Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

LUNDHS PODCAST

EFD-basen om Europa-konkurrensen: "Finns helt andra muskler"

Ett flertal storklubbar runtom i Europa har investerat kraftigt i sina damlag med visionen att nå europeiska framgångar. EFD-basen Linda Wijkström tror att det kan vara positivt för svensk damfotboll - men ser samtidigt en fara:
- Det får inte bli en hype nu och sen tröttnar de och lägger ner, säger hon i podcasten Lundh.

Bayern München, Chelsea och Manchester City är bara några av storklubbarna runt om i Europa som startat och investerat rejält i sina damlag för att nå framgångar i Europa.

I veckans avsnitt av Lundhs podcast resonerar EFD-basen Linda Wijkström kring att konkurrensen växt sig betydligt starkare i Champions League och hur det påverkar svenska lags chanser.

Wijkström påpekar att FC Rosengård "halkat på tyska bananskal" i de senaste upplagorna av turneringen men säger samtidigt att Sverige måste hitta sin del i utvecklingen.

- Det har ju hänt mycket utomlands. Det är många som pratar om just den ekonomiska delen. De har ju andra spelare i de här lagen än vad kanske vi har. Vilket det är en ekonomisk aspekt på, att vi kan inte nå de här budgetsummorna som Lyon, PSG eller Wolfsburg ligger på, säger hon i podcasten.

- Vi måste ju hela tiden backa tillbaka och se vad ska vi ska göra för att kunna nå de här semifinalplatserna och finalplatserna igen. Det är naturligtvis viktigt. Men också att titta i det perspektivet att vi ju har en större och starkare liga än vad kanske Frankrike har, rent konkurrenskraftigt och spelmässigt. Då är frågan vad vi vill sukta efter mest: en stark liga eller Champions League.

Hon tror att storklubbarnas satsning på damlag kan vara positivt i längden för svensk damfotboll - så länge de håller sig inom ramen för vissa premisser.

- Det är klart att det finns helt andra muskler ekonomiskt och organisatoriskt. Organisationen finns redan från början. När jag besökte Manchester City i våras pratade de om att "vi har samma budget som Linköpings FC". Jo, må så vara, men då finns också en annan apparat runt omkring där man inte räknar med personalkostnader och marknadsföring. Men här tror jag att vi tillsammans med andra internationella ligor också kan skapa ett helt annat värde, för Sverige har ett väldigt gott renommé som liga utanför Sverige.

Men är det inte egentligen bra att man från till exempel Manchester Citys håll satsar och lyfter damfotbollen? Är det inte mer positivt än negativt?
- Jo absolut, det tycker jag. OM man tar ett ansvar så att man även tittar på spelarutvecklingen, så att det inte är en hype och sen tröttnar man efter något år och lägger ner. Italien har ju exempelvis skrivit in det i sina klubblicenser på herrsidan för att skapa flicklag, så helt klart lyfter det ju och skapar också ett helt intresse.

- Bara det är en långsiktig strategi som man jobbat med här hemma sen 60- och 70-talet. DÅ är det inte skadligt på något sätt, det tror jag absolut inte. Bara vi hänger med och ser till att hitta vår pusselbit i det här. 

113 - Linda Wijkström

Avsnitt 113 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Linda Wijkström, generalsekreterare i Elitfotboll Dam, och samtalet är inspelat under politikerveckan i Almedalen. Även om svensk damfotboll tagit stora steg under 2000-talet så står man inför stora utmaningar och Wijkström berättar att man inte ens fick en krona i bud för tv-rättigheterna, att man försöker nå ut via en egen mediaplattform, att svenska klubbar numera har svårt att konkurrera i Europa ekonomiskt och sportsligt men att Lotta Schelins återvändo till Sverige är bra för ligan. I podden säger Wijkström att att de allsvenska klubbarna och Pia Sundhage rökt fredspipa efter den öppna konflikten under VM i Kanada, att landslagets framgångar är viktiga för den inhemska ligan men att det är svårt att föra över publiksuccén från EM 2013 till Allsvenskan och att många klubbar saknar en strategi för att långsiktigt locka åskådare. EFD-basen är öppen om att det är en utmaning med mästerskap som växer med deltagande länder som svajar i kvalitet, att det är besvikelse att Uefa och Fifa inte skjuter till ännu mer resurser och försvarar att hon och andra svenska fotbollshöjdare var på plats när konkursboet Tyresö FF spelade Champions League-final. 

Publicerad 2016-07-27 kl 06:30
LUNDHS PODCAST

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER