Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Domarbasen Johannesson om mordhotad kollega: ”Faran är att domare undrar om det är värt att hålla på”

Lundhs Podcast

En allsvensk domare mordhotades och klimatet kring domarna blir bara värre.
Stefan Johannesson tror att fler och fler tvekar om att fortsätta.
- Är det värt att göra det här när man får de här hoten emot sig och sin familj, säger domarbasen i Lundh.

Foto: Bildbyrån

Se ett utdrag ur podcasten i spelaren ovan.

Under måndagen väntar ett nytt avsnitt av intervjuprogrammet Lundh som går i Sportkanalen måndag vid 21:15. Gäst är Stefan Johannesson som inte bara är allsvensk domare utan även är chef för domargruppen. Intervjun finns även i form av en podcast som kommer ut i gryningen under måndagen och där ger Johannesson sin på hur SvFF bör agera för att markera mot domarprotester, att domarna haft ett svajigt 2018 men också om hur klimatet blivit hårdare kring domarna.

Dagen innan intervjun framkom att en kollega till Stefan Johannesson blivit mordhotad och där hans anhöriga också hotats och där domaren och hans anhöriga fått skydd och flyttats till ett säkert boende.

Annons

- Jag kan inte berätta något mer än att det är så. Det ligger hos polisen, det är anmält och de har börjat arbeta med. Hur långt utredningen har gått vet jag inte, säger Stefan Johannesson i Lundh och där han också förklarar att polisen sagt att domarens namn inte ska avslöjas.

Hur påverkar mordhotet mot en kollega er i domargruppen, som ju ändå är en relativt liten och tajt grupp?
- Det påverkar mycket. Framför allt blir det en osäkerhet. Faran är att domare tänker: ”är det värt att hålla på med det här när man måste behöva tänka på sådana här saker?” De flesta har familj. Så länge det rör dig själv är det lättare att ta, men så fort familjen börjar blandas in blir det svårt. Jag har faktiskt sluppit de grejerna under hela min karriär. Jag har sagt att om min familj blir hotat så lägger jag av direkt. Men tack och lov har jag sluppit det.

Annons

Det som har kommit ut är att domaren har flyttat till ett skyddsboende. Hur vanligt är det att det här sker?
- Så här grovt är inte vanligt att det sker. Det har hänt, men hot förekommer hela tiden. Men det går oftast inte så långt som det gjorde den här gången. Det var väldigt grovt och detaljerat skrivet. Det var därför vi tog de åtgärderna ihop med domaren och polisen. De var på plats redan på arenan.

Hur kan man stötta en medarbetare som råkar ut för detta?
- Jag fick reda på det direkt, och då ringde jag personen som det gällde och sade att jag fanns här, jag har varit med om det här själv och har varit med så länge. På plats har vi delegater och säkerhetsansvariga i föreningen som ställer upp jättemycket. Så det gäller bara att var där. Oftast vill man ju prata om det. När man är orolig för något vill man prata. Jag känner igen det själv, det kan vara skönt att prata med någon som har varit med om det själv och vet vad det innebär. Mer kan man inte göra.

Annons

Vilka känslor väcker det hos dig att det här förekommer?
- Man blir förbannad, men ledsen också. Vi gör ju det här för att vi tycker att det är så himla roligt att göra det. Folk tycker om att titta på fotboll, men sedan finns det en liten klick som gör att glädjen förtas lite. Är det värt att göra det här när man får de här hoten emot sig och sin familj?

Du säger att du har klarat dig från grova hot, men hur mycket påtryckningar har det varit?
- Jag har fått mycket sådant genom åren. Men jag har aldrig upplevt påtryckningar innan, utan det är efter.

Hur tar du det?
- Jag är ganska cool med sådant. Jag har levt i den här staden i väldigt många år. Man vänjer sig vid klimatet. Man blir lite skadad själv och tycker att det inte är så farligt, men så pratar man med folk som inte är inom fotbollen. Då får man en liten reality check, de undrar om man tycker att det här är normalt. Det kan vara bra att prata med folk utanför också som inte lever i det här, som tycker att det är helt sinnessjukt. Men jag läser aldrig tidningarna och tittar knappt på tv när det handlar om fotboll, särskilt om jag har varit inblandad själv. Jag lever i en liten bubbla där man skyddar sig själv från att få det trycket på sig. I dag är allt så medialt att folk ofta säger till mig vad de läser. Men jag gör inte det.

Annons

Kan du gå ut och käka?
- Jag kan gå ut och käka, absolut. Jag blir igenkänd mycket, men 99 procent är trevliga. Det händer att det kommer någon stökig individ, men jag har aldrig hamnat i handgemäng. Då går jag bara i stället. 

Vilka skyddsmekanismer har ni för att slå larm om det skulle hända något?
- Vi har en säkerhetsansvarig i Martin Fredman på förbundet som hjälper oss i sådana frågor. Nu på senare år har vi fått väldigt bra stöd av supporterpolisen, som jobbat direkt mot idrottsrelaterat våld.

208 - Stefan Johannesson

Avsnitt 208 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Stefan Johannesson. Den erfarne domaren som varit Fifa-domare i 15 år är numera även chef för domargruppen och talar om mordhotet mot sin kollega, om hur han själv upplever hat och hot, om det tuffa klimatet för domare som kan få en del att fundera på framtiden och varför han själv aldrig skulle åka en helg till Milano. Dessutom berättar Johannesson att han gärna ser VAR i allsvenskan, att han vill se att SvFF inför konsekvenser för dåligt beteende, att domarna ofta får skit på grund av spelarnas dåliga prestationer och varför han tappar respekt för spelare som anklagar domare felaktigt. Stefan Johannesson är ärlig med att domarna inte varit lika bra som tidigare 2018, vad man ska göra för att det ska bli bättre, att domarkåren befinner sig i en generationsväxling och vilka domare som kan bli framtida svenska representanter i VM och EM.

Publicerad 2018-11-05 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto