Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Andersson om kritiken om att SvFF tappar spelare till andra landslag: "Tycker den träffar ganska mycket fel"

2v

Anel Ahmedhodzic är en av spelarna som valt bort Sverige.
Det har förbundet fått mycket kritik för.
- Jag tycker att den (kritiken) träffar ganska mycket fel, säger Janne Andersson i podcasten Lundh.

Runt om i världen snackade det om fotbollsspelare som ska välja landslag. Vilket land kommer de ifrån? I vilket land har de bott? Det finnns många variabler. Till exempel så valde Anel Ahmedhodzic Bosnien framför Sverige, och nu har Sverige lite skador på mittbackarna.

- Bortsett från skadedelen tycker jag att det var tråkigt. Han har spelat i våra landslag hela vägen upp, säger Janne Andersson i podcasten Lundh.

Du har drivit att man vid 18 års ålder ska välja landslag.
- Jag vet inte om det är exakt vid 18, men tidigare. Jag har inga problem med att Anel väljer Bosnien. Hans familj har sin bakgrund och så, det har jag all respekt för. Men jag tycker att valet ska komma tidigare. Det som faktiskt blir effekten blir att man tar upp en plats för någon annan. Vi satsade på Anel hela vägen upp i alla ungdomslandslag. Kommer det valet tidigare kan vi ge andra spelare chansen.

ANNONS

Hur långt har ni kommit i att försöka få till den här regeländringen?
- Jag kan inte säga att det ligger på mitt bord att driva, så jag vet inte så mycket. Stefan Pettersson har frågan tillsammans med Classe Eriksson. Det finns utbildningsbidrag och solidaritetsersättning och annat på klubblagsnivå. Jag kan tänka mig ett liknande system på landslagsnivå, för att de här bytena sker. Det är inte bara vi i Sverige, det är ett antal andra länder också som drabbas på det sättet. Men återigen, det individuella valet måste finnas även framöver, men ibland glömmer man att det är spelare som väljer Sverige också. Det är inte bara spelare som väljer bort Sverige.

Ni får också kritik på förbundet i den här frågan. Hur mycket känner du att den kritiken träffar rätt, eller hur mycket träffar den fel?
- Jag tycker att den träffar ganska mycket fel, för vi jobbar med frågan och har i samband med våra ungdomslandslag, när man tar ut spelare visar man att man satsar på dem. Där finns en information på vägen upp vad som gäller regelmässigt, för alla vet inte det. Vi har haft något exempel att agenter och andra rådgivare inte vetat vad som gäller med regelverket. Jag tycker att vi kanske kan vara lite mer aktiva och kommer nog vara det om det dyker upp. Men i stort sett känner jag att jag har ryggen fri under mina år.

ANNONS

Att ni kommer vara lite mer aktiva, innebär det att ni kommer ringa upp spelare, även om det inte är du?
- Ja, att vi bevakar lite mer så att de har klart för sig att det är det här som gäller och hur vi ser på saken. Sedan kommer aldrig jag hamna i ett läge där jag försöker övertala en spelare.

Lyssna på hela avsnittet i spelaren ovan.

298 - Janne Andersson

Avsnitt 298 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Janne Andersson. Förbundskaptenen talar om sin längtan efter VM-kvalet, om det självklara att spela trots pandemi, om oron över en del skador, om att han kan vänta länge på "Granen", om lärdomar från VM 2018 som följer med till EM, om varför samtalet med Zlatan var bra, om efterföljande kontakt och om vem som beslutar om Milan-stjärnan gör comeback.

Dessutom berättar Andersson om mångmiljonbud från klubbar och andra landslag, om hur Sverige ska klara av att ha bollen mer, om varför det inte är fel att träningsspela i Qatar, om att förbundet idag jobbar ännu bättre kring spelare som kan representera flera landslag, om kaoset i IFK Norrköping och om att Halmstads BK äntligen är tillbaka.

Publicerad 2021-02-20 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto