Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS
1:24

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se ett smakprov från intervjun med Björklund i spelaren ovan eller lyssna på hela podden nedan i artikeln.

Björklund om Bajens förvandling: ”Inte helt säker på att spelarna visste hur man skulle agera”

Hammarby har gått från nedre halvan 2017 till serieledning.
Förklaringen?
- När man pratar med spelarna om fjolårssäsongen är jag inte helt säker på att alla visste hur man skulle agera, säger assisterande tränaren Joachim Björklund i Lundh.

Under måndagen är Hammarbys Joachim Björklund gäst i Lundh som sänds i Sportkanalen 21:15 men även finns som podcast i gryningen. Där berättar klubbens nya assisterande tränare om hur man lyft Hammarby till serieledning, men den gamle mittbacken talar även om landslagskarriären, VM-hoppet i Ryssland och vägen till Europas bästa ligor.

ANNONS

Hammarby leder allsvenskan efter åtta omgångar efter sju segrar och en oavgjord, men Joachim Björklund vill inte tala om någon Björklund-effekt.

- Jag känner att vi har fått en oerhört fin start på säsongen. Sedan är vi medvetna om att det bara är en start. Men vi har gjort mycket rätt än så länge. Vi har tagit stora kliv. Men nu kommer den tuffaste utmaningen, att behålla nivån och fortsätta utvecklas.

Hur reagerade du när Jesper Jansson ringde och frågade om du ville bli assisterande tränare i Hammarby? För det är ingen klubb man kopplar ihop dig med?
- Nej, det är det inte. Jag kände att jag behövde en väldigt liten betänketid. Dels projektet Hammarby som presenterades genom Jesper men även styrelsen i Hammarby i vd Henrik Kindlund, så lät det oerhört intressant. Jag träffade Stefan Billborn i samma vända, och vi kände båda två att det var något som kunde funka. Betänketiden från min sida var nog betydligt kortare än Bajens. 

ANNONS

Om man ser till projektet Bajen, vad var det som de sålde in till dig?
- Det är en klubb som har tagit sig till en väldigt hög nivå i allt utom det sportsliga, utan att vara oförskämd mot de som varit i klubben innan. Alla andra grundstenar finns där. Det är bra ekonomi och en fantastisk publik, det finns även ett mål som inte är orealistiskt att fortsätta växa ekonomiskt, som man förklarade på ett bra sätt som gör att man tror på det. Det kopplat till det som presenterades sportsligt, och där får jag själv vara med och påverka. Det låter hållbart. Det låter spännande. Nu är det upp till oss i den sportsliga delen att se till att klubben fortsätter växa. Ska man göra det krävs det framgångar på planen.

Det är ändå ett modigt beslut. Du har bott kvar i Spanien och flyttar hit på ett kort kontrakt, året ut? Om ni inte har förlängt?

ANNONS
- Nej, det är ingen som har fått hybris än i klubben. Modigt och modigt… Vi har kvar lägenheten i Spanien om det skulle behövas. Det känns som en otroligt inspirerande och kul utmaning. Testar man inte kan man aldrig lyckas.

När man pratar med Henrik Kindlund och Jesper Jansson så säger de att man behöver få in en vinnarkultur i Hammarby. Kan man ingjuta en vinnarkultur?
- Det är klart att man kan. Annars är det bara att lägga ner.

Hur gör man?
- Man jobbar hårdare. Vinnarkultur och vinnarmentalitet är tyvärr inte så enkelt att vi åker upp och säger på varje träning och match att vi ska vinna. Det handlar om att sätta ramar för hur det får se ut på träning till att börja med. Man ska ge 100 procent, gör alla det i alla träningar och moment kommer vi att bli bättre. Tar vi rätt beslut kommer vi att bli vinnare. Det är lätt att stå och snacka om att det bara är vinst som gäller och så står det 1-1 med en kvart kvar, man byter ut två anfallare och slänger in två mittbackar. Ger man rätt signaler till spelarna då? Man kanske ger signalen då att man är nöjd med ett oavgjort resultat. Våga ta de extra meterna på träningsplanen och matchplanen när vi spelar, och våga som tränare visa att du står för det här. Har vi sagt att vi ska vinna ska vi stå för det i vår matchplan och under matcherna med byten och sådant.

ANNONS

Hammarby hade en tung höst i fjol, och det är rätt mycket samma spelare även om det har kommit in en del nya. Hur förklarar man den stora skillnaden som är?
- Ska man ta det tränarmässiga är Stefan oerhört duktig på att instruera spelarna i hur vi vill spela. När man pratar med spelarna om fjolårssäsongen är jag inte helt säker på att alla visste hur man skulle agera, varken försvars- eller anfallsmässigt. Jag vet att Stefan känner lika mycket som jag att om man ska kunna bedöma spelarna måste de veta vad det är vi försöker uppnå. Det är Stefan duktig på att förklara på ett enkelt sätt så att alla fattar vad det är vi vill göra när vi försvarar, etcetera. När vi väl har gjort det har spelarna steppat upp och tagit sitt ansvar. De jobbar säkert lite hårdare än vad de gjorde i fjol, de springer lite mer…

ANNONS

Varför gör de det? För de borde ha gjort det i fjol också?
- Är det något vi har lyckats med hittills är det att få spelarna att tro på det vi gör och känner sig delaktiga. Känner man sig delaktig tror jag chanserna är större att man tar de extra meterna än om det är något som blivit sagt som man inte kunnat påverka själv.

Om man då pratar om att Stefan Billborn är duktig på att få ut det budskapet så kräver det också att man vet vad man ska ha för spelidé. Hur mycket snackade ni ihop er om det, eller var det så att Stefan hade en idé om vad ni skulle göra?
- Vi snackade mycket om det. Stefan berättade om hur han såg att vi skulle spela anfallsspel med den truppen vi hade och vad hans grundprinciper var. Sedan finns det så klart utrymme för fantasi i det också, men det var grundramen. Då berättade jag att om vi skulle spela så offensivt så var det logiskt att vi skulle göra på ett visst sätt i defensiven. Vi pratade ihop oss där och blev ense ganska enkelt. Stefan är väldigt prestigelös där, och det hoppas jag att jag är också. Jag vill vara det i alla fall. Det har inte varit några slitningar där. Även på försäsongen när det inte gick lika bra.

ANNONS

Det kändes som att det gungade lite, och när man tog in Erkan Zengin och Nikola Djurdjic kändes det som att ni behövde göra något tätt inpå allsvenska premiären?
- Ja, så var det. Men samtidigt, Rom byggdes inte på en dag, och inte nya Hammarby heller. Man väljer att jobba med olika moment, och sedan kanske vi inte fick ihop det förrän allsvenskan började. Visst, vi hade kunnat försöka få en formtopp ännu tidigare för cupen, men jag vet inte om jag hade suttit här som serieledare i dag då.

Fakta

194 - Joachim Björklund

Avsnitt 194 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Joachim Björklund. Den tidigare mittbacken är tillbaka i svensk fotboll som assisterande tränare i Hammarby och talar om att få in en vinnarkultur i klubben, om vad som lockade att hoppa på uppdraget, om förklaringen till att man hakat på i toppen, om vad klubben kan uppnå 2018, om drömmen att bli huvudtränare och vilka förebilder han haft som tränare när han var spelare.

Björklund hyllar Janne Anderssons landslagsbygge, tror på Sverige i VM, är frågande till om ens 94-gänget slagit både Frankrike och Italien, är trött på debatten om Zlatans roll i landslaget då han alltid presterade och talar själv om sitt bittra avslut i landslaget och där han än i dag ångrar att han nobbade Tommy Söderbergs försök att få honom att göra comeback.

Givetvis talar Björklund om karriären som spelare där han slog igenom som tonåring i Öster och sedan via Norge och Blåvitt spelade i serie A, la Liga och Premier League och var med när Valencia nådde Champions League-finalen två gånger.

Publicerad 2018-05-14 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto