Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

Concha siktar högt med Öster: ”Ska vara i allsvenskan 2020”

Öster är nykomlingar i superettan, men finns med i toppen av tabellen.
Klubben har som uttalat mål att vara i allsvenskan 2020.
- Jag ser det som en jättestor möjlighet, säger sportchefen Matias Concha i podcasten Lundh.

Öster gick upp i superettan till den här säsongen. Den klassiska klubben, som 2013 åkte ur allsvenskan, har gått starkt och är sexa i serien. I föreningen har man nu ett tydligt sikte på att återvända till den högsta serien, men man stressar inte.

- I föreningen har vi ett uttalat mål om att vi ska vara uppe i allsvenskan 2020, säger sportchefen Matias Concha i podcasten Lundh.

- Det är bra att vi har något att sträva mot. Men det är också en tajming-fråga – när är du redo att gå upp? Jag vill ha ett lag som går upp och stannar uppe. Inte ett lag som blir en slagpåse och åker ur direkt igen. Då är det bättre att stanna något år och bygga vidare. Så vi ska gå upp när vi är redo för det. Samtidigt är det ett stort tryck. Jag har lärt mig under det här året hur saker och ting fungerar utanför fotbollsbubblan. Det är väldigt intressant. Det är större krav på dig som klubb i allsvenskan, det gäller arenan, kiosker, bemanning… Där måste vi också vara beredda. Vi måste kunna stå upp när det kommer 10 000 till arenan och inte 2000 som i dag. Så när föreningen är redo, både sportsligt och organisatoriskt, ska vi gå upp. Då stannar vi uppe.

Vad ser du som er största utmaning om du tittar framåt om ni ska vara i allsvenskan 2020?
- Största utmaningen är att få ett slagkraftigt lag med de medel som vi har. Vi har haft en väldigt ansträngd ekonomi under många år på grund av den här pendlingen, den som vi vill undvika. Vi har åkt upp och ner. 2013 vad vi i allsvenskan och åkte rakt ur till division 1. Det sliter ju väldigt hårt. Man börjar anställa folk, och när man är där nere tar man bort folk, och så hittar man inte sina positioner och pengarna sinar till höger och vänster, och så måste man börja om. Det är det som vi vill undvika. Vi måste bygga upp en ekonomi som vi kan växa med. Nu är den stora utmaningen att få ett slagkraftigt lag med de pengar som vi har att leka med.

Matias Concha ser möjligheterna som stora att ta Öster tillbaka till allsvenskan och närma sig 70- och 80-talets glansdagar. Sportchefen tror också att klubben kan dra nytta av hockeylaget Växjö Lakers är ett av Sveriges bästa.

- Jag ser det som en jättestor möjlighet. Vi har ju allting utanför. Vi behöver inte jobba inifrån och ut, utan kan jobba utifrån och in. Vi måste få ordning på saker på insidan, för utsidan har vi redan. Vi har en fantastisk inomhushall i Tipshallen, vi har en arena som är modern och fin och som egentligen hör hemma i allsvenskan. Där behöver vi inte börja, vilket andra klubbar måste göra. Vi ska bara få ordning på insidan. Så jag ser väldigt positivt på det. Lakers har gjort det väldigt bra. De är skickliga och flitiga. De gör saker för sina sponsorer och drar folk. De gör det väldigt bra. Istället för att se varandra som konkurrenter tycker jag att vi ska hjälpa varandra istället, säger Concha.

Finns det ett intresse från hockeyn att hjälpa?
- Vi har börjat närma oss varandra. När jag kom dit hörde jag röster om att hockeyn förstörde för oss. Men vi är i samma stad, det är folk som tycker om Växjö. De tycker om oss också. Vi ska hjälpa varandra. Hitta på något arenakort eller något som gör att vi kan gå på båda, för det är dyrt att gå på hockey. De pengarna kanske du lägger där istället för att det är lite häftigare, de kan göra en massa roliga grejer i pauserna och det är kul för barnen. Det är mer av ett event än vad vi kan göra med våra förutsättningar. Jag tycker att vi ska inleda starkare samarbete istället och dra nytta av varandra. Vi har två bra lag, och vi ska inte glömma att vi har Vipers i innebandy också, som var i SM-final nu. Det händer väldigt mycket i arenastaden, och jag tycker att vi börjar närma oss varandra för att hjälpa varandra istället.

Du har varit både i Malmö FF och Djurgården. Vad tycker du att Öster har för att kunna göra resan tillbaka?
- Helt klart faciliteterna. Ingen annanstans i Sverige finns de här faciliteterna. 50 meter mellan arenan och inomhushallen. Det betyder mycket för spelarna att kunna gå ut i shorts och t-shirt i januari och spela, och inte i två decimeter snö med en orange boll. Förutsättningar och faciliteterna är i toppklass. Det gör att vi kan bygga något. Det är vårt stora plus.

FAKTA

165 - Matias Concha

Avsnitt 165 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Matias Concha. Den tidigare landslagsspelaren är numera sportchef i Öster och har målet inställt på allsvenskan för den klassiska klubben och berättar att det var succéförfattaren Jonas Jonasson som värvade honom till jobbet efter att de träffats på en fest, att Öster har fantastiska förutsättningar och alla möjligheter att återvända till toppen, att klubbens tidigare framgångar är ett ok, att han hoppats att fler klubbar skulle haka på uppförandekoden och faran i Öster där sju, åtta spelare har samma agent.

Concha talar även om genombrottet i Malmö FF, om konkurrensen i MFF:s stjärnspäckade juniorlag med bland andra Zlatan, om varför han lämnade MFF för Djurgården efter en kontrovers med Hasse Borg, om reaktionerna efter skiftet inom allsvenskan, om succén i Dif med dubbeln 2005 och om varför han ville tillbaka till Malmö FF efter sin utlandssejour.

Den förre högerbacken berättar om besvikelsen när han fick landslagsdebutera som vänster mittfältare, om varför han hade svårt att slå sig in i startelvan i Blågult, om besvikelsen över att Erik Hamrén aldrig gav honom chansen, om tiden som Tysklandsproffs, om det läskiga benbrottet som kostade miljoner och förkortade karriären, och rättsprocessen mot motspelaren som skadade honom och varför han inte tror att polaren Zlatan skulle tacka ja till en eventuell VM-invit från Janne Andersson.

Publicerad 2017-10-04 kl 06:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons