Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Amerikansk klubbägare sågar Fifa och Uefa: "Handlar bara om att tjäna mer pengar"

6v

Den amerikanske klubbägaren i FC Helsingör, Jordan Gardner är kritisk till förslaget om en VM-turnering vartannat år.
Han tycker redan att spelschemat är för komprimerat på grund av covid-pandemin.
- Det verkar som det verkligen är en kamp mellan FIfa och Uefa om vilka som kan tjäna mest pengar, säger han i podcasten "Lundh".

Amerikanen Jordan Gardner var med och köpte FC Helsingör 2019 och nu är laget på väg upp i den danska högstaligan. Nu berättar Gardner om hur han har försökt anpassa sig och bygga ett förtroende inom dansk fotboll, något han anser är något andra ägare är sämre på.

- Jag tycker att det tagit dit för oss att bygga upp ett förtroende hos alla runt dansk fotboll. Inte bara våra supportrar utan även våra sponsorer och andra klubbar. Jag tror att det finns lite misstro mot utländskt ägande, vilket är förståeligt baserat på erfarenheter från andra grupper i Europa. Men nu har vi kommit över guppet, och tror jag inte att många andra utländska ägargrupper klarar ett helt år. Lyckligtvis har vi klarat det till nästan tre år och jag tror att vi har byggt ett riktigt bra förtroende. Vi har uppenbarligen mycket framgång på planen och gör saker på rätt sätt. Så allt är mycket positivt med supportrarna och alla i klubben, men det tog tid och vi var tvungna att vara mycket tålmodiga för att komma dit, säger han i podcasten "Lundh".

ANNONS

Gardner fortsätter med att beskriva industrin och att det blir enklare för honom och andra klubbar i längden när vissa ägare driver en klubb dåligt. Han beskriver också hur branschen generellt är idag.

- Det är väldigt korrupt. Den är väldigt agentdriven, du har klubbar som fattar beslut av fel skäl. Det är väldigt ineffektivt vilket jag tycker är bra för människor som vi eller mig själv som försöker driva klubbar bättre. En av anledningarna till att vi kan spendera mycket mindre pengar är att andra klubbar är dåligt drivna. Så å ena sidan skapar det möjligheter eftersom industrin är så dåligt driven men samtidigt är det en besvikelse att se några av de största klubbarna drivas så dåligt. I Skandinavien tror jag generellt att klubbarna drivs bättre än andra platser jag sett. Men självklart finns det exempel på klubbar med utländska ägare som man ser göra saker och du bara skakar på huvudet åt dem. Jag vet inte vad svaret är men jag tycker att sättet vi gör saker skapar en fördel för oss framför klubbar som inte drivs så bra som vi.

ANNONS

Gardner är kritisk till förslaget om att VM ska spelas vartannat år eftersom spelschemat redan är för komprimerat. Fler matcher kommer bara att skada spelarna och placera klubbarna i en svårare situation.

- Jag har just skickat in en artikel om de potentiella förändringarna för VM. Två års mellanrum istället för fyra års - och jag tror inte att det är en bra idé ur ett klubbperspektiv. Spelare är överansträngda, de spelar så många matcher, särskilt med det komprimerade schemat på grund av covid. Det är definitivt svårt, särskilt för amerikaner, alla människor som försöker tjäna pengar på den här industrin. Det verkar som om det verkligen är en kamp mellan FIfa och Uefa, de bara försöker tjäna mer pengar, vilket verkligen är problematiskt, säger han och fortsätter:

- Jag har inte svaren men vi försöker göra så gott vi kan för att ta hand om våra spelare och se till att de inte blir överarbetade. Vi har inget stort problem med landslagsspelare, vi har ett par i Nya Zeeland, en i Sydafrika och en grabb i ungdomslandslaget i Danmark. Så det är inget jättestort problem för oss just nu. Men allt jag gör i den här branschen handlar om förtroende och att bygga en relation. Så för oss när Nya Zeelands landslag ringer några av våra spelare pratar vi med förbundskaptenen som vi har en relation med och ser till att vi alla är på samma sida och fattar ett bra beslut. Så att vi inte bränner ut spelarna. Sen när de kommer tillbaka till klubben är de fräscha. Men vi tillåter dem naturligtvis att stödja och spela för sitt land, vilket är viktigt för oss alla, så det blir en balans. Vi skickade två av våra spelare till OS vilket inte var under Fifas landslagsfönster och vi behövde inte göra det men jag var självklart väldigt viktig för dem. Men samtidigt missade de våra två första matcher vilket var tufft för oss. Så det är alltid en balans att försöka kompromissa och det är väldigt relationsdrivet och förhoppningsvis kommer vi att fortsätta göra ett riktigt bra jobb med det.

ANNONS

324 - Jordan Gardner

Avsnitt 324 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Jordan Gardner.

Amerikanen leder ett gäng investerare som köpt FC Helsingör som är på väg upp i den danska superligan och Gardner talar om varför amerikanska ägare köper upp klubbar över hela Europa, om varför han valde Danmark, om vad målet är med ägandet, om att behöva buntas ihop med andra amerikanska ägare och om att fotbollen i Skandinavien är undervärderad.

Dessutom ger Gardner sin syn på fotbollen som industri, om att agenter ofta sätter agendan, om kampen mellan Fifa och Uefa, om varför han inte tror på ett lönetak i Europa och om att pandemin förvisso pressat klubbarna men att många med ekonomiska problem snarare är misskötta.

Publicerad 2021-10-20 kl 06:30

PODDEN SPONSRAS AV C MORE

Just nu har C More ett exklusivt erbjudande till dig som älskar filmer, serier, sport och barninnehåll.

C More har bland annat: Alla matcher i UEFA Champions League, Serie A och LaLiga.

C More Plus kostar normalt 299:- ingen bindningstid – nu - 50 % rabatt på C More Plus i 3 månader! Därefter 299 kronor i månaden, utan bindningstid. Erbjudandet hittar du här.

Använd kampanjkod: VIPFOTBOLLSKANALEN

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto