Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST
48v

Goitom om AIK:s svaga vårsäsonger: ”Vi kanske borde börja jobba mentalt med det?”

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se hela tv-podden med Henok Goitom i spelaren.

AIK vann bara två av de första sex matcherna i årets allsvenska
Laget har en tendens att inleda trevande, något som gjort att de ofta hamnat långt bakom redan från seriens start.
- Man kanske ska börja jobba mentalt med det, säger anfallsstjärnan Henok Goitom i Lundhs podcast.

Säsongsinledningar och AIK går inte riktigt hand i hand. Laget har en tendens att starta den allsvenska säsongen svagt sett till klubbens ambitioner. Förra säsongen fick tränaren Andreas Alm sparken redan i maj efter en tuff start och i år tog Rikard Norlings mannar bara två segrar på de första sex matcherna.

- Både individuellt och för hela laget så började vi inte bra, för att sedan stegra det. Jag tycker att vi tillhör toppen, precis som tabellen säger. Det finns olika anledningar till varför inte började så bra i våras. Men jag tycker att det ser bra ut inför 2018, säger lagets anfallaren Henok Goitom i Lundhs podcast.

Vad är det i AIK som sitter i väggarna som gör att det alltid blir en svag vår och en oerhört stark höst, men att man inte orkar hela vägen?
- Jag tror att det är många som ställer sig den frågan, i och med att man inte hittar någon gemensam nämnare. Det är nya tränare och nya spelare nästan varje år, och ändå är det samma facit. Om det är media eller inom AIK – pratar man om det kanske det blir verklighet. Man kanske ska börja jobba mentalt med det. Om jag säger till dig att inte tänka på färgen grön, så kommer du förmodligen att just tänka på färgen grön. Vi kanske behöver jobba lite mentalt, att inte det ska påverka oss.

Du kom ju sent till truppen och fick en lite sönderryckt vår men en stark höst. Var känner du själv att du står nu? För ett par år sedan var du allsvenskans bästa spelare, och nu har du haft en lite ryckigare säsong.
- Jag skulle inte rekommendera någon att gå på lån till en klubb om man inte är mitt under säsong. Då behöver man komma igen fysiskt, och den tiden finns inte om man har ett lån som jag hade både i Getafe och USA. Det tar tid med fysiken, det känns som att man kan stegra upp sista matchen och då är säsongen slut. Men jag kom tillbaka till AIK och hittade glädjen på en gång. Jag kom sent under försäsongen, vilket kanske gjorde att ens toppform kom efter sommaren.

Med tanke på att du ändå nobbade AIK några svängar, kan du ångra dig eller är du en person som inte gör det?
- Vi kan tänka på att vi ångrar olika saker, men jag tror att det finns beslut som vi har tagit i livet som kanske hade varit till ens nackdel om man hade tagit andra beslut. Problemet är att vi inte ser det, för det facit finns inte. Jag tror att man tar ett beslut och inte ångrar någonting. Jag fick en dotter för ett år sedan och min fru och mina föräldrar är vid liv, och min familj och mina nära vänner också. Det är egentligen allt jag behöver i livet, så det finns inget att ångra.

Hur kände du när dörren öppnade sig återigen för AIK?
- Jag kände glädje direkt. Att komma hem och förhoppningsvis kunna ha samma form som 2015 med mycket hunger och nytt spelsystem, vilket jag alltid är nyfiken på inom fotbollen. Det var ren glädje.

Vad betydde Rikard Norling?
- Det har varit ett intressant år, måste jag säga. Jag kände inte honom sedan tidigare och han kände inte mig, på djupet. Jag tror att bara på de månaderna som har varit under det här året så har vi lärt känna varandra bra. Vi har haft en bra dialog under året. Jag har varit en del av lagets utveckling i vårt sätt att spela fotboll. Det har varit ett intressant år och väldigt lärorikt.

Hur delaktig är du när du pratar med Rikard Norling? För det är ingen hemlighet att du och Andreas Alm hade diskussioner tidigare och att ni kanske inte såg exakt likadant på fotboll. Hur är det med Rikard Norling?
- Rikard har dialog med andra spelare också, inte bara med mig. Alla har olika erfarenheter och spelar på olika positioner. Tillsammans med tränarteamet är det bra att man har dialog, för ibland säger någon något smart, och då är det klart att man tar in det, det finns ingen anledning att inte ha den dialogen. Den dialog som jag hade med Andreas Alm var något nytt. Jag hade aldrig haft dialog med en tränare som spelare. Oftast hade man varit en spelare som bara gör sitt. Många gånger kom saker kanske ut fel, andra rätt. Just den erfarenheten tog jag med mig till det här året i AIK. Det blev lättare att ta den diskussionen i det klimatet.

Var Andreas Alm positiv till diskussion, eftersom det var första gången?
- Ja, det tror jag. Men från mitt håll var det mer att jag tyckte att vi skulle göra det på mitt sätt.

Det var du som var lite bångstyrig, helt enkelt?
- Jag tyckte bara att jag ville spela fotboll på ett sätt, och att vi borde göra på det sättet. En tränare ska kunna vara tränare och en spelare ska kunna ge lite input, men på ett mer vänskapligt sätt. Jag har lärt mig från åren med Andreas Alm, och jag tror att det var därför som det fungerade det här året. Man vet om hur man ska göra saker och ting.

Hur är relationen med Andreas Alm i dag?
- Inga problem. Vi hade kontakt när han var i Danmark. Man lär sig saker av varje tränare. När vi inte har setts på ett tag, det är då jag tror att man förstår det som han gjorde bra. Ibland behöver man bara distans för att kunna veta det.

Förstår du allt som Rikard Norling säger?
- Jag tycker att jag förstår det till 100 procent.

Är det bara till oss i media som han pratar i gåtor?
- Jag vet inte… Men jag träffar Rikard varje dag, till slut kan man hans språk. Det finns inga konstigheter för mig. 

- Inga problem. Vi hade kontakt när han var i Danmark. Man lär sig saker av varje tränare. När vi inte har setts på ett tag, det är då﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽Man lär sig saker av varje tränare. När vi inte har setts på ett tag, det är dgöra saker och ting.

m,dialog, för iblaå jag tror att man förstår det som han gjorde bra. Ibland behöver man bara distans för att kunna veta det.

Förstår du allt som Rikard Norling säger?

- Jag tycker att jag förstår det till 100 procent.

Är det bara till oss i media som han pratar i gåtor?

- Jag vet inte… Men jag träffar Rikard varje dag, till slut kan man hans språk. Det finns inga konstigheter för mig.

FAKTA

171 - Henok Goitom

Avsnitt 171 av Sverige mest nyfikna fotbollspodd gästas av Henok Goitom. Anfallaren talar om silversäsongen under Rikard Norling, om MFF-dominansen och att stå ”guard of honour” för dem, om varför AIK ofta snubblar på våren, om mutförsöket som skakade om klubben, om när han förstod att Alexander Isak var speciell och om dusterna med Andreas Alm. Dessutom berättar Goitom om varför det är viktigt för unga spelare att spela seniorfotboll, om varför han som ung talang nobbade allsvenskan för utlandet, om succén i serie A-debuten, om skiftet till La Liga och att ställas mot världsstjärnor där och om vilken fotboll han brinner för. Sedan talar han om bristen på mångfald i svensk fotboll, om att han inte ångrar debatten kring A-landslaget och förbundet, om engagemanget i Kista Galaxy, om att vara en förebild och att förändra snacket i omklädningsrummet.

Publicerad 2017-11-18 kl 07:00
Annons
Annons
Annons