Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

KARTLÄGGNING

Trenden: Nykomlingar i allsvenskan väljer bort U20-spelare

Foto: SCANPIX

Fotbollskanalens kartläggning av hur allsvenska lag satsar på U20-spelare visar en tydlig trend - nykomlingar är dåliga på att ge ungdomarna chansen.

- Jag tror att den enkla sanningen är att alla vill spela sina unga, men om de inte är tillräckligt bra så kan man inte det, säger ÖSK:s tränare Alexander Axén.

Fotbollskanalen har kartlagt hur de allsvenska klubbarna använt sig av spelare som är 20 år och yngre under de senaste fem åren. En trend som syns i statistiken är att nykomlingar i allsvenskan inte satsar på U20-spelare, utan väljer att spela med mer rutinerade spelare. Bland annat har fyra nykomlingar under de senaste fem åren gått igenom en säsong utan att låta en enda U20-spelare starta en match (se faktaruta nedan).

Under fyra av de fem senaste åren har nykomlingarna valt bort att låta U20-spelare få chansen i en större utsträckning. De femte året (2013) sticker dock ut på andra hållet med Halmstad, Öster och Brommapojkarna som alla lät spelare som var 20 år eller yngre spela mycket.

Hammarby hade tre U20-spelare som gjorde en start vardera under 2015. Klubbens tränare Nanne Bergstrand är väldigt tydlig med att han satsar på bästa möjliga lag oavsett ålder.

- Man vill inte ha ett jobb på grund av ålder, utan på grund av kompetens. Jag försöker undvika att veta hur gamla spelarna är för risken är att man inte låter spelarna spela annars för att de är för unga. I Kalmar tror jag att vi var det lag som släppte fram flest tonåringar av alla lag. Så det har med kvalité att göra. De bästa ska spela, säger Bergstrand.

När Örebros tränare Alexander Axén svarar på frågan om det lätt kan bli så att man som nykomling satsar på mer rutinerade och etablerade spelare svarar han:

- Jag tror att det beror på vilket lag man är och vad man har för filosofi. Men jag tror att den enkla sanningen är att alla vill spela sina unga, men om de inte är tillräckligt bra så kan man inte det. Det är givetvis jättetufft att hänga kvar i allsvenskan, så är det. Men jag tror faktiskt att det handlar mer om kvaliteten på spelarna, än att unga skulle vara sämre än någon annan.

- Titta på BP nu till exempel. De har alltid satsat på sina unga och egna spelare. När spelarna har bra kvaliteter, ja, då ligger de i allsvenskan. När de har en liten sämre generation, då spelar de i superettan och nu har de till och med åkt ner i ettan. Så jag tror helt enkelt att det är kvaliteten som avgör mer, säger Axén.

Tror du att en del av problemet har att göra med att många unga spelare gärna vill ta steget utomlands eller till en större allsvensk klubb?
-
 Ja, det tror jag. Den tiden när jag var i Örebro 2008, då valde till exempel Jimmy Durmaz att gå till Malmö FF istället med förklaringen att: "Malmö är större än ÖSK, då vill jag vara där". 

- Sedan blir det ju lätt en sanning, vilken kultur ett lag har. Det finns många klubbar som får höra att de är så duktiga på att ta fram talanger, men sen när man tittar på det så är det ändå inte så många. Jag tror att alla klubbar jobbar på det sätt som är det bästa. Det kommer finnas årskullar där man kan flytta in ett par stycken i truppen. Jag tror att det är mer en tillfällighet än strategi om jag ska vara ärlig. Alla vill innerst inne ha egna unga spelare med.

Hur tänker ni i ÖSK nu när ni har lyckats etablera er, kommer ni satsa mer på unga spelare?
- Ja, det kommer vi definitivt göra. Vi har många bra nu. Till exempel i vår trupp just nu har vi tre relativt unga spelare som är med, och sedan har vi två platser där det alltid kommer fyllas på med unga underifrån. Vår målsättning är att fylla på underifrån, absolut, säger Alexander Axén.

Gif Sundsvall har varit nykomling i allsvenskan vid två tillfällen de senaste fem åren och båda gångerna har laget spelat igenom säsongen utan att en enda U20-spelare fått en start. Roger Franzén är en av klubbens två tränare och han har varit i klubben under båda de säsongerna.

- Vi tänker i första hand på bra fotbollsspelare och inte åldern. Sedan styrs vår trupp mycket av ekonomin, säger Franzén.

- Vi lyfter upp flera spelare varje år och kan inte ha så breda trupper som en del andra lag av ekonomiska skäl. I dag har vi nio spelare födda i Sundsvall i truppen och om det finns unga och bra spelare så satsar vi givetvis på dem.

När ni var nykomlingar 2012 och 2015 fick få spelare under 20 år chansen – varför det?
- När vi gick upp 2015 rekryterade vi inte in spelare utan hade den ekonomi vi hade. Vi tappade Kevin Walker till Djurgården och ersatte honom med Lars Krogh Gerson. Det var den rekryteringen vi gjorde, annars hade vi samma trupp som innan när vi gick upp.

- Sen spelar det roll var ni väljer att bryta i er undersökning och ni har inte undersökt 2013 och 2014 (då spelade inte Gif Sundsvall i allsvenskan) vilket är märkligt. Dennis Olsson och ”Jocke” Nilsson var ordinarie förra året och de killarna fyllde 21 år förra året men har spelat i vårt lag i tre år.

Franzén avslutar:

- Vi lyfter spelare varje år i vår seniorverksamhet där de får tid att utvecklas och en del slår igenom när de är 18-19 år medan andra kanske slår igenom när de är 21-22 år. Vi har tid att vänta på dem så att de får utvecklas.

- Vi har två spelare i U21-landslaget och det tycker jag är ett tecken på att vi kan ta fram unga spelare i Sundsvall. 2012 hade vi en annan ung spelare i Emil Forsberg som spelar i landslaget i dag och även om han var 21 år då sa var han ung.

U20-spelares starter i nykomlingarna

2011:
IFK Norrköping - 1 spelare fick göra totalt 1 start

Syrianska FC - 2 spelare fick göra totalt 12 starter

2012:
Gif Sundsvall - 0 spelare fick göra totalt 0 starter

Åtvidabergs FF - 0 spelare fick göra totalt 0 starter

2013 (UNDANTAGSÅRET):
Halmstads BK - 2 spelare fick göra totalt 31 starter

Östers IF - 3 spelare fick göra totalt 19 starter

IF Brommapojkarna - 4 spelare fick göra totalt 51 starter

2014:
Falkenbergs FF - 1 spelare fick göra totalt 11 starter

Örebro SK - 0 spelare fick göra totalt 0 starter

2015:
Gif Sundsvall - 0 spelare fick göra totalt 0 starter

Hammarby IF - 3 spelare fick göra totalt 3 starter

Publicerad 2016-01-28 kl 11:42

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER