POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LUNDHS PODCAST

Bortasektioner en av SFSU:s viktigaste frågor 2018: ”På vissa punkter kan det vara chockerande dåligt”

Bortasektioner är en av SFSU:s viktigaste frågor under året.
Men ordföranden Sofia Bohlin tycker redan att det är på god väg.
- Det är något som vi känner är på väg att förändras, säger hon i podcasten Lundh.

För 2018 så har supporterorganisationen SFSU identifierat bortasektioner som en nyckelfråga. Ordföranden Sofia Bohlin ser stora brister i hur det har varit på svenska arenor, men också att inställningen hos klubbarna börjar att svänga.

- Bortasektionerna är också något som vi känner är på väg att förändras. Inställningen till bortasupportrar, både från hemmalagets supportrar och klubben, att det är något att satsa på, att det inte är något onödigt ont som kommer och skapar jobb, utan att det är en tillgång. Där tror jag att vi håller på att förändra mycket. Men också den föreningsdemokratiska biten, säger Bohlin i podcasten Lundh.

Om man ser till bortasupporterfrågan: vad är det konkret som ni vill se där? Vad är det som ska bli bättre som inte funkar till 100 procent i dag?
- Först är det bemötandet och sektionen. Vad är det för ställe man kommer till? Sedan är det också förhållandet på sektionen. Allt från sikten till möjligheten att sätta upp banderoller och att ha plats för klackledaren. Även grundpelare som mat. Det är inte självklart att det finns mat som alla kan äta som är inkluderande. Det kan finnas en ljummen varmkorv. Det är ganska begränsat. Det finns sällan kallt vatten tillgängligt, och det ser vi som en rättighet. Det är inte alla som har råd att åka på bortamatch fullt ut, och ska man behöva lägga 60-70 kronor en varm sommardag på vatten – det har inte alla råd med. Det som vi kommer lägga extra fokus på är också toaletter. Det är otroligt dåligt med toaletter. Chockerande dåligt. Att man i dag i svensk fotboll även på allsvensk nivå kan komma till arenor där det inte ens finns vatten att tvätta händerna. Det är bajamajor. I superettan hänger de upp en presenning som männen ska kissa på. Det är helt bisarrt att det ska vara elitfotboll.

Vem är det ni talar med då? Går ni till Sef eller just den specifika klubben som är ovanligt dålig?
- Vi tog fram ett bortasupporterdokument förra året som Sef välkomnade stort och verkligen har tagit med sig. De har varit ute hos klubbarna och pratat om det här och lyft vikten av att förbättra bemötandet av bortasupportrar. Då kommer det fler, och då skapas det en bättre stämning. Så Sef är väldigt aktiva med att trycka på det här till klubbarna och gjorde en fantastisk undersökning där man verkligen kan se var det finns förbättringsområden. Det var till stor hjälp. Sedan har klubbar hört av sig till oss och bett om hjälp. Främst klubbar som inte har så stort supporterstöd och som har varit nya in i elitfotbollen som har velat ha hjälp med hur man tar hjälp av supportrar på bästa sätt. Det har varit ett fantastiskt initiativ.

Sofia Bohlin sitter med som ledamot i den internationella organisationen Supporter Direct Europes styrelse. Den svenska supporterkulturen har ett gott rykte ute i Europa. Det förklarar Bohlin så här:

- Först är det föreningsdemokratin, att vi har den modell som vi har i dag med 51-procentsregeln och att vi har kommit långt med det. Sedan är det dialogen med ligan och även en del förbund, att vi har kommit långt och att den är respektfylld och väletablerad, men också att supporterrörelsen utvecklas. Vår fotboll är inte jättehögt rankad ute i Europa, men kollar man på uppslutningen på allsvenska arenor runt fotbollen så är den stark och har en positiv utveckling medan både Norge och Danmark tappar publik just nu så fortsätter Sverige att öka. Det är främst det. Föreningsdemokratin, dialogen och att vi har tagit oss till den maktposition vi har i dag och att vi blir inkluderade i samtal och beslut. Det är unikt i Europa. Det finns inga andra som har en liknande position i dag.

184 - Sofia Bohlin

Avsnitt 184 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Sofia Bohlin, som är ordföranden för SFSU, som är supportrarnas organisation. Bohlin talar om den goda känslan inför allsvenska premiären, om hur man utvecklat samarbetet med klubbarna, om införandet av SLO:er som varit avgörande, om att det fortfarande finns brister i hur polisen agerar, om att enda gången hon varit rädd på fotboll har hängt ihop med polisen och att en nollvision för händelser inte är realistisk. Dessutom talar Bohlin om hatretoriken på läktarna, om graderande av supportrar, om att föreningsdemokrati kräver engagemang, om sexismen inom fotbollen, om hur hon blivit mottagen som kvinna, om den klubbordförande som tyckte hon borde hålla på med cheerleading istället för SFSU och om hur SFSU gjort mottagandet av bortafans till en viktig fråga 2018. Som Blåvitt-supporter ger hon sin syn på Sören Rieks-flytten, hur han bör bli mottagen, om hur hon ser på att AFC-fans blev attackerade i Göteborg och sedan blev hånade i Eskilstuna.

Publicerad 2018-03-09 kl 06:30
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto