Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Sundsvalls sportchef: "Har funderat mycket på Silva-övergången"

Gif Sundsvall sålde Stefan Silva till Palermo i vintras, utan vetskap om vilka som egentligen låg bakom affären.
Personer ur det hemliga agentnätverk som Kalla fakta avslöjat var nämligen involverade.
- Jag har funderat mycket på det här, säger sportchefen Urban Hagblom.

I måndags sändes "Fotbollssyndiktatet", ett program som Kalla fakta gjort i samarbete med Fotbollskanalen. Det handlar om ett hemligt agentnätverk som vill styra svensk fotboll. I nätverket ingår bland annat "Abbe", som låg bakom Stefan Silvas flytt från Gif Sundsvall till Palermo i januari tidigare i år. En affär där en stor del av Sundsvalls övergångssumma betalades ut till agenter.

"Abbe" (som egentligen heter något annat) var på plats i Italien med en annan i nätverket, "Micke", när affären slutfördes. "Abbe" är känd hos polisen. Han är dömd för hot mot tjänsteman. Dessutom är han åtalad för penningtvätt, men dom i målet har inte fallit än.

ANNONS

Enligt uppgifter till Kalla fakta var det personer från det hemliga agentnätverket som tog fram dåvarande Serie A-klubben Palermo för Stefan Silva, men de valde att hålla en låg profil gentemot Sundsvall. Istället var det en annan agentfirma, VMC Group (som drivs av tidigare Sundsvall-spelarna Arash Bayat och Erkan Saglik), som höll i kontakten med "Giffarna", och efter affären skrev Sundsvalls Tidning att "en av männen bakom Stefan Silvas övergång är ex-giffaren Erkan Saglik."

Sundsvall hade uppfattningen att det var VMC Group som förde deras talan i förhandlingarna med Palermo och det var också VMC Group som officiellt fick betalt av den allsvenska klubben för utfört arbete.

- Vi hade hjälp av VMC Group. De hjälpte oss i kommunikationen med Palermo, säger Sundsvalls sportchef Urban Hagblom.

Både "Abbe" och "Micke" fångades på bilder nere i Italien i samband med att övergången blev klar och när Urban Hagblom såg personerna på bilder med Stefan Silva höjde han på ögonbrynen.

- Vi tog hjälp av VMC Group. Vi visste inte att de här andra personerna var inblandade. Jag har funderat mycket på det här, efter att jag sett bilder på Stefan med andra personer, säger Hagblom.

ANNONS

Enligt Aftonbladet landade övergångssumman på omkring fem miljoner kronor. Enligt uppgifter till Kalla fakta och Fotbollskanalen fick VMC Group 1,5 miljoner av Sundsvall, alltså gick ungefär 30 procent av övergångssumman ner i agenters fickor.

I Kalla fakta berättades bland annat följande om "Micke", som alltså var delaktig i affären:

I juli åtalades en grupp personer i en stor utpressnings- och penningtvättshärva. Ett av vittnena var ”Micke” som är med i agentnätverket. Under rättegången framkom att ”Micke” hade sålt klockor för hundratusentals kronor till flera av de åtalade och sedan tidigare tungt kriminellt belastade personerna. ”Micke” är stamkund i en exklusiv klockaffär och butikspersonalen kallar honom för en “klockagent” åt fotbollsspelare.

Sundsvall är just nu i en ekonomisk knipa och fick nyligen in fem miljoner kronor som behövdes för att klubbens pengar skulle räcka året ut. De fem miljonerna lånar "Giffarna" från uppemot 40 olika företag. Innan det upplägget blev klart försökte klubben låna fem miljoner kronor av Sundsvalls kommun med eventuella Emil Forsberg-pengar som säkerhet.

ANNONS
Publicerad 2017-10-06 kl 14:45
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto