Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

Eriksson om hemma-EM 1992: "Vi var moraliska segrare"

Danmark vann överraskande det EM som spelades i Sverige 1992. Men enligt Janne Eriksson var Sverige den moraliska segraren.
- Vi var ju det enda laget som slog Danmark, säger Eriksson i podcasten "Lundh".

1992 var Sverige värd för fotbollens EM-slutspel. Matcherna spelades i Stockholm, Göteborg, Malmö och Norrköping och Sverige var i kraft av värdland automatiskt kvalificerat till turneringen.

EM-turneringen kom att bli en succé för det svenska laget, som inledde genom att spela 1-1 mot Frankrike. Målskytt i premiären för Sverige var mittbacken Janne Eriksson, en spelare som samma år fick ta emot Guldbollen som Sveriges bästa fotbollsspelare.

Han minns matchen och målet mot Frankrike väl.

- Det finns inetsat i näthinnan .Det var ju stort naturligtvis, och lite förlösande för hela gruppen inför fortsättningen. Att vi faktiskt spelade bra mot Frankrike och tog ledningen, säger Eriksson i podcasten "Lundh".

Efter matchen mot Frankrike slog Sverige Danmark med 1-0 och England med 2-1 i de två avslutande gruppspelsmatcherna. Även i vinstmatchen mot England nätade Janne Eriksson och fick hela Råsunda att explodera.

I semifinal väntade sedan Tyskland för Sverige. Där blev tyskarna för svåra och gick segrande ur kampen med 3-2, och Sverige gick därmed miste om chansen att få spela EM-final.

- Det var ju en tomhet naturligtvis. Vi hade ju fallit mot ett väldigt bra fotbollslag, och det må väl va hänt. Men en tomhet ändå att vi inte kunde gå till finalen. Och sen gick ju Danmark dit och det var väl lite retligt, säger Eriksson.

Såg du finalen?
- Ja, vi såg ju den i Göteborg hela laget. Men det var lite retsamt eftersom vi var det enda laget som hade slagit dem. Så när de gick och vann var vi ju på något vis moraliska vinnare.

Det kändes så alltså?
- Ja.

Sved det att se danskarna hissa pokalen?
- Ja, men det gjorde det faktiskt. Det kändes lite fel.

Även om EM-slutspelet slutade i besvikelse blev turneringen ett lyft för svenska fotboll. Framgången för Sverige gjorde att intresset ökade markant i landet. Janne Eriksson minns att det blev ett drag runt det svenska landslaget i EM-turneringen.

-  Ja, det blev ju det, och naturligtvis för att det var på hemmaplan också. Det var väl lite grann som 94 där att det var schysst väder och publicitet kring det. Vi inledde bra och det blev någonting positivt och någonting som folk kunde sluta upp till. Det hade varit lite sparskrapat med det under en period så det blev extra kul.

Publicerad 2015-08-18 kl 15:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons