Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bajens tränare hyllar bengaler: ”Det är häftigt och ger bra stämning”

Allsvenskan

Hammarbys nye tränare Jakob Michelsen är positivt inställd till bengaler och annan pyroteknik på de svenska läktarna.
- Det ger bra stämning. Det är häftigt och det tycker spelarna också, säger dansken i Lundhs podcast.

Foto: Bildbyrån.

Nye Hammarbytränaren Jakob Michelsen har gång på gång hyllat Hammarbys supportrar som de bästa i Skandinavien. I veckans podcast med Olof Lundh berättar han att det var tack vare fansen han tog jobbet.

- Det var hela anledningen till att jag valde det här jobbet, för att vi har de bästa supportrarna i Skandinavien. De är kända. Även när de spelade i superettan hade de ibland över 25 000 åskådare på matcherna. Det är fantastiskt. Det lyfter laget, tränaren, alla när vi spelar framför en sådan publik. De är bra på bortaplan men framför allt hemma på Nya Söderstadion, eller Tele2 Arena. De gör fantastiska tifon. Det ger en bra atmosfär och fantastisk motivation inför matcherna.

Annons

Vad tycker du om tifona med pyroteknik, bengaler och sådant?
- Det ger bra stämning. Jag gillar det. Jag vet att det kan vara kontroversiellt eftersom det kan ge säkerhetsproblem. Men jag gillar det. Om det kan göras på ett kontrollerat sätt gillar jag det. Det är klart att man kan bli lite irriterad när det är fullt med rök på planen, men det är häftigt och det tycker spelarna också.

En baksida för tränarna i Stockholmsklubbarna med väldigt hängivna supportrar, är frustrationen som lätt kan uppstå vid mindre bra resultat. Michelsen anser att man får vara beredd på hot och liknande om man vill träna ett lag med passionerade fans.

- Det är en del av jobbet. Det är så klart inte kul att hotas, men om du vill ha över 20 000 supportrar på matcherna är det något som ingår i jobbet. Jag tycker inte att hot och andra olagliga saker hör hemma i fotbollen, men det är en del av jobbet. Kan du inte hantera det ska du inte träna någon av de här klubbarna.

Annons

Ibland ser man spelare och tränare gå upp och prata med supportrarna efter att de har förlorat en viktig match. Det är ganska vanligt. Är det ett bra sätt att ha en dialog med fansen på eller ska man ta det en annan dag?
- Jag tycker att man ska göra det en annan dag. Precis efter matchen kan känslorna vara svåra att styra. Då kan det hända saker som inte är så genomtänkta. Det är bättre att ta de diskussionerna när alla är lugna och i balans.

Händer sådant i Danmark också?
- Nej, egentligen inte. Det är klart, när det spelas derbyn mellan FCK och Bröndby med över 30 000 på läktarna är det rätt mycket action. Men generellt sett har vi inte samma kultur i Danmark. Jag beundrar verkligen den svenska supporterkulturen.

Hammarbytränaren berättar att han går runt på Södermalm ganska ofta och att fansen hittills har varit väldigt trevliga. Han förstår dock att de snabbt kan visa upp en annan sida om resultaten börjar gå sämre.

Annons

- Jag går runt där ganska ofta. Hittills har resultaten varit bra, så det har bara varit positiva kommentarer och rop till mig. Men jag vet att det kan ändras. Men vill du vara i en klubb med mycket supportrar så måste du också hantera att folk har en rätt att vara frustrerade om det går dåligt.

Hur långt sträcker sig rätten att vara frustrerad? Ibland känns det som att den sträcker sig lite väl långt när de nästan vill att laget ska gå och ge ifrån sig tröjorna för att de inte anses kunna spela för laget.
- Betalar du för en biljett har du rätten att se att spelarna gör allt de kan, och rätten att vara frustrerad. Men du måste också hålla dig inom lagens ramar. Du kan inte hålla på och dödshota, du kan inte slå folk eller sådant. Då går du över gränsen till vad som är olagligt. Men generellt har du rätt att skrika på folk. Förhoppningsvis gillar de vad de ser och kan heja på dig, och det var jag verkligen glad över när vi spelade dåligt och låg under i cupen. Då var supportrarna fortfarande bakom oss och hejade så att vi kunde få till en kvittering mot Varberg. I Sundsvall-matchen satte de verkligen press på Sundsvall i andra halvlek, så det var verkligen oturligt att vi inte gjorde mål.

Annons

150 - Jakob Michelsen

Avsnitt 150 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Jakob Michelsen. Hammarbys danske tränare berättar hur han vill ändra kulturen i klubben, att det dröjer ett par transferfönster innan Bajen kan konkurrera i toppen, att han aldrig hade sett floppvärvningen Gershon Koffie, att han tror på Jesper Jansson som sportchef, att han inte räknar med några större värvningar redan i sommar, att utmaningen i Hammarby gjorde valet lätt när han hade mycket att välja på och att det aldrig går att se något negativt med att ha många och passionerade fans. Michelsen talar även om chocken över att kollegan Allan Kuhn fick sparken trots SM-guld, om kulturskillnaderna på danska och svenska tränare, om de utskällningar han gett Bajen-truppen, om det svåra i att ge spelare besked att de inte är önskvärda och om det känsliga i att nyförvärvet Mads Fenger har samma agent som han själv. Danske Michelsen går även in på hur han som 14-åring insåg att han ville bli tränare, om vad det betyder att han inte har någon spelarkarriär, om vad han lärt sig på att träna pojkar, flickor och kvinnor, om vad åren som tränare i Tanzania gav honom, om det blir Hammarby-spelare från just Tanzania, om vad som går först av resultat och spel och varför han kallas ”Mini-Mourinho”.

Publicerad 2017-05-17 kl 06:10

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto