Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Efter kritiken mot Salzburg - evakuerades från sitt hem: "Fanns planer på att göra något attentat"

1v

Ronnie Sandahl skrev en kontroversiell text om Red Bull Salzburg i Aftonbladet.
Efteråt behövde han beskydd och tvingades evakueras från sitt eget hem.
- Det fanns planer på att det skulle göras något jävla attentat, berättar Sandahl i podcasten Lundh.

Det var 2014 som Ronnie Sandahl skrev en krönika i Aftonbladet om att Red Bull Salzburg var vår tids mest hatade fotbollsklubb. I samma mening nämndes Adolf Hitler och Josef Fritzl.

Dagarna efter att krönikan hade publicerats gick Jan Helin, Aftonbladets chefredaktör, ut och bad om ursäkt.

- Det blev ett jävla liv om det där alltså, säger Ronnie Sandal i podcasten Lundh.

Men du skrev ju för rakt in i den svenska supportermentaliteten, alla hejade väl på dig.
- Ja. Men jag kan säga att... jag fick ju inte prata om det då eftersom det ansågs för farligt efteråt, nu kan jag göra det för nu är det skit samma. Men det var ju diplomatiska förvecklingar mellan Sverige och Österrike, det var ju ett problem mellan länderna där ambassadören kallades upp.

ANNONS

Du skrev då en kolumn i Aftonbladet, Sveriges största tidning, det är klart att det gav eko.
- Sen fanns det ju en raljans och ironi i den där som på något sätt, när man skalar bort resten av texten och bara höll sig till de två första meningarna så lirar den ju inte så bra, visserligen helt sant det som stod. Men det var ju också en text som handlade om gott och ont och hur lätt vi som supporterkollektiv väljer att Red Bull Salzburg var de onda, så det fanns ju ett resonemang i den som totalt försvann naturligtvis när den översättes. I slutändan så blev det ju faktiskt, jag hade ju beskydd och grejer. Vi fick ju evakueras när de kom till Malmö, jag och familjen fick sätta oss i någon stuga någonstans. Det var ju en säkerhetsfirma, om det var Säpo, jag kommer inte ihåg men som hade knäckt att det fanns planer på att det skulle göras något jävla attentat liksom.

ANNONS

Och för de som inte hänger med i detta så var det ju så att Red Bull köpte ett lag i Österrike och gjorde om det helt enkelt enligt sina förutsättningar. Sen har de ju lagt sig till med RB Leipzig, där RB inte står för Red Bull som många tror utan RasenBall. Så det är det och du skrev en raljant och tog andra exempel som Wimbledon och liknande som har haft dåliga ägare. Så då fick du dra ut till skogs när de kom till Malmö?
- Så blev det.

Var du rädd?
- Ja, lite grann. Jag hade precis fått barn också. Det lades upp bilder på mitt barn och det var obehagligt. Jag hade ju haft skydd förut men då hade det varit av mer legitima skäl, då var det att vi granskade ett MC-gäng, det kändes liksom rimligare. Här kändes det som att det fanns något parodiskt över det samtidigt och löjligt. Samtidigt var det ju inte så skoj när det kommer in någon säkerhetskonsult och konstaterar att jag måste byta dörr för att den här kan de släppa igenom någon brandbomb. På ett sätt så är man ju lite garvad, det vet ju du också från kvällstidningsvärlden, att det kommer hot. Här var väl det konstiga då att de hade kommit fram till att det verkligen verkades planeras någonting. Det var ju lite obehagligt, också sa de att jag skulle undvika Österrike på några år. Så jag har inget klippkort i Österrike sen dess.

ANNONS

318 - Ronnie Sandahl

Avsnitt 318 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Ronnie Sandahl. Regissören och manusförfattaren bakom filmen ”Tigrar” som bygger på Martin Bengtssons bok ”I skuggan av San Siro” talar om varför han ville skildra fotbollens värld, om lockelsen att komma in i en miljö där få av oss har någon insyn, om rädslan för att Inter skulle efter dem rättsligt, om tron på att talangen nått landslaget om han hamnat i en annan miljö och om utmaningen att skildra fotboll på film.

Dessutom berättar Sandahl om betydelsen av Expressens Mats Olsson, om sitt skiftande supporterskap förutom kring Queens Park Rangers, om när han privatspanade kring Malmö FF:s värvningar, om krönikan om Red Bull Salzburg som tvingade honom att leva under beskydd och varför han helst av allt ser matcher i allsvenskan.

Publicerad 2021-09-14 kl 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto