Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Bergstrand om vikten av mental träning: "Så kan de mindre klubbarna hota - annars kommer allsvenskan se ut som den gör nu i tio år framåt"

Nanne Bergstrand har ett särskilt intresse för mental träning. 
Detta berättar tränarveteranen i podcasten Lundh. 
- Vi ser fotbollsspelare som maskiner, säger han.

Nanne Bergstrand har ett förflutet som tränare i flera allsvenska klubbar. Han är mest förknippad med sina insatser i Kalmar FF men har också firat framgångar i Helsingborgs IF och Hammarby.

ANNONS

Och tränaren har ett särskilt intresse och tro på mental träning inom fotbollen, och intresset grundar sig i att det var något han tänkte på under sin egen spelarkarriär. 

- Jag tror att det hade att göra med att jag själv när jag var spelare inte kunde få ut det jag hade i kroppen riktigt. Jag fattade efteråt att det var mitt eget tankesätt som spärrade mig. Vi ser fotbollsspelare som maskiner i stället. Sedan blev jag intresserad av mental träning, hur man kan påverka sig själv och hur mycket man kan påverka andra människor och vilken kraft det blir när man tror på något. Jag vet inte någon fotbollstränare som jobbar med det här i dag, som jobbar med att skapa övertygelse om att det går. Vi är så automatiserade. Någonstans mellan 90 och 95 procent av de tankarna du tänker i dag är samma tankar som du hade i går. Ändå förväntar vi oss att det ska bli förändringar i vårt liv. Einstein sade att definitionen av idioti är att fortsätta göra likadant och förvänta sig ett annat resultat. Men så fungerar vi mycket, för vi är så automatiserade. Då visar det sig att när du är i ett avslappnat tillstånd och vill ha bilder av framtiden och vill att det ska hända, precis innan du somnar, i tillståndet du är då, då blir sådana bilder mycket mer trovärdiga för din hjärna än vad de är jämfört med när du och jag sitter och pratar så här. Då är det mycket mer motstånd mot att det ska vara sant. När du jobbar med de bilderna blir hjärnan som en målsökande missil, den letar upp situationer som passar in i detta som gör att du oftare hamnar i sådana situationer och tror på att det är möjligt. Sådant jobbade vi med, att påverka i ett avslappnat tillstånd, att påverka spelarna, att de ska få se bilder av att de lyfter bucklan. Ska du slå lagen som har bättre resurser måste du hitta andra sätt. Det bästa sättet är att gå på den största kraften som vi människor har, hjärnan. Fysiologer är bara intresserade av hjärta och lunga. Jag är mer intresserad av vad som händer uppe i huvudet. Det är nästa steg i fotbollen, att bemästra den biten. De kommer att ligga före andra, säger Bergstrand.

ANNONS

Jag läste en gammal intervju med dig där du sade att du hade sett Fråga Lund, där de pratade om att skapa framtida minnen. Du tänkte då att du skulle till Champions League, och så tog du Helsingborg dit.
- Ja. Jag hade aldrig kommit dit om jag inte haft den bilden.

Vad har du skapat för framtida minnen nu?
- Jag jobbar med det, vad jag ska ha för bilder, om jag inte går tillbaka till fotbollen. Jag har inga tydliga ännu.

Och ingen bild för om du kommer tillbaka till fotbollen?
- Nja… Det som skulle vara stimulerande med att gå tillbaka vore att driva utifrån att nästan bevisa… Ta bort den fysiologiska biten och jobba in den mentala biten ännu starkare, utan att ta bort den fysiologiska helt och hållet, men förstå vad värdet är i förhållande till andra, och få spelare att tro på det. Då skulle kanske en klubb i Kalmar FF:s storlek kunna hota de stora igen. Annars kommer allsvenskan se ut som den gör nu i tio år framåt.

ANNONS

228 - Nanne Bergstrand

Avsnitt 228 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Nanne Bergstrand. Den tidigare Kalmar-tränaren blev förra sommaren sjukskriven för utmattningsdepression och berättar i podden om bakgrunden till sjukdomen, om hur det var att känna att kroppen inte fungerade, om hur det var att lämna laget och jobbet, om hur det är att visa sig svag i en fotbollsvärld som är macho och om noll jobberbjudanden trots att han varit frisk sedan i november.

Dessutom talar Bergstrand om turbulensen i Kalmar FF, om uppgifterna att han och assisterande Henrik Rydström inte drog jämnt, om att Rydström fick lämnar Kalmar men ger även sin syn på bristen på debatt i svensk fotboll, om vad konstgräset betyder, om att avståndet mellan tränare och styrelse ökat och om tränarnas minskande inflytande.

Nanne Bergstrand talar även om tiden i Hammarby, om känslan när han fick sparken, om varför han är mindre övertygad om att Bajen kommer att bli ett lokomotiv för svensk fotboll, om att inte kunna värva som i dag och om det svår att leda storstadsklubbar.

Publicerad 2019-05-05 kl 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto