att de verkligen vill väl, att de bara vill vara bästa kompisar och att de vill hjälpa den här spelaren till att utvecklas, till att komma till någon bättre klubb eller tjäna mer pengar. Så det handlar inte så mycket om hot i början, åtminstone. Då är det mer att det kan handla om någon form av muta, att de lämnar över kontanter eller en exklusiv klocka för att så småningom hjälpa till vid en form av försäljning och då ta ett mäklararvode på det.

Enligt Gårdare får polisen in information om att mutförsöken sker även med spelare i junioråldrar.

- Och då kanske det inte är spelaren som i första hand kontaktas, utan familjen. Att familjen får en summa insatt på sitt konto, säger kriminalkommissarien.

- Det är jättesvårt för en ung spelare att förstå spelet som finns bakom. Men det vi kan hoppas är att spelaren och anhöriga framförallt är försiktiga och vaksamma när de blir kontaktade. Speciellt när man får någon form av gåva. Vi hoppas att man reagerar på det: ”Varför får jag just de här pengarna, varför får jag just den här klockan? Och kan det bli problem för mig i framtiden?”.

I Kalla fakta vittnar AIK:s ungdomstränare Elie Mineirji att agenthetsen hos unga spelare är stor.

- Det blir väldigt mycket hets. ”Har du agent?”, ”Då ska jag också ha agent”, ”Vem har du som agent?”, ”Vad har du fått från den agenten?”, och så börjar det snacket. Då är frågan, är du en bra fotbollsspelare som ska utvecklas eller ska du fokusera på det som är runt omkring? 

Har du varit med om eller hört talas om att det finns agenter som lockar unga spelare med pengar?
- Jag har hört talas om det, men jag har inte varit med om det. Jag har hört talas om det, absolut. Nu är det diskussioner kring matchfixning, kring agenter, kring unga spelare som lockas av mutor och så vidare. Vi har utbildningar om det både här på Gothia (Cup), och på hemmaplan i AIK tar vi in folk som kan det här, som berättar för spelarna vad det betyder när någon ger dig någonting. Det är viktigt att medvetandegöra spelarna, för man blir väldigt lockad av att få saker, säger AIK-tränaren Elie Mineirji.

Kriminalkommissarie Fredrik Gårdare menar att polisen ”känner väl igen” agenterna som använder de nämnda metoderna.

- Det (att vara agent till en fotbollsspelare) är ju en källa till ganska mycket inkomster och det finns även en möjlighet att tvätta pengar genom den här typen av affärer.

Gårdare hävdar också att det förekommit att agenter hotar spelare och ledare.

- Vi har ett flertal ärenden och vi har stor mängd information där det förekommer massor med otillåten påverkan, både i syfte att styra en spelare eller styra en ledare. Det finns också ett syfte att styra en hel klubb, påverka beslut inom klubben. Att påverka fotbollen som sådan. 

För två år sedan slopades agentlicensen, efter beslut av Fifa. Systemet med licensen, som agenter tilldelades efter att ha klarat ett speciellt prov och dessutom betalat en avgift, hade då funnits sedan 1995. Numera kan vem som helst agera förmedlare, som agenter benämns som i dag, i en förhandling. Svenska Fotbollförbundet kan välja att ha hårdare krav än så på agenterna som är verksamma i Sverige, men valde vid slopandet av licensen att helt kopiera Fifas riktlinjer.

Polisen Fredrik Gårdare vill nu se ett skarpare regelverk.

- Från vår sida har vi ju sagt att vi gärna ser att man jobbar med någon form av certifikat, precis som i mäklarbranschen där man ska visa att man är seriös. Kanske till och med att man (som agent) behöver visa att man inte förekommer i brottsregistret. Men också att man visar var man deklarerar sina affärer, vilken skattemyndighet och i vilket land man deklarerar affären.

Gårdare skulle välkomna att licenskravet återinfördes, men säger att det inte räcker för att få bort de oönskade personerna på marknaden.

- Jag tror nog att det enda som riktigt hjälper är att fotbollen verkligen reagerar och på något sätt slår larm när något väl inträffar. Att alla inom fotbollen reagerar och berättar när någonting händer, när man blir utsatt. Sedan har vi från polisens sida ett jättestort ansvar och vi kan vända vår resurs mot de här individerna och få bort dem från fotbollen. Vi försöker få bort dem, det är inte det enklaste, men vi kan i alla fall göra rätt mycket.

Här hittar du ALLT från Kalla fakta-granskningen.

Se hela Kalla fakta-programmet i spelaren ovan.

Publicerad 2017-10-02 kl 06:00

TIPSA OSS

Vet du mer? Tipsa oss!

Mejla: andreas.sundberg@tv4.se

Fakta

Om Kalla fakta - Fotbollssyndikatet

Under de senaste månaderna har Fotbollskanalens reporter Andréas Sundberg och Kalla faktas Fredrik Quistbergh granskat svensk fotboll och personer inom ett hemligt agentnätverk. I smyg försöker de styra den svenska marknaden.

I Kalla faktas program ”Fotbollssyndikatet” beskrivs hur nätverket genom bland annat hot och matchfixning försöker tjäna snabba pengar. Polisen vittnar om hur aktörer i Sverige med hjälp av pengar och lyxprylar lockar till sig spelare för att skaffa sig konkurrensfördelar.

Mitt i allt finns agenten och den tidigare AIK-spelaren som misstänks ha erbjudit AIK-målvakten Kenny Stamatopoulos en stor summa pengar i ett försök att rigga vårens möte mellan IFK Göteborg och AIK, som sköts upp just på grund av matchfixningsförsöket. Vid tidpunkten då erbjudandet till Stamatoulous ska ha framförts jobbade mannen för agentbolaget Nordicon Sports Management, enligt företagets egen hemsida.

Nordicon Sports drivs av Nochi Hamasor, god vän till Zlatan Ibrahimovic. Han, precis som den tidigare AIK-spelaren, var involverad i Alexander Isaks hemlighetsfulla flytt från AIK till Borussia Dortmund. Hamasor har flera kopplingar till agenterna som arbetar med Isak och gjorde Dortmund-övergången till verklighet, de omstridda bröderna Vladica och Zoran Lemic. 

Men nätverket består också av personer som verkar i det dolda, personer med goda kontakter på fotbollsmarknaden men som utåt håller en låg profil.

Kalla fakta - Fotbollssyndikatet sändes i TV4 måndagen 2 oktober, klockan 20.00. Se hela programmet här.

ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto