Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Andreasson nobbade Premier League-jobb och stannade i Elfsborg: "Jag är extremt nöjd"

3v

Stefan Andreasson har varit ledare i Elfsborg i 22 år. Inte ens ett jobberbjudande från Premier League fick honom att lämna.
- Det var rätt spännande. Jag är extremt nöjd, säger han till podcasten Lundh.

Efter en andraplats i allsvenskan 2020 är det återigen positiva vindar i Elfsborg. Klubbchefen Stefan Andreasson som varit med som ledare sedan slutet av 1990-talet har sett hur Borås-klubben tagit kliv.

ANNONS

- Jag tror att vi delar in det lite. Jag brukar prata om -97 till -04. Vi gick upp i allsvenskan och spelade på Ryavallen, då handlade det om att etablera sig och hänga kvar. Sedan kom arenan -05, då fick vi en viss ekonomi och kunde hamna lite högre upp. Vi har även åren -05 till -16 där vi hela tiden var med i medalj- och Europaspel, vilket är fantastiskt i sig. Sedan har omgivningen förändrats, framgång är inte för evigt. Det blev en dipp där vi blev åtta, tolva och åtta, säger Stefan Andreasson i podcasten Lundh.

Du har ju varit ledare sedan 1999, då du blev spelande sportchef. Sedan var du sportchef ett gäng år efter att du slutade spela. Sedan är du klubbchef. Men du är inne på ditt 22:a år. Hur långt fram i tiden ser du?
- Jag vet inte… När jag började var jag spelande sportchef, du hör ju själv, även om det kanske är någon som testat det nu på slutet. Hur gick det till? Det var ingen organisation på det sättet, det funkade ju. Vi började med proffsfotboll 2000 någonstans. Det har hänt så enormt mycket. När jag spelade fotboll jobbade man heltid och spelade fotboll efter. Man har varit med på hela utvecklingsresan, och då blir det aldrig slentrian. Det är nya utmaningar i dag och varje år.

ANNONS

Men hur orkar du? Det är ju en tuff arbetsbelastning när man pratar med andra sportchefer.
- Man behöver omge sig med människor med energi som ger en energi, vara ett team. Man får drivkraft. Sedan har det varit tufft och tråkigt många gånger, men förlorar och någon gnäller.

- Folk får säga vad de vill, men det känns som att det hela tiden finns nya utmaningar och nya människor. Det går inte att ha ett bättre jobb när jag väl ska svara på frågan.

Vilken tanke finns kring en successionsordning? Du kan inte köra för evigt och är på många sätt "Mr Elfsborg" som har varit med under hela resan.
- Det är nog inga problem. Jag har varit i Elfsborg 47 år, för jag var ungdomsspelare också. Det är en resa. Men jag tror att det är nästa steg. Man har en viss omsättning och ska dra in så mycket som möjligt, det hoppas jag att vi lyfter. Vad gör man med de pengarna? Det gäller att generera så mycket som möjligt till fotbollen. Jag tror att procentuellt utifrån vår omsättning så vill vi ge så mycket som möjligt till fotbollen, men nästa steg kanske är att satsa på kansli/sportkontor. För det behövs. Utifrån det känner jag att jag… inte delegerar bort allt. Men på marknad har vi ett antal duktiga, vi har en försäljningschef på plats nu på konsultbasis… Jag har svårt att se att man är en oumbärlig människa. Jag har inte tänkt på vem som ska ta över.

ANNONS

Jag lyssnade på en lokal podd där Stefan Ishizaki var med, där de sade att de visste att du hade fått jobberbjudanden från Uefa, Fifa och Sef. Då blir jag nyfiken på vilka jobberbjudanden det är!
- Ishi jobbar här nu som säljare. Det känns fantastiskt bra.

Nu byter du ämne!
- Jag blir trött ibland på egoism, även om jag själv kanske varit det ibland. Men just att man ska prata om sig själv, prata jobberbjudanden eller att man har gjort något bra, det har jag blivit rätt trött på. Men någon gång, om man sitter med någon som pratar mycket, agenter tycker jag ibland är lite komiska när de ska säga vilka de känner. Jag har varit med i ECA…

European Club Association, eller hur.
- Ja. Jag känner ganska mycket människor, och har lätt för att få en bra social relation med flera. Många i fotbollen i Europa känner jag personligen väldigt bra. Jag brukar säga vem jag varit på semester med. De tror inte på det mesta. Så är det med jobb, jag har fått några jobberbjudanden under åren här, men det har aldrig varit aktuellt.

ANNONS

Kan du ge något?
- Jag vet inte…

Det är klart att du kan! Det är intressant att höra.
- Du sade ju vad du sade.

Men vad hade du gjort för Uefa eller Fifa?
- Alla känslor är i Elfsborg. Det finns inte i världen att jobba för en annan klubb. En gång var det en Premier League-klubb, det lyssnade jag lite på. Det var X antal år sedan.

Vad ville de att du skulle göra? Manager?
- Nej, skojar du eller?

Men typ technical director?
- Ungefär så.

Du skulle göra deras spelaraffärer?
- Ungefär så. Men det är alltid roligt…

Varför nobbar du Premier League?
- Det föll inte på plats riktigt med de personer som skulle vara med. Det var rätt spännande. Jag är extremt nöjd…

Kan det inte locka när du varit så länge i Elfsborg att testa något annat?
- Så tänkte man, nästa utmaningar och så, men det tar inte slut på utmaningar i Elfsborg någon gång. Innan var det kanske agentgrejen och så, men…

ANNONS

Att du fått frågan om att bli agent?
- Ja, men där är jag inte avundsjuk. Får man inte välja tio superspelare, så… De gör ett hårt jobb i en väldigt speciell bransch. Jag är nöjd där jag är.

307 - Stefan Andreasson

Avsnitt 307 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Stefan Andreasson. Elfsborgs klubbchef talar om att gå för SM-guld, om varför andraplatsen i fjol vägde tungt, om att hantera kritiken han fått, om övertygelsen att Jimmy Thelin var rätt som tränare och om att han räknar med att sälja spelare i sommar då det är en del av Elfsborgs filosofi.

Dessutom pratar Andreasson om kontakterna med alla Elfsborgs-spelare som är ute i Europa, om förhoppningen att få till hemvändare, om tron att Viktor Claesson flyttar till en större liga i sommar vilket ger miljoner, om att Europa Conference League blir viktigt för svenska klubbar, om varför han inte ser något slut i Elfsborg och om att få jobbförfrågningar från Premier League, Uefa och Fifa och nobba.

Publicerad 2021-04-19 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto