Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST
22v

Fysiologen: ”Kan inte vara speciellt optimistiska om att få bort dopingen från sporten”


Fotbollen är inte förskonat från doping.
Och får man tro Jens Bangsbo, professor i fysiologi, är det inte troligt att den kommer försvinna helt.
- Jag tror inte att vi kan vara speciellt optimistiska, säger han i podcasten ”Lundh”.

Doping är ett ständigt aktuellt ämne inom elitidrotten. Inom fotbollen har det varit särskilt aktuellt i samband med anklagelserna mot flera ryska landslagsspelare (anklagelser Fifa friat dem från). I den här veckans episod av podcasten ”Lundh”, pratar tränaren och professorn i fysiologi Jens Bangsbo om möjligheterna att göra sporten helt fri från doping.

- Testerna kommer aldrig att lösa problemet, men det kommer i alla fall göra att folk som försöker fuska kommer tänka till en extra gång. Vi vill inte att man ska kunna fuska i fotbollen eller sport över huvud taget. Så fler tester – varför inte? Det finns pengar och det finns folk. Vi måste få igång det. Till vilken nivå vi kan kontrollera det – jag tror inte att vi kan vara speciellt optimistiska, inom någon sport. Inom cyklingen har de fortfarande samma problem som för många år sedan. Det har inte löst sig ännu. Det är en diskussion som vi måste fortsätta ta, och jag är inte säker på att vi någonsin kommer nå en punkt där vi har helt ”fair sport”. Man kan även diskutera det kring videoanalys och sådant, men det är också en del av sporten. Vi vill inte ha den biten, men kommer aldrig bli av med den helt.

Var finns gränsen inom fotbollen? Inom skidåkningen finns astma-sprej. Var tror du att gränsen som man inte borde passera finns för vad du kan göra? Det finns atleter som tar medicin som är till för sjuka människor, och de gör det för att prestera bättre.
- Det här är en väldigt svår fråga inom sporten, att folk inte tävlar på samma villkor. Man kan säga att många i skid- och cykelvärlden har astma. Frågan är om det är om de ska tävla på en sådan nivå när de har astma, eller om man ska hjälpa dem. Vi hjälper dem nu genom medicin – och ger dem en fördel. Andra säger då att de har en fördel – och att de då också har astma, eller skulle kunna ha, så att de får samma medicin. Det är en väldigt svår fråga hur man ska hantera det. Jag skulle kunna luta åt att säga att ingen ska ta någonting då. Har man astma ska man inte tävla i den sporten, och då tar vi bort hälften av toppatleterna inom skidor. De som inte har astma skulle då plötsligt vinna alla medaljer. Men det är en väldigt svår fråga. I OS är det en betydligt högre andel av atleterna som vinner som har astma än inte. Det betyder att man tjänar på att ta astmamedicin. Borde det då vara tillåtet eller inte? Jag skulle nog då säga: inte. För nu ”tvingar” vi friska människor att ta medicin för att de ska kunna tävla med de ”sjuka” tävlande som behöver medicinen. Det är en intressant fråga.

FAKTA

198 - Jens Bangsbo

Avsnitt 198 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Jens Bangsbo. Den tidigare fotbollsspelaren är unik då han både är professor i fysiologi vid Köpenhamns universitet och har Uefa:s prolicens som tränare. Han uppfann jojo-testet och har varit assisterande i Juventus, i danska landslaget och senast i Antalyaspor. I podden ger han sin syn på vad fotbollen kan lära av vetenskapen, om varför forskarna brister, om varför det kan bli för mycket information, om att det inte alls behöver kosta pengar att göra rätt och att det viktigaste för att nå framgång är att ha en klar strategi.

Inför VM talar Bangsbo om varför det är få fall av dopning inom fotbollen, om vad som går att förbättra med dopning och vad som inte går att vässa för fotbollsspelare, om bristen på tester inom fotbollen, om varför Fifa och Uefa inte är intresserade av fler tester och om att han vågade gå till Juventus efter dopningsanklagelserna mot klubben.

Publicerad 2018-06-14 kl 06:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons