POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST
15v

Domarbasen efterlyser hårdare tag från förbundet: ”Vi måste ha konsekvenser av ett beteende”

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se hela tv-podden med Stefan Johannesson i spelaren ovan.

Inga spelare eller ledare bestraffades i efterhand för tumultet mellan AIK-Malmö FF.
Domarbasen Stefan Johannesson vill se ändringar på det, där både provokationen och reaktionen bör kunna bli ett disciplinärende.
- Är det ett dåligt beteende ska det få en dålig konsekvens för den som gör det, säger Stefan Johannesson i Lundh.

AIK och Malmö FF hamnade i stort tumult efter att Sebastian Larsson kvitterat med en frispark i slutminuten och firade mot Malmöbänken. Uwe Rösler blev uppvisad på läktaren medan Larsson fick sitt andra gula kort och blev utvisad, samtidigt som även Sören Reiks blev varnad.

Trots att många fler var inblandade har situationen inte tagits upp i efterhand av disciplinnämnden. Ingen spelare eller ledare har i efterhand blivit straffade och situationen har inte ens blivit ett disciplinärende. Domarchefen Stefan Johannesson säger i Podcasten Lundh att han två dagar efter matchen inte visste varför ingenting hade skett.

- Det är faktiskt min fråga också. Jag har inget svar på det. Jag vill inte vara tandlös, men jag är inte i en position där jag kan göra något åt det. Jag kan påverka det, men har inget beslutsfattande eller kan lägga ut några böter eller avstängningar, men jag önskar att vi skulle ha det som i England, där det finns en instans som går in och gör det. Jag läste om avstängningen på Pontus Jansson, och det var ändå rätt ”snälla” ord som han säger.

Han bad om ursäkt, men blev ändå avstängd i en match. Jämför det han sade och det som sades av både ledare och spelare i AIK och Malmö FF, och ändå händer ingenting.
- Man får hoppas att det kommer hända och jag vet att det kommer hända grejer. Men om det får någon påverkan är frågan. Men jag efterlyser också det, jag vill se mycket starkare reaktioner från förbundets sida. Jag efterlyser att man ska bli straffad, för det finns inga konsekvenser. Vi måste ha konsekvenser av ett beteende. Är det ett dåligt beteende ska det få en dålig konsekvens för den som gör det. Men vi är inte där i dag.

Det man kan känna är att det går lite snabbare exempelvis i hockeyn, och att ni var snabba på att sträcka upp Mohammed Al-Hakim när han hade missförstått en regel. Men här är det ändå bilder som alla ser. Jag tror att alla som ser på svensk fotboll håller med om att det gick för långt.
- Absolut. Det tror jag att de tycker själva också. Om du kör på mig lätt med din bil kan inte jag gasa på och tycka att det är fine att mosa din bil. Det är det beteendet hela tiden, ”han påverkade oss.” Jag är den förste att säga att jag troligtvis hade fått den reaktionen också om någon hade gjort så mot mig i det läget, men det ursäktar inte mitt beteende. Då får jag ta konsekvenserna, och inte bara säga att ”han provocerade mig”. Det vet ju alla, alla har sett bilderna. Den initiala provokationen måste behandlas som ett disciplinärende också, för det ska inte bara bli ett disciplinärende på reaktionen i min värld. Den reaktionen kommer ju från det som de spelarna gjorde där. Jag hoppas att det blir så också.

Lyssna på podden i spelaren nedan och se tv-podden i spelaren ovan. 

208 - Stefan Johannesson

Avsnitt 208 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Stefan Johannesson. Den erfarne domaren som varit Fifa-domare i 15 år är numera även chef för domargruppen och talar om mordhotet mot sin kollega, om hur han själv upplever hat och hot, om det tuffa klimatet för domare som kan få en del att fundera på framtiden och varför han själv aldrig skulle åka en helg till Milano. Dessutom berättar Johannesson att han gärna ser VAR i allsvenskan, att han vill se att SvFF inför konsekvenser för dåligt beteende, att domarna ofta får skit på grund av spelarnas dåliga prestationer och varför han tappar respekt för spelare som anklagar domare felaktigt. Stefan Johannesson är ärlig med att domarna inte varit lika bra som tidigare 2018, vad man ska göra för att det ska bli bättre, att domarkåren befinner sig i en generationsväxling och vilka domare som kan bli framtida svenska representanter i VM och EM.

Publicerad 2018-11-08 kl 06:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå