Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Nu ska svensk agent upp i rätten – misstänks för grov penningtvätt

Allsvenskan

30 januari ska en svensk agent upp i rätten som misstänkt för grovt penningtvättsbrott.
Agenten har tidigare varit rådgivare åt AIK:s nyförvärv Stefan Silva - men enligt AIK har inga pengar gått till agenten i den nya affären.
- Det är klart att vi går igenom våra affärer och tittar på hur de ser ut. Absolut, säger Wesström till Fotbollskanalen.

I Kalla faktas program ”Fotbollssyndikatet”, som gjordes i samarbete med Fotbollskanalen och som sändes i TV4 i början av oktober förra året, beskrevs det hur ett hemligt agentnätverk försöker styra svensk fotboll. En av personerna som ingår i nätverket är ”Abbe”, som egentligen heter något annat. Han är känd hos polisen, dömd för hot mot tjänsteman och han är dessutom åtalad misstänkt för grovt penningtvättsbrott. 

I september 2016 stoppades ”Abbe”, körandes i en lyxbil, av polis och då hittades runt 350 000 kronor i kontanter i fordonet. I juli 2017 väckte sedan åklagaren Jens Nilsson, som menar att kontanterna är svarta pengar, åtal för grovt penningtvättsbrott. Därefter försökte tingsrätten delge den misstänkte agenten stämningen, men länge utan framgång. Den 10 november skrev tidningen Metro att det var oklart var ”Abbe” befann sig och att han ännu inte blivit delgiven, trots att han i september ringt in till tingsrätten och sagt att han skulle skicka in delgivningskvittot inom några dagar.

ANNONS

Nu kan Fotbollskanalen berätta att ”Abbe”, efter många om och men, blivit delgiven åklagarens stämningsansökan. Den 10 november förra året, samma dag som Metro publicerade sin artikel om agenten, delgavs han muntligen. Det uppger tingsrätten för Fotbollskanalen.

Därmed är det också snart dags för tingsrätten att ta upp fallet.

- Det ska upp i rätten den 30 januari, berättar åklagare Jens Nilsson för Fotbollskanalen.

I förundersökningen, som Fotbollskanalen tagit del av, framgår det att ”Abbe” och hans kompisar gett olika historier kring bakgrunden till varför pengarna låg i bilen som han körde.

”Abbe” är vd för ett agentbolag som registrerades under 2017 och han har ett nära samarbete med ”Micke”, som också ingår i det nämnda nätverket och som är en av personerna som Kalla fakta berättat om. ”Micke” är den internationellt erkände agenten Vladica Lemics svenske kontaktperson och tillsammans har de gjort många affärer genom åren. Lemic spelade bland annat en stor roll i Alexander Isaks rekordövergång från AIK till Borussia Dortmund i januari förra året och han representerar bland annat Real Madrid-stjärnan Luka Modric.

ANNONS

”Micke” vittnade i juni förra året i en rättegång rörande en stor utpressnings- och penningtvättshärva och enligt åtalet har han sålt klockor för 100 000-tals kronor till flera av de åtalade personerna. Personerna som ”Micke” ska ha sålt klockor till är sedan tidigare tungt kriminellt belastade personer. Micke beskrivs som stamkund i en exklusiv klockaffär. Butikspersonal kallar honom för en ”klockagent åt fotbollsspelare”.

Även i förundersökningen rörande brottet som ”Abbe” misstänks för nämns ”Mickes” namn, och även då som klockköpare. Han är dock inte misstänkt för något och är heller inte förhörd som vittne. I förundersökningen framgår också att polisen genomförde husrannsakan i flera olika bostäder under utredningens gång, bland annat i en bostad som ”Abbe” i förhör uppgett att han vid tidpunkten bodde i ”ibland” och som egentligen tillhörde en tidigare AIK-stjärna.

ANNONS

”Abbe” och ”Micke” låg för ett år sedan bakom Stefan Silvas övergång från Gif Sundsvall till Palermo. De båda personerna fångades på bilder nere i Italien i samband med att affären slutfördes och det förbryllade Sundsvalls sportchef Urban Hagblom.

- Vi visste inte att de här personerna var inblandade. Jag har funderat mycket på det här, efter att jag sett bilder på Stefan med andra personer, sa Sundsvalls sportchef Urban Hagblom till Fotbollskanalen förra året.

På en av bilderna från Silvas kontraktsskrivning med Palermo sitter anfallaren bredvid just ”Abbe” och agenten själv kontaktade åklagaren Jens Nilsson under brottsutredningens gång för att berätta om en affär han varit med om att ro i hamn.

- Han ringde upp mig och sa att jag skulle kolla i en tidning, för där var han på bild med någon spelare som skrev kontrakt, sa Jens Nilsson till Metro i höstas.

ANNONS

Metro: Varför ville han att du skulle se det?
- Han tyckte väl det var coolt. Eller också ville han visa att han hade legala inkomster.

Stefan Silva flyttade tillbaka till allsvenskan nyligen, då han lämnade Palermo för AIK. Just AIK har gjort flera affärer med personer i det nätverk som Kalla fakta berättat om. Bland annat var Vladica Lemic och ”Micke” inbladade i Enoch Kofi Adus övergång till AIK i oktober förra året, enligt uppgifter till Fotbollskanalen. Björn Wesström valde då att öppet berätta att tidigare Djurgårdsspelaren Yussif Chibsah var förmedlaren i den affären.

- Den som vi gjorde affären med var Yussif Chibsah, har AIK:s sportchef Björn Wesström tidigare sagt till Fotbollskanalen.

När Fotbollskanalen i förra veckan ställde frågan om ”Abbe” varit inblandad i affären som tog Stefan Silva till AIK i vinter, la dock Björn Wesström locket på.

ANNONS

- Ja, vilka förmedlare har varit involverade… Vi har gjort en affär med Stefan och han är i AIK. Det är det som är vår kommentar till det, sa Wesström.

Var ”Abbe” en del av affären?
- Jag vill inte gå in på några detaljer i några transfersituationer. Det är inte rätt forum för det.

Wesström hävdar dock att AIK säkerställer att deras pengar inte hamnar hos personer som står under åtal.

- Det är klart att vi går igenom våra affärer och tittar på hur de ser ut. Absolut, det är inga konstigheter. Vi har varit mest transparenta av alla när det gäller det här, så för oss är det inga problem.

Varför kan man då inte säga vilka som gör affären?
- Därför att det är mellan de som gör affären. Så gäller det med alla avtal, eller hur? Även ditt anställningsavtal. 

Men ibland är det ju ändå så att det beskrivs vilka som varit förmedlare i en affär?

ANNONS
- Okej, för att?

Det har väl hänt, menar jag?
- Jaja, säkert, avslutade Wesström.

Enligt uppgifter till Fotbollskanalen erbjöds allsvenska Häcken att värva Stefan Silva i somras, men tackade då nej. Bland annat på grund av vilka agenter som man då misstänkte skulle bli en del av en eventuell övergång, erfar Fotbollskanalen.

Häckens sportchef Sonny Karlsson bekräftar för Fotbollskanalen att man har blivit erbjudet Silva, men dementerar att deras nej tack delvis har med förmedlare att göra.

- Vi tackade inte nej, för vi letade inte efter spelare där. Vi tittar efter positioner. Vi tog in (Ahmed) Yasin och Paulinho kom tillbaka friskare och friskare. Så det blev aldrig en issue. Jag kommer inte ihåg när det var, säger Karlsson.

Publicerad 2018-01-18 kl 15:15
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto