Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

Al Hakim om tuffa vägen till Sverige: "Vi var 400 personer på en liten fiskebåt"

Domaren Mohammed Al Hakim kom till Sverige från Irak för 20 år sedan - efter en minst sagt tuff resa.
- Vi var 400 personer på en liten fiskebåt och vi låg på varandra från Riga. Det var tufft, säger Al Hakim i podcasten "Lundh".

Domaren Mohammed Al Hakim är veckans gäst i podcasten "Lundh". Där berättar han bland annat om den tuffa resan till Sverige.

Som åttaåring satte sig han och hans familj i en liten fiskebåt som skulle ta dom från Riga till Danmark. Men slutdestinationen blev Gotland istället.

- Mina första åtta år innan jag kom till Sverige var väldigt tuffa, vi flydde på grund av krig och vi har bott i sex olika länder i minst ett år innan vi kom till Sverige. När vi tog oss in till Sverige är en resa man kan skriva en bok om, säger Al Hakim.

Hur var resan till Sverige?
- Den sista delen var när vi skulle ta oss från gamla Sovjet, från Riga. Det var en liten fiskebåt med 400 personer och vi låg på varandra. Varje familj fick en eller två kvadratmeter och en person vi betalade väldigt mycket pengar till skulle ta oss till väst. Resan tog en vecka och vi hamnade på Gotland. Det var en hemsk resa utan mat, en resa vi trodde skulle ta några timmar. Mamma hade lite burkmat i handväskan och det fick vi klara oss på i en vecka.

Mohammed Al Hakim menar att hans erfarenheter stärkt, och hjälpt, honom i livet.

- Jag tror det har gjort mig till en bättre människa med det jag har upplevt. Mina första åtta år innan Sverige var tuffa, men i Sverige togs vi emot med öppna armar och sen har jag fått ett jättebra liv här. Fotbollen har gjort så att jag blivit integrerad i samhället, bland det första vi gjorde i Sverige var att börja spela fotboll och då fick vi vänner, lärde oss språket och integrerades.

Lyssna på podden med Al Hakim i spelaren ovan.

Publicerad 2015-07-03 kl 06:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons