POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
1v

Domarcoachen Ingvarsson om Strömbergsson: "Han är så långt ifrån rasistisk som man kan vara"

Förre toppdomaren Martin Ingvarsson är ny tränare för de svenska elitdomarna.
Han öppnar för Martin Strömbergsson som nu är avstängd:
- Ska man blivit straffad på livstid - han har ju inte mördat någon, säger Ingvarsson i podcasten Lundh.

Vid årsskiftet blev Martin Ingvarsson tränare för de svenska elitdomarna. Han saknar inte erfarenhet efter att ha dömt 338 matcher i allsvenskan under 18 år och hann även med närmare 100 internationella matcher.

- Först och främst är jag ansvarig för tio stycken domare som är klassificerade för allsvenskan och 15 i superettan. Mitt huvuduppdrag är att bestämma vilka matcher de ska döma. Men det är klart att det är ett stort jobb innan dess. Jag har en fyscoach som hjälper mig med det fysiska, men de ska också uppdatera sig med regelboken, de ska kunna den och veta hur reglerna ska tolkas. Där jobbar vi med utbildning och återkoppling, säger Martin Ingvarsson i podcasten Lundh.

- Vi har skapat en bedömningsgrupp som består av tidigare internationella domare, där vi ska analysera situationer som sker. Det vill säga att de får ett klipp utsänt, sedan svarar de oberoende av varandra till mig. Då anser jag att vi får det mest kompetenta svar vi kan få, som vi sedan kan förmedla till domarna så att de vet vad de ska förhålla sig till.

Den allsvenska säsongen hann knappt komma i gång innan Östersunds målvakt Aly Keita avslöjade i klubbens egen podcast att en domare sagt något rasistiskt till honom. Det visade sig att Martin Strömbergsson sagt: ”sluta prata. Gå tillbaka till ditt mål så att de kan kasta bananer på dig” till målvakten.

Nu är domaren avstängd tills vidare och förbundet utreder det hela. En process som domarcoachen Martin Ingvarsson givetvis varit involverad i:

- Det är jätteolyckligt, hela den här historien. Det är klart att det han sagt inte är okej. Samtidigt känner jag Martin väl, han är så långt ifrån rasistisk som man kan vara. Det är en väldigt tråkig historia. Jag har fått reda på att han inte är uttagningsbar tillsvidare, om han blir uttagningsbar någon gång framöver kommer han få döma matcher. Hur länge ska man vara dömd för något? Jag försvarar absolut inte agerandet, det är helt galet, men det ligger inte på min nivå att bestämma om han ska fortsätta döma eller hur hans framtid ser ut.

Men om du i din roll som domarcoach hade bestämt tycker du att han kan döma?
- Om man kommer fram till att han har sonat det här på något sätt kommer jag kunna använda honom, då kommer jag också att göra det.

Du säger att som du känner honom är han inte rasist. Kan man uttrycka sig så utan att vara rasistisk?
- Nej, det kan man inte. Jag har pratat med honom mycket sedan det här inträffade, det är färskt, det var ju i går. Han är ofantligt ångerfull. Det var inte syftet med det han sade. Han tänkte inte på att målvakten var färgad ens. Det är så klart något han kommer få leva med i resten av sitt liv, att han har sagt det här.

Hur tycker du att man ska hantera det?
- Jag lämnar det till domarkommittén och förbundet. De får bestämma vad de tycker är riktigt i det här.

Han säger att det är ett misslyckat skämt. Kan han komma tillbaka och döma?
- Det får de som bestämmer avgöra. Jag lever efter devisen: ska man blivit straffad på livstid – han har ju inte mördat någon. Man får återigen poängtera att det han har sagt inte är okej, men jag förhåller mig till det som förbundet kommer fram till. Blir han uttagningsbar, jag känner Martin så väl, då kommer jag att använda honom som domare. Är det så att han inte är tillgänglig för mig får jag använda andra domare.

Om han kommer tillbaka, skulle han kunna döma Östersund om Aly Keita står i mål?
- Så långt har jag faktiskt inte funderat. Det får jag ta ställning till om det blir aktuellt framöver.

Hur skadar det domarkåren?
- Det vet jag inte riktigt. Det är klart att sådan här publicitet inte är positiv för domarkåren. Men detta är en enskild händelse som har hänt Martin Strömbergsson. Ett sätt det påverkar på är att de andra domare noterar hur ofantligt viktigt det är hur man uttrycker sig, och hur försiktig man måste vara när man pratar med spelare och ledare och media. Som domare är du rättvisans man. Du måste ha ett stort rättvisepatos när du dömer fotboll. Jag brukar säga att en domare ska se det som att lagen är kunderna, man ska leverera och försörja dem med så bra beslut som möjligt. För mig är rättvisepatoset enormt viktigt hos en domare.

Du har jobbat länge inom svensk fotboll, är det ett problem att man har den här typen av ”skämt”?
- Jag har jobbat på distriktsnivå i många år också, och det är klart att det har poppat upp med jämna mellanrum. Jag tycker ändå att fotbollen jobbar väldigt aktivt mot att ta avstånd mot rasism. Man gör många saker bra för att ta avstånd. Fotboll är en väldigt mångkulturell sport också. Jag tycker att fotbollen gör ett stort jobb inom detta, men visst finns problemen. Absolut.

FAKTA

273 - Martin Ingvarsson

Avsnitt 273 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Martin Ingvarsson. Den förre toppdomaren är ny coach för de svenska elitdomarna och talar om hur uppehållet och publiklösa matcher påverkar domarna men är även ärlig om att domarnivån gått ner i Sverige, om hur man återigen ska få fram en internationell svensk toppdomare, om att VAR är ett måste för domarna, om att kvinnliga domare är på gång mot allsvenskan, om att nivån ska vara densamma oavsett match och han ger även sin syn på skandalen kring Martin Strömbergsson.

Dessutom berättar Ingvarsson om vad som lockade honom att bli domare, om vad han saknade för att nå ett mästerskap, om varför han var rädd på Stockholms Stadion, om vad han kände när han skulle döma Henrik Rydström, om när Mourinho anklagade det svenska domarteamet för att vara köpt och den tunga kvällen i Paris när Martin Hansson och hans svenska kollegor missade Thierry Henrys hands i VM-playoff.

Publicerad 2020-06-22 kl 06:30
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto