Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Christenson självkritisk: "England 20 år efter Sverige i bevakning av damfotboll"

Lundhs Podcast

De brittiska medierna har en del att förbättra vad gäller damfotbollsbevakning.
Det medger The Guardians fotbollschef Marcus Christenson.
Jag har länge sagt att England ligger 20 år efter Sverige när det kommer till bevakning av damfotboll, säger han i podcasten Lundh.

Foto: Bildbyrån/TV4.

Damfotbollsintresset i England har inte varit särskilt stort och har länge inte fått särskilt stort utrymme i de brittiska medierna. Nu har dock tidningen The Guardian påbörjat en satsning på bevakning av damfotboll. Men de brittiska medierna har en lång väg att vandra sett till hur rapporteringen ser ut i Sverige, tycker the The Guardians fotbollschef Marcus Christenson.

- Äntligen har vi satt fart på det, säger han i podcasten Lundh.

Varför har det dröjt?
- Det är otroligt frustrerande, men det har inte funnits något intresse, helt enkelt. Jag har länge sagt att England ligger 20 år efter Sverige när det kommer till bevakning av damfotboll och damidrott i det stora. Jag vet inte varför, men det har varit otroligt frustrerande. Kanske kan metoo-kampanjen haft en lite positiv inverkan på sporten hos oss, för plötsligt har intresset kommit från den absoluta toppen av The Guardian. Då kommer det loss mer pengar. Vi har fått en reporter nu, vilket är lite pinsamt att det först nu händer, som bara skriver om damfotboll. Det är ett stort steg framåt.

ANNONS

Ligan har också fått ett uppsving i publikintresse, och många svenska spelare kommer hit. Är det det som ni följer med, vad är hönan och vad är ägget?
- Vi har vårt ansvar att skriva mer om det. Men jag tror att det var Daily Mail som skrev att vi hade en artikel som hade fler ord i sig än åskådare på matchen. Även inom media får vi kritik. Det ger en bild av vilket samhälle vi arbetar i. Men WSL, som ligan heter här, är mycket bättre nu. Telegraph, vi och The Times har jobbat jättebra, vi har reportrar på en match varje helg. Jag har ofta sportradion på här i England och ser till vilken fantastisk rapportering det är från damidrott och för mina barn att höra att det är naturligt med kvinnliga kommentatorer och sådant – det kommer här, men det är som sagt 20 år bakom.

Fakta

222 - Marcus Christenson

Avsnitt 222 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Marcus Christenson. Svensken är fotbollschef på Guardian och leder den engelska tidningens arbete med att bevaka fotboll och talar om hur svårt det är att bevaka Premier League-klubbar, om hur klubbar blockar en från intervjuer om man inte följer direktiv, om hur de försöker styra allt, om varför det är så få spelarintervjuer och om hur man gör för att inte dras in i spekulationer kring ”silly season”.

Dessutom berättar Christenson om Guardians satsning för att ge upprättelse till offren för Hillsborough, om när tidningen avslöjade övergrepp på barn från tränare och dess följder, om vikten att lägga tid och resurser på journalistik, om att det inte finns något krav på att göra x antal artiklar som ger mycket klick, om den engelska journalistkulturen där man samsas om citat och om skillnaden mot medier i Sverige.

Christenson talar även om vägen fram som journalist, om hans förslag att Guardian ska slopa spelannonser, om att England ligger efter när det gäller bevakning av fotboll för damer, om tidningarnas framtid och om att han upplever bättre stämning på läktarna i allsvenskan än i Premier League.

Publicerad 2019-03-21 kl 06:30

PODDEN SPONSRAS AV C MORE

Just nu har C More ett exklusivt erbjudande till dig som älskar filmer, serier, sport och barninnehåll.

C More har bland annat: Alla matcher i UEFA Champions League, Serie A och LaLiga.

C More Plus kostar normalt 299:- ingen bindningstid – nu - 50 % rabatt på C More Plus i 3 månader! Därefter 299 kronor i månaden, utan bindningstid. Erbjudandet hittar du här.

Använd kampanjkod: VIPFOTBOLLSKANALEN

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto