Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS
44:15

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se hela Kalla Fakta-programmet i spelarne.

Agentföreningen i Sverige nedlagd - SvFF: "Beklagligt"

2011 bildades en agentförening i Sverige.
Men drömmen om en enad röst och ett bättre klimat på marknaden sprack.
- Föreningen tynade bort, säger agenten Patrick Mörk till Kalla fakta.

Hösten 2011 gästade den rutinerade agenten Patrick Mörk TV4:s och Fotbollskanalens program "Ekwall vs Lundh". Då berättade Mörk att Svenska fotbollsagentföreningen bildats och att målet var att skapa en enad röst gentemot bland annat Svenska Fotbollförbundet.

I samband med granskningen av ett hemligt agentnätverk som vill styra svensk fotboll upptäckte Kalla fakta att ovan nämnda agentförening, som var tänkt att fungera som en sorts kvalitetsstämpel om agentlicensen togs bort, lagts ner. På årsmötet förra året upplöstes föreningen formellt.

ANNONS

- Den tynade bort. Jag vet inte riktigt varför. Det är ju en yrkeskår där man… det är en tuff konkurrens och alla rådgivare i fotbollen vill jobba med de bästa spelarna. Det är väl en rent allmän tendens att vi är mer konkurrenter än kollegor i den här branschen, om det hade med det att göra, säger agenten Patrick Mörk som var en av initiativtagarna till föreningen.

Till en början försökte agentföreningen jobba för att få Svenska Fotbollförbundet att behålla licenskravet för agenter i Sverige, men dialogen med SvFF blev inte som de tänkt sig och i april 2015 slopades licensen. Sedan dess har vem som helst kunnat agera agent, eller förmedlare som de numera kallas, och därefter har inte Svenska fotbollsagentföreningen varit särskilt aktiv i praktiken.

Medlemsantalet i föreningen sköt aldrig i höjden (låg på runt en tredjedel av landets licensierade agenter) och den kunde då heller inte bli den enade röst som man hade för avsikt att vara. Försöket att skapa en egen kvalitetsstämpel på agenter som valde att gå med i föreningen blev dessutom inte lyckat.

ANNONS

- Det var ju diskussioner om det. Och jag vet att inom ishockeyn har de i alla fall haft ett sådant upplägg. De har en egen agentförening som är frikopplad från förbundet och som då är frivillig att vara med i. Men i praktiken är det ju svårt för en aktör (inom hockeyn) att bli stark om man inte är med där. Den tanken fanns men det… ja, det blev ingenting av det.

Kalla fakta har pratat med flera personer som var medlemmar i agentföreningen och som upplevde att föreningen inte fick någon respons från Svenska Fotbollförbundet. SvFF:s chefsjurist Anders Hübinette:

- Det får stå för dem. Min minnesbild är att vi hade en kommunikation med dem så att säga, och är det så att en sådan förening vill diskutera med oss är de absolut välkomna att kontakta oss för att vi ska kunna beakta den kårens, alltså de seriösa förmedlarna, intressen.

De la ner föreningen i juni förra året. Hur ser du på det? 
- Jag skulle säga att det är beklagligt för det vore ju bra om även den sidan kunde samla sig och tala med en röst så att säga, och på det sättet kunna vara en samtalspartner till oss när det gäller de här frågorna.
ANNONS

Känns det trist att de kände att ni inte såg dem och att det slutade med att de lade ned? 
- Ja, har de uppfattat det som att de inte har fått något gehör eller att vi inte har velat lyssna på dem så är det tråkigt. Det är inte riktigt min minnesbild. Nu var det många år sedan vi överhuvudtaget hade någon kontakt med den föreningen, säger Anders Hübinette.

Se Kalla fakta-programmet i spelaren ovan.

Här hittar du ALLT från Kalla fakta-granskningen.

TIPSA OSS

Vet du mer? Tipsa oss!

Mejla: andreas.sundberg@tv4.se

Fakta

Om Kalla fakta - Fotbollssyndikatet

Under de senaste månaderna har Fotbollskanalens reporter Andréas Sundberg och Kalla faktas Fredrik Quistbergh granskat svensk fotboll och personer inom ett hemligt agentnätverk. I smyg försöker de styra den svenska marknaden.

I Kalla faktas program ”Fotbollssyndikatet” beskrivs hur nätverket genom bland annat hot och matchfixning försöker tjäna snabba pengar. Polisen vittnar om hur aktörer i Sverige med hjälp av pengar och lyxprylar lockar till sig spelare för att skaffa sig konkurrensfördelar.

Mitt i allt finns agenten och den tidigare AIK-spelaren som misstänks ha erbjudit AIK-målvakten Kenny Stamatopoulos en stor summa pengar i ett försök att rigga vårens möte mellan IFK Göteborg och AIK, som sköts upp just på grund av matchfixningsförsöket. Vid tidpunkten då erbjudandet till Stamatoulous ska ha framförts jobbade mannen för agentbolaget Nordicon Sports Management, enligt företagets egen hemsida.

Nordicon Sports drivs av Nochi Hamasor, god vän till Zlatan Ibrahimovic. Han, precis som den tidigare AIK-spelaren, var involverad i Alexander Isaks hemlighetsfulla flytt från AIK till Borussia Dortmund. Hamasor har flera kopplingar till agenterna som arbetar med Isak och gjorde Dortmund-övergången till verklighet, de omstridda bröderna Vladica och Zoran Lemic. 

Men nätverket består också av personer som verkar i det dolda, personer med goda kontakter på fotbollsmarknaden men som utåt håller en låg profil.

Kalla fakta - Fotbollssyndikatet sändes i TV4 måndagen 2 oktober, klockan 20.00. Se hela programmet här.

Publicerad 2017-10-03 kl 15:53
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto