Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

Andersson: "Inte jämlikhet att alla ska tjäna lika mycket"

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se hela tvodden med Janne i spelaren ovan.

Danmarks damlandslag strejkade för jämlika villkor och Norge sköt till pengar till damlandslaget. Men svenske förbundskaptenen Janne Andersson anser inte att jämlikhet mellan landslag behöver innebära precist lika ekonomiska villkor.
- Jag tycker att vi ska ha det jämlikt, men att alla ska tjäna lika mycket är inte jämlikhet för mig, säger han i Lundhs podcast. 

I höst bröt det ut en debatt om jämlikhet mellan dam- och herrlandslag. Danmarks damlandslag strejkade för lika villkor, samtidigt som ett par herrspelare gick ut och stöttade damerna. Norge följde tåget och gick ut med att förbundet ska fördela samma procentsatser på vinstpengar från Fifa och Uefa till landslagen.

Svenske förbundskapten Janne Andersson anser sig inte ha tillräckligt med kunskap för att svara på frågan om hur det bör se ut i Sverige, men menar att han är för jämlikhet. 

- Om vi pratar om Svenska fotbollförbundet så tycker jag att vi tar ansvar i väldigt många frågor. ”Alla är olika – olika är bra”, och vi tar ansvar för många delar. Jag tycker också att vi står för en jämlikhet i grunden i svensk fotboll. Vad det sedan mynnar ut i rent konkret i pengar, det kan jag inte och jag har egentligen inget intresse av att uttala mig kring det om jag inte har kunskaper. Men självklart tycker jag att vi ska ha en jämlikt samhälle, och även att fotbollen ska ta sitt ansvar, säger Andersson.

Däremot tycker han inte att jämlikhet handlar om att alla ska tjäna lika mycket. 

- Jag är för jämlikhet. Pratar vi tjejer/killar så har jag tränat tjejlag. Jag har två döttrar, till exempel. Jag tycker att vi ska ha det jämlikt, men att alla ska tjäna lika mycket är inte jämlikhet för mig. Sedan vilka krafter som styr detta på olika sätt, den kunskapen har jag inte och därför vill jag inte sitta och uttala mig om det, säger han. 

Förbundet har även figurerat i eftersvallet efter #metoo med bilder som skickats till Gunilla Axén, tidigare utvecklingschef. En diskussion som har funnits, kvinnligt/manligt, inom förbundet tidigare? Hur har det landat hos dig?
- Det har landat hos mig som hos många andra: jag tycker att det är för jäkligt, och också att Svenska fotbollförbundets sätt att hantera frågan när den kom upp var jättebra. Håkan Sjöstrand, generalsekreterare, kallade till ett personalmöte i måndags och informerade om bakgrunden och de åtgärder man vidtagit, vilket jag tycker är bra, att man står upp för det. Jag tycker att miljön på Svenska fotbollförbundet i dag är jättebra. Vi är en riktigt bra arbetsplats. Nu jobbar jag inte där 8-17 varje dag, men jag är inne ett par-tre dagar i veckan, när jag är i Sverige är jag alltid på förbundet. Det är en härlig blandning av människor och många duktiga och kompetenta och en bra stämning. För mig är det här ingenting som svensk fotboll vill beblandas med över huvud taget. Självklart inte.

FAKTA

170 - Janne Andersson

Avsnitt 170 av Sverige mest nyfikna fotbollspodd gästas av Janne Andersson. Förbundskaptenen berättar om känslorna inför att möta Italien om en plats i VM, om sin syn på det italienska landslaget, om att Sverige är förberett för det mesta inklusive en eventuell straffläggning, om nervositeten när han under helgen följer spelarnas ligamatcher och det nyvakna publikdraget kring Blågult. Dessutom talar Andersson om varför han inte har några regler i landslaget, om att det är viktigt att vara med och bära väskor, om kritiken mot att spelare väljer andra landslag än Sverige. om varför frågorna om Zlatan är tröttsamma, om de hårda orden om Nilsson Lindelöf och att det inte är konstigt att det är få allsvenska spelare i landslaget. Andersson berättar även om sina memoarplaner med Henrik Johnsson, om varför han inte gillade uttrycket ”Party-Janne”, om synen på jämlikhet mellan herr- och damlandslaget och att han gärna inte går ut på stan längre.

Publicerad 2017-11-11 kl 07:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons